10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПочитаме Света Богородица

Почитаме Света Богородица

-- Реклама --

Християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище

Presweta BogorodicaВ християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт – т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

По традиция след тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите. Вярващите търсят покровителството на Св. Богородица в житейските проблеми. Провеждат се родови срещи, прави се курбан за живот, здраве, плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица, диня, грозде. На Голяма Богородица се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за „Бог да прости умрелите“. 

Празникът се почита от православни и от католици. В Австрия 15 август е официален празник и неработен ден.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, Марийка, Мариана, Марияна, Мариета, Мариела, Мара, Мира, Маша, Мари, Мика, Преслава, както и мъжете, кръстени Марин, Мариян, Марио, Мариан, Преслав. 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации