17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТри големи австрийски банки с намален кредитен рейтинг

Три големи австрийски банки с намален кредитен рейтинг

-- Реклама --

Понижен е и рейтингът на провинции Виена, Долна Австрия, Щайермарк и Бургенланд

снимка Ройтерс
снимка Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи оценките си за три от основните австрийски банки – Raiffeisen Zentralbank, Erste Group и Unicredit Bank Austria, съобщава Ройтерс. Основната причина за тази стъпка е приетият от паралмента на Австрия през юли специален закон за Hypo Alpe Adria Bank, с който според агенция загубите на банката се прехвърлят към свързаните с нея кредитопритежатели, вместо да бъдат гарантирани от провинция Каринтия.

На практика това означавало намаляване на държавната подкрепа за национализираната банка, се казва в изявление на Standard & Poor’s.

Дългосроният и краткосрочен рейтинг на Erste Group Bank е намален от „A/A-1“ на „A-/A-2“, на Raiffeisen Zentralbank от „A/A-1“ на „A-/A-2“. Дългосрочният рейтинг на UniCredit Bank е понижен от „A-“ на „BBB+“, а краткосрочният остава същия – „A-2“. Перспективите и пред трите финансови институции се оценяват като „негативни“. 

Ден преди да обяви решението си за намаляване на рейтинга на банките, агенцията понижи и оценките на четири австрийски провинции – Виена, Долна Австрия, Щаейрмарк и Бургенланд.

Припомняме, че през март австрийското правителство реши да преустанови работата на шестата по големина банка в страната – Hypo Alpe Adria. През 2009 г. се наложи Австрия да национализира компанията, за да избегне срив, който щеше да засегне цяла Европа. Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат, което принуди австрийския министър на финансите вземе решение за спиране на дейността. Държавата е инвестирала 5,5 млрд. евро в опитите си за спасяване на банката. Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия при условие, че компанията бъде оздравена и прехвърлена обратно в частни ръце до 2015 г. В средата на март шефът на Националната банка Евалд Новотни обяви, че през септември 2014 г. ще бъде създадено държавно публично дружество, в което да бъдат прехвърлени задълженията, лошите кредити и лизинги на Hypo на обща стойност 17.8 млрд. евро. Тази сума ще бъде записана към публичния дълг на Австрия, с което той скача от 74 на 80% от БВП.

В последните години случаят „Hypo“ се превърна в символ на корупцията в Австрия. Заведени са десетки дела и разследвания за пране на пари, използване на вътрешна информация, спекулации, продажба на активи на занижени цени както в Австрия, така и в другите страни, където има бизнес.

В началото на юли сред потенциалните купувачи на мрежата на банката в Югоизточна Европа се спрягаше и банкерът Цветан Василев. Той трябваше да участва в сделката с група български инвеститори, подкрепяни от руската банка ВТБ, в чийто надзорен съвет през март 2014 г. влезе бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации