17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияНормалното провеждане на изборите в чужбина е основен приоритет на Външно министерство

Нормалното провеждане на изборите в чужбина е основен приоритет на Външно министерство

-- Реклама --

Служебният министър Даниел Митов представи приоритети в своята предстояща работа

Даниел Митов и Кристиан Вигенин снимка МнВР
Даниел Митов и Кристиан Вигенин
снимка МнВР

На специална церемония новият служебен министър на външните работи Даниел Митов пое поста от своя предшественик Кристиан Вигенин. В кратко обръщение той очерта основните акценти в бъдещата си работа като подчерта, че „те са много специфични, каквато е и природата на всяко служебно правителство“.

„На първо място, трябва да създадем условия за нормалното провеждане на изборите в чужбина“, каза новият министър.

„Ще бъде направен анализ на проблемите от минали избори и ще бъдат положени усилия за отстраняването им, както и за организирането на добра разяснителна кампания сред българските общности в чужбина по процедурата за гласуване.“, допълни той.

Максимална подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар – Кристалина Георгиева е също сред водещите цели на Даниел Митов. „Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио и позиция в състава на следващата Европейска комисия.“, заяви той.

Като други приоритетни задачи министърът посочи подготовката на предстоящата среща на върха на НАТО в началото на септември в Уелс и Общото събрание на ООН през есента. В дневния ред е включено и предприемане на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор.

Министър Митов получи от своя предшественик Кристиан Вигенин сребърния орел на хан Аспарух от Вознесенка, воински знак на българите, родов тотем на рода Дуло. Орелът се явява символ на победата и духовното познание.

36-годишният Даниел Митов ще бъде най-младият министър на външните работи в НАТО и вторият най-млад в ЕС след министъра на външните работи на Австрия Себастиан Курц, който е на 27 години.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации