17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДелян Пеевски: Цветан Василев пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите...

Делян Пеевски: Цветан Василев пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори

-- Реклама --

В интервю за агенция „ПИК“ депутатът отрича да е пращал заплашителен SMS до банкера, както твърди австрийският „Дер Щандарт“

Peewski1

Материалът на авторитетното австрийско издание, в което Цветан Василев обвинява Делян Пеевски, че му е изпращал заплашителен SMS, предизвика реакцията на депутата от ДПС. Той избра агенция „ПИК“, за да отговори и на свой ред да отправи обвинения, както към банкера, така и към шефа на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия и журналиста, автор на статията.

„Нямам абсолютно никаква комуникация с лицето Цветан Василев от месеци и това може лесно да се докаже. В момента се прожектира един пошъл турски сериал за отклоняване на вниманието. Крадецът вика дръжте крадеца, или по-скоро Убиецът вика – дръжте убиеца!

Василев действа първосигнално, банално. Отклонява обществения фокус от изнесените по медиите факти за източване към свързани с него фирми на КТБ. Става дума за суми от милиард и нещо – както виждате, банката е пред национализация. Вместо да се върне и да даде честно всички отговори тук, пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори.“, казва депутатът от ДПС в едно от редките си интервюта.

Под „приятелчета клакьори“ той има предвид „Ернст Гайгер, шеф на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия, близък приятел на международния аферист Барак Алон. Алон, Гайгер и Василев пишат сериали, живеят в сериали, продуцират сериали.“

На въпроса дали наистина е предлагал 5 млн. долара за главата на Василев, както твърди австрийското издание, Пеевски обяснява:  „Това са глупости, как може да ме питате… Клевети, за които трябват доказателства. Никога не се е случвало такова нещо, никога не съм предлагал на никого пари за убийство, в главата ми дори не се е раждала такава гнусна идея. Това, което знам е, че Василев се занимава с такива работи“.

Депутатът от ДПС дори директно обвинява банкера Цветан Василев, който се хвалел, че „плаща на този Маркус заплата от 15 000 евро на месец“. Маркус Бернат е името на журналиста, написал въпросната статия, който често отразява игрите на българската политическа сцена.

Цветан Василев няколко пъти се е изявявал пред австрийското издание. Именно Маркус Бернат направи интервюто с него преди малко повече от година, когато банкерът директно атакува президента Росен Плевнелиев и за което Меланж Булгарен писа. Само преди няколко дни изданието за първи път писа за спора между българските олигарси, разяснявайки, че той не е само за огромни кредити, но и за поръчки във връзка със строителството на газопровода „Южен поток“.

Във вчерашната си статия изданието съобщи, че австрийската криминална полиция е поискала от българските власти ареста на Делян Пеевски заради заплаха за убийство срещу Цветан Василев. Цитиран е SMS на успелия млад мъж до банкера:

“Давам ти последен шанс. Знам, къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря“. 

Още вчера стана ясно, че прокуратурата в България засега не е получаване искане за арест на Пеевски от Австрия. Делян Пеевски обвинява Цветан Василев, че плаща не само на журналиста от „Дер Щандард“, но и на високопоставен началник от полицията във Виена.

Пеевски се заканва пред ПИК, че ще подаде сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление – заговор за убийство, срещу „всички гореспоменати лица – Василев, Гайгер, Бернат“.

„За разлика от Василев, аз се доверявам на компетентните органи и то на компетентните органи в България, и не се занимавам с турски сериали“, завършва депутатът.

Според агенция ПИК заканата за сигнал в прокуратурата за набеждаване се е превърнала в реални действия и следобяд Делян Пеевски действително е внесъл в прокоратурата такъв сигнал.  Жалбата била срещу Василев, Гайгер, Бернарт и Алон.

Както изглежда, спорът между олигарсите вече е и с международен елемент.

_______

Още по темата:

Дер Щандарт: Борбата за власт в България засяга голяма банка

Цветан Василев пред „Дер Щандарт“: Плевнелиев защитава корпоративни интереси

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации