14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарите в Австрия събраха 3 320 евро в помощ на пострадалите от...

Българите в Австрия събраха 3 320 евро в помощ на пострадалите от наводненията в Североизточна България

-- Реклама --

Благотворителният концерт обедини стотици желаещи да помогнат 

Otkrivane na izlojbataДори и на километри от родината сме съпричастни и помагаме. Това доказаха десетки българи от Виена, дошли на благотворителния концерт в помощ на пострадалите от наводненията в Североизточна България наши сънародници. Той бе организиран от сдружение „Български ритми“ със съдействието на посолството на Република България в Австрия и Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена и се проведе на 11 юли 2014 г. под патронажа на Н.Пр. Елена Шекерлетова, посланик на РБългария в Австрия.

Преди началото на концерта бе открита изложбата „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността“ с автори Росица Стоянова и Цветана Василева от БАН. Експозицията пристигна от София специално по повод благотворителната инициатива на българите в Австрия. Архивните кадри напомниха, че българинът винаги е бил готов да дарява и подпомага благородни каузи.

дуо Нели и Владимир Косеви
дуо Нели и Владимир Косеви

Участие в концерта взеха редица музиканти, певци, танцьори: дуо Нели и Владимир Косеви, дуо Десислава Добрева (флейта) и Бернхард Вос (пиано), Милкана Шлосер (цигулка), Олга Димитрова (китара), Дора Стефанова (флейта), Дора Делийска (пиано), Мишел Набедиан и Джоуи Грийн, Константин Владигеров, танцови групи „Кукери” и „Китка” към сдружение „Български ритми”, Димитър Карамитев (кавал), Мариета Апостолова (вокал), танцова група „Пендари”, Милен Манолов, Красимир Манолов и Златко Миладинович (танц „Шопска тройка”). По собствена инициатива всички те се бяха свързали с организаторите само в рамките на няколко часа и вложиха много сърце и душа в своите изпълнения. „Не можех да не участвам в подобно събитие. Чрез него имах възможност да помогна на сънародниците си в България чрез моето изкуство“, развълнувана сподели пианистката Дора Делийска.

Десислава Добрева и Бернхард Вос
Десислава Добрева и Бернхард Вос

Кетърингът за събитието бе осигурен от Мадлена Комитова като събраните средства от него също ще бъдат дарени за благородната кауза. Присъстващите с удоволствие опитаха българска скара, баница и чаша вино. Част от вкусотоийте на  бюфета бяха дарени от ресторант „Плевен“ и Златка Бойчева.

IMG_0906_1

Събраните средства в размер на 3 320,61 евро са описани и публично оповестени от комитет, включващ представители на организаторите и подкрепящите ги институции. Те ще бъдат изпратени на Детска ясла 6 „Първи юни” и Диагностично-консултативния център – 2 (ДКЦ) в Добрич.

Подобни спонтанни инициативи, родени единствено от желанието да се помогне на пострадалите сънародници, за пореден път показват, че България е навсякъде по света. Всяка помощ е важна и ценна, а заедно можем много повече. В петък вечер българската общност в Австрия бе сплотена и единна в името на благородната кауза.

Всички снимки от концерта може да видите на интернет станицата на танцова група „Китка“

Дора Делийска снимка Александър Анастасов
Дора Делийска
снимка Александър Анастасов
Олга Димитрова снимка Александър Анастасов
Олга Димитрова
снимка Александър Анастасов
Дора Стефанова снимка Александър Анастасов
Дора Стефанова
снимка Александър Анастасов

 

 

 

 

Милкана Шлосер снимка Александър Анастасов
Милкана Шлосер
снимка Александър Анастасов
Джой Грийн и Мишел Нахабедиан снимка Александър Анастасов
Джой Грийн и Мишел Нахабедиан
снимка Александър Анастасов

 

Константин Владигеров и М. Нахабедиан снимка Александър Анастасов
Константин Владигеров и М. Нахабедиан
снимка Александър Анастасов
Танцова група Кукери снимка Александър Анастасов
Танцова група Кукери
снимка Александър Анастасов

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации