12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАсперн на езерото

Асперн на езерото

-- Реклама --

Община Виена строи интелигентен град на стойност 4 млрд. евро

снимка Seestadt Aspern
снимка Seestadt Aspern

В северозападната част на Виена се простира езерото Асперн. Дълго време площта край него се използвала за летище, но нуждата от нови жилища и липсата на свободни терени в очертанията на града, й отреждат ново бъдеще. Още през 2003 г. се заражда идеята за построяването на модерно градче в този район, а през май 2007 г. след редица поправки и дебати е приет окончателният проект за нов град-квартал. Според него цялато строителство ще се развие около езерото и ще обхване 240 хектара.

Само за сравнение толкова е общата площ на седми и осми район на австрийската столица. Амбициозната идея предвижда създаването на модерна и мултифункционална част от града, съчетаваща жилища с търговски центрове, офиси, училища, паркове и дори научно-изследователски институти. Тя ще предлага висок стандарт за работа и живот и оптимална комбинация от градска среда и природа. Според проектите 50% от пространството ще бъде зелено и оформено като общи площи за отдих и развлечение на хората. Близостта с природния парк Донау-Ауен осигурява допълнителни възможности за връзка с природата. Общата стойност на целия амбициозен проект е 4 млрд. евро.

 Устойчиво строителство

Новопостроените жилища трябва да отговарят на пет основни изисквания: да бъдат климатично неутрални, достъпни, функционални, да покриват стандартите за социална устойчивост и архитектонно разнообразие.

снимка seestadt Aspern
снимка seestadt Aspern

В края на 2014 г. ще бъдат готови първите пет блока, сред които и едно студентско общежитие и 700 новодомци ще се настанят в новите жилища.

На 15-ти февруари община Виена отбеляза поставянето на първите покриви на строящите се сгради в Асперн с необичаен и впечатляващ спектакъл. На фона на специално композирана музика над 30 строителни кулокрана танцуваха 15-минути сложната хореография на балета „Краново езеро. Балет на крановете.” Името на постановката е препратка към балета „Лебедово езеро” и в същото време е закачка с името на квартала, често наричан Асперн на езерото.

Според очакванията на експерти от общината до 2020 г. около 20 000 човека ще живеят в новия квартал като голяма част от тях ще могат и да работят тук. Спецификата на проекта е такава, че се изгражда не просто нов жилищен район, а цял град с цялата му прилежаща инфарструктура. Около 15 000 човека ще бъдат необходими, за да се покрие нуждата от кадри в сферата на услугите и други 5 000 като занаятчии и специалисти в областта на образованието, науката и културата.

Инфраструктура

В самия град вече има нова ж.п гара, а автобуси и трамваи свързват отделните му жилищни райони. За да се осигури удобна и бърза връзка на новия квартал с центъра на столицата, линия U2 на виенското метро бе удължена. От края на миналата година тя достига до Асперн до северната и централната част на квартала, където са построени две метростанции. Сега жителите на езерния град, както често наричат Асперн, могат да стигнат до катедралата св.Стефан само за половин час. Толкова време е необходимо и за да се отиде с влак от новопостроената ж.п. гара до съседната столица  Братислава.

В самия проект за Асперн са заложени всички предпоставки той да се развие като един от най-важните икономически и изследователски центрове в сърцето на Европа. Разположен на оста Виена-Братислава, на еднакво разстояние и от двете столици, интелигентният град предлага за бизнеса отлична инфраструктура и модерни офиси. И всичо това е в комбинация с високо качество на живот и чиста природата.

Общинското строителство във Виена

Австрия е известна като изключително социална държава. Програмите на община Виена за изграждането на общински жилища започват още през 20-те години на 20-ти век. След края на Първата световна война целият сграден фонд на града е бил в много лошо състояние. Тогава общината решава да подпомогне населението като инвестира в изграждането на общински жилища с нисък наем и в периода 1920-1934 г. построява около 65 000 апартамента. Днес около 60 % от виенчаните живеят в субсидирани домове, а годишно 11 000 човека се настаняват в такивадомове. Около 220 000 жилища са собственост на общината, което представлява 25 % от жилищния фонд на австрийската столица.

______________

Още по темата:

Виена: Общежитие в пасивна къща

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации