6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзбори 2014: Българите в чужбина искат откриването на повече избирателни секции

Избори 2014: Българите в чужбина искат откриването на повече избирателни секции

-- Реклама --

Българите, живеещи зад граница, ще работят доброволно за създаването на условия за масово гласуване в чужбина

izboriГрупа българи и организации на българи, живеещи в чужбина, обединиха усилията си в рамките на проект за подпомагане на масовото участие на българите извън страната на парламентарните избори на 5 октомври 2014. Това съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина „Инициативи за България„.

Целта на проекта е да се даде възможност на сънародниците, които имат желание, да упражнят  правото си на глас  без да им се налага да пътуват стотици километри или да чакат с часове на опашки.

При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от ЕС и САЩ, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас, коментира още сайтът.

Задачите на проекта са:

1. Да се отворят достатъчно на брой изборни секции в населените места по света, в които живеят български граждани. За нормално протичане на изборния процес, без опашки, е необходимо броят на гласуващите в една секция да не надминава 500. Реално извън страната, поради малкия брой секции, се е стигало и до гласуване на над 2000 души в една секция (в Лондон през 2013), като се формира огромна опашка от стотици метри, на която се чака от 4 до 6 часа, понякога в дъждовно време. Изчисленията показват, че при наличие на над 1 милион потенциални български избиратели извън страната и разумен брой от около 500 гласуващи в секция, са необходими минимум 2000 изборни секции в чужбина. От избори 2001 насам обаче, максимумът секции, отварян извън страната, е бил 342 и е достигнат през 2005 г. Българските избиратели там де факто са физически ограничени да упражнят правото си на глас. Това е една от причините за ниската избирателна активност извън страната, която при тези условия на практика не може да надмине 15%.

Екипът на проекта идентифицира и изобрази на карта първите сигурни изборни секции, които ще бъдат открити извън страната. Става въпрос за почти 200 места по света (от които 148 извън Турция). Съгласно правилата на новия изборен кодекс, това са така наречените „автоматични“ изборни секции, които се откриват в места, където на предишни избори в рамките на последните 5 години са гласували най-малко 100 души.

2. Изборните секции да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора, и да са на лесно достъпни места.

Голяма част от изборните секции биват отваряни в дипломатически и консулски представителства (ДКП). Те обикновено са в дипломатически зони, далеч от кварталите, в които живеят българските граждани и често са трудни за достигане с градски транспорт (например посолството ни в Брюксел или в Атина). Отварянето на Евроизбори 2014 на изборна секция извън посолството в Атина, в едно от българските училища в квартал Екзархия, в който живеят много българи, доведе до това, че в тази секция гласуваха повече хора, отколкото сумарно в двете секции, отворени в посолството.

3. Българските граждани от целевите местни диаспори и населени места по света да бъдат масово, навреме и качествено информирани

  • както за адреса на най-удобната за тях секция за гласуване
  • така и за предизборните платформи на всички регистрирани партии, коалиции и независими кандидати, и особено за техните визии, отношения и ангажименти спрямо българите извън страната, с което те да могат да вземат мотивирано решение за своя избор.

Българската държава е задължена по закон по време на избори да организира информационна кампания за българските граждани извън страната. Поради различни причини (нисък приоритет, неизградени или зле функциониращи информационни канали към местните български диаспори) такива кампании досега са били само частично провеждани и са били неефективни.

Сред организациите, подкрепящи изпълнението на проекта, са:

От „Инициативи за България“ съобщават още, че проектът е възможен изключително поради доброволния труд на стотици граждански активни българи в чужбина, сред които и активисти на групата ДАНСwithmeGlobal.

Повече информация за проекта и за възможностите да го подкрепите ще намерите на страницата му тук

Припомняме, че благодарение на усилията на гражданите за изборите за Европейски парламент през май 2014 г. в Австрия за първи път от много години бяха отворени две секции извън Виена. Едната бе в Брегенц, а в другата, регистрирана изцяло от активисти на Движението за права и свободи, във Виенер Нойщадт.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации