10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарската общност отбеляза тържествено Деня на Ботев

Българската общност отбеляза тържествено Деня на Ботев

-- Реклама --

С тържествен концерт и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в Голс бе почетена паметта на героите

Текст Нора Динчева

Голс 6 юни 2014 снимка Красимир Пеков
Голс 6 юни 2014
снимка Красимир Пеков

И тази година българската общност в Австрия традиционно се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Концертът, посветен на събитието, се състоя на 4 юни от 19 ч. в театралната зала на БКИ “Дом Витгенщайн”. Доклад на тема “Саможертвата на Ботев и нейното значение днес” беше изнесен от проф. Румяна Конева, директор на БКИ “Дом Витгенщайн”.

Специални гости на тържеството бяха зам. кмета на Враца Красимир Богданов, проф. Мими Дичева, председател на културно-просветното дружество “Кирил и Методий”- Виена,  СБЖ, актрисата Лина Галдийска и списание “Черно и Бяло”, списание за култура и свободна журналистика. Ботевият празник беше уважен и от посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова, която приветства публиката в залата.

SONY DSC

Българският културен институт във Виена получи и прекрасен  портрет с  маслени бои на Христо Ботев, който беше официално поднесен от зам. кмета на Враца и проф. Мими Дичева.

SONY DSC

Програмата продължи със стихове на Ботев (“Обесването на Васил Левски” и “Хаджи Димитър”) в изпълнение на деца от българо-австрийско училище “Св. Кирил и Методий”- Виена. Талантливата Ана Георгиева и баща й Анастас Георгиев отново ни потопиха в дълбоката душевност на родопската народна музика, а децата от клуб “Шарено чорапче “към Българо-австрийското училище спечелиха усмивките на всички в залата.

SONY DSC

Двата  състава за народни танци във Виена “Китака” и “Пендари” представиха нови хореографии и костюми, които за пореден път доказаха богатството на българския фолклор. За първи път тази година успяхме да се насладим и на чановете и интресно направените  маски на кукерската група, с художествен ръководител Пеньо Стефанов  към сдружение “Български ритми”.

Ботевите дни  продължиха и на 6 май, петък, когато официалните лица и много наши сънародници полажиха венци пред паметника на Христо Ботев във ВИП-Парка на ЮНЕСКО в град Голс, Бургенланд.

____________-

Още по темата:

Австрийската връзка на българския паметник – проф.Ник Тиц е човекът поръчал единствения български паметник в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации