5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоТайм-лапс: Бъдещето на фотографията или стар, но малко позабравен метод

Тайм-лапс: Бъдещето на фотографията или стар, но малко позабравен метод

-- Реклама --

Методът тайм-лапс (манипулация на времето) е забавен начин да създадем интересно клипче 

Текст Нора Динчева

снимка shutterstock.com
снимка shutterstock.com

Лято е. Пътуваме много, посещаваме невероятно красиви места, срещаме се със стари приятели или пък завързваме нови познанства. Денят ни е пълен с емоции, които искаме да запечатим с фотоапарата. А защо не и да направим нещо интересно, използвайки техниката за снимане, наречена тайм-лапс (time-lapse). Тя представлява заснемане на поредица от снимки през определен интервал с цел да се уловят промени, които се случват бавно във времето.

Ето как тримата студенти Томас Пюкстейнер, Пьотр Яблоновски и Фабиан Пьолтен от университета в Санкт Пьолтен успяват чрез тайм-лапс фотографията да ни потопят в неспирната динамика на нашия град Виена.

Това не е видео! Сменящите се картини, които виждате  са  направени с фотоапарат… Да, с фотоапарат. Предметите се движат и всичко се случва сега в момента пред очите ви.

Малко история

За първи път тайм-лапс е използван в игрален филм на Жорж Мелиес “ Carrefour De L’Opera” (1897). Но за истиснки пионери в тази област се считат Жан Комадон, Пате Фререс, Ф. Перси Смит и Роман Вишняк. Всъщност тайм-лапса става популярен чрез серия филми, снимани от Арнолд Фанк през 20-те години на 20-ти век и наречени планински филми (Berg films).

Първоначално д-р Джон Отт започва като банкер своята професионална кариера, но това не продължава дълго, защото той е пленен от възможностите на фотографията и нейната магия. Отт открива, че движенията на растенията могат да бъдат манипулирани чрез различното количество вода, както и чрез промяната на цветната температура на светлината в студиото. Някои цветове имали способността да накарат растенията да цъфтят, а други успявали да увеличат времето за узряване на плода. С помощта на тези открития, Отт успява да накара растенията да “танцуват”  в синхрон с предварително написани песни. Блестящ пример за неговото операторско майсторство е филма на Уолт Дисни “Тайните на живота” от  1956 г. А може би си спомняте още и гениалния филм на Питър Грийнауей  “A Zed&Two Noughts”, където натуралното разлагане на животни се случваше под звуците на специално създадената  за филма музика от Майкъл Наймън.

Как да създадем филмче с техниката тайм-лапс?

В съвременните условия на високотехнологичното ни общество, за да заснемете тайм-лaпс са ви необходими  фотоапарат, обектив и статив. Допълнително удобство е да имате таймер с възможност за задаване на интервал на снимките. Преди да започнете да снимате е добре да сметнете колко снимки са ви нужни, за да покажете определено събитие за определено време. Сметката е следната  – трябва да изберете с колко кадъра в секунда ще бъде филмчето, което ще направите и колко време ще трае. В Европа стандартно видеото е с 25 кдр/с , което значи че за 1 секунда видео ще ви трябват 25 отделни снимки.

Ако например искате да заснемете събитие, което трае един час, и да го покажете на екрана за 30 секунди сметката ще изглежда така:

3600 / 25 x 30= 3600 / 750= 4.8

Това значи, че за да покажете събитие, което трае един час на екрана с 25 к/сек трябва да направите 750 кадъра в интервал от 4.8 секунди.

Ето как изглежда формулата за пресмятане на кадрите и интервала на снимане:

ta / (FR х tm) = PI

ta – продължителност на събитието в секунди

FR – каданс – колко кадъра в секунда има филмчето

tm – продължителност на филмчето в секунди

PI – интервал на снимките – през колко секунди трябва да се прави нова снимка.

Важно условие за тайм лaпс е да се снима на предварително избрана бленда и тя да остане непроменена през цялото време. Използвайте ръчен режим или режим на приоритет на блендата, изберете желаната бленда, задайте корекция ако е необходимо и оставете апарата сам да избере необходимата скорост.

По този начин сте в състояние да “раздвижите” всичко – облаци, цветя, хора и т.н.

От снимка във филм

Когато вече сте заснели кадрите остава да ги превърнете във филм.

Има различни начини това да се направи. Тук споделяме как го правят tstockphoto.

Кадрите се заснемат в RAW формат, което позволява допълнителна обработка. Използва се най-близката до 1920х1080 пиксела резолюция, което зависи от конкретната камера. Заснетите кадри се вкарват в Adobe Lightroom, където се правят цветни корекции, почистване и т.н. Когато корекциите са готови се кропват всички кадри в желания размер – в нашия случай HD (висока резолюция) 1920х1080 пиксела.

Кадрите се експортват в JPEG формат в нова папка.

В Quick Time Pro се отваря тази папка с File/Open/Image sequence. Селектира се първия от кадрите в папката.

В прозореца се избира каданс – колко кадъра в секунда (за Европа 25к/сек, за Америка 29.75 к/сек) и се натиска ОК. След малко филмчето е готово.

Може да се запише като mov файл и да се използва навсякъде, където е възможна употреба на такъв формат. Този файл може да се обработва с всеки софтуер предназначен за работа с видео файлове.

 

Още интересна информация за time lapse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse

http://timothyallen.blogs.bbcearth.com/2009/02/24/time-lapse-photography/

Източник на техническата част: tstockphoto

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации