6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРуският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия

Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия

-- Реклама --

„Газпром“ и „OMV“ подписват договора за „Южен поток“

PutinРуският президент Владимир Путин пристига днес следобяд на посещение във Виена. Визитата му ще бъде в рамките на шест часа, в които той ще се срещне с президента на Австрия Франц Фишер и канцлера Вернер Файман. В програмата му е включена лекция в австрийската Стопанска камара и поднасяне на цветя пред паметника на Съветската армия на Шварценбергплац.

В същия ден руският монополист „Газпром“ и австрийската енергийна компания OVM подписват договора за изграждане на „Южен поток“.

Очаква се Путин да използва възможността и да опита да си осигури подкрепата на Виена за „Южен поток“, след като друга държава членка на ЕС, участваща в проекта – България, спря дейностите по изграждането под натиска на ЕС.

Кой в Австрия е „За“ „Южен поток“

Външният министър на Австрия Себастиян Курц, както и директорът на OMV защитиха спорния енергиен проект. „Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас“, каза Курц в понеделник в Люксембург. Той допълни, че „поне пет европейски държави“ подкрепят „Южен поток“, отбелязва още агенция „Ройтерс“. В началото на май информационната агенция обвини Австрия, че заобикаля Европейската комисия по отношение на „Южен поток“.

Директорът на OMV Герхард Ройс дори настоя за ускоряване на преговорите за одобряване на „Южен поток“, подчертавайки, че е нереалистично да се мисли, че Европа може изцяло да се откъсне от руските енергийни доставки. „Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия“, казва Ройс пред „Виртшафтсблат“.  „Ако можем да получим големи количества газ от един определен регион, трябва да дадем шанс на инвеститорите да изграждат тръбопроводи. Затова преговорите за „Южен поток“ трябва да бъдат ускорени, а не замразявани“, смята още Ройс.

Споразумението между акционерите ще бъде подписано между директора на „Газпром“ Алексей Милер и шефа на OMV Герхард Ройс. То следва меморандума за прилагането на проекта „Южен поток“, подписан на 29 април.

Протести във Виена срещу Путин

Посещението на руския президент в Австрия се критикува силно в алпийската република и заради напрежението между ЕС и Русия.

Външният министър на Австрия Себастиян Курц увери, че Фишер ще разговаря с Путин „в прав текст“, що се отнася до кризата между Украйна и Русия.

„Диалогът и готовността за разговори с включването на Русия особено сега са от особено значение“, заяви в изявление президентската администрация пред австрийския всекидневник „Ди Пресе“. Това обаче по никакъв начин не означава, че Австрия се разграничава от единната позиция на ЕС. Фишер подчертава, че за властите във Виена анексирането на Крим остава нарушение на международното право. Освен това президентът е съгласувал посещението на Путин с властите в Германия и Франция, както и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Във връзка с визитата на руския президент много организации са заявили желание за демоснтрации. Сред тях са защитниците на Украйна и на правата на хомосексуалистите. Големи зони от центъра на австрийската столица, както и пътят към летището ще бъдат затворени.

_______________

Още по темата:

„Ройтерс“: Австрия Австрия заобиколи Европейската комисия по отношение на „Южен поток“

Сложната игра с „Южен поток“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации