10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските медии за скандала с Корпоративна търговска банка

Австрийските медии за скандала с Корпоративна търговска банка

-- Реклама --

Водещи издания разглеждат темата за срива на четвъртата по големина банка в България

KTBРазгорелият се в петък скандал около Корпоративна търговска банка и банковата стабилност в България са сред темите, на които обръщат внимание австрийските вестници в събота.

Със заглавие „България: Голяма банка губи лиценз” авторитетният „Ди Пресе” информира за ситуацията с четвъртата по големина банка в страната – директорът на банката и главният касиер са арестувани, а мажоритарният собственик Цветан Василев се издирва.

Изданието припомня и информацията на Ройтерс, според която банкерът е сред желаещите да закупят дъщерните дружества на австрийската Хипо Алпе Адрия на Балканите. Според негови източници обаче шансове му за това са минимални.

Дер Щандард”, вестникът, който редовно следи отблизо случващото се с известния олигарх, излезе със заглавие „Български банкер заплашен със затвор”. „Това беше черен петък за влиятелния инвеститор в България Цветан Василев”, пише журналистът Маркус Бернард, допълвайки  „първо банката му е с отнет лиценз, а след това се иска и неговата екстрадация по реда на международната правна помощ.” Според него банкерът все още се намира във Виена. Обвинението към него е, че на 19 юни, ден преди банката да бъде предадена под надзора на БНБ, той е изтеглил 105 млн. евро само срещу разписка. Съобщава се, че близо 2,8 млрд. евро от положителните активи на банката ще бъдат прехвърлени към „Креди Агрикол“, която от своя страна ще бъде одържавена. Изданието не подминава и факта, че в страната има среиозни критики по отношение на управителя на Централната банка Иван Искров. „Дер Щандард” припомня, че финансовата стабилност на страната е застрашена поради конфликта между бившите бизнес партньори – депутатът Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев.

Куриер” съобщава: „България обявява фалит на четвъртата по големина банка”. Изданието цитира управителя на БНБ Иван Искров, който обяви, че липсват документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, както и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев: „Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ”. Вестникът обръща внимание и на паниката, обзела клиентите на банката, както и на факта, че сега страната трябва да похарчи повече от 2 млрд. лева, за да гарантира вложенията им.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации