12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарските аудио книги прохождат от ...Виена!

Българските аудио книги прохождат от …Виена!

-- Реклама --

Пригодени към съвременния начин на живот аудио книгите все повече се превръщат в част от ежедневието ни

Текст Ива Пенкова

Virtual library1В Австрия аудио книгите са ни известни като Hörbucher. Феноменът аудио книга е както стар, така и нов. В САЩ систематично още през 30-те години на 20-ти век се правят записи на литературни произведения за ветерани от Първата световна война. В повечето други страни аудио книгите първоначално са записвани за хора, които имат проблеми със зрението. През първата половина на 20-ти век добиват популярност и записи на авторски четения на известни писатели като Томас Ман.

През последните десетилетия, като резултат от технологичното развитие, аудио книгите набират скорост и като масов феномен. Тенденция в САЩ е новите бестселъри да бъдат издавани едновременно в печатен, електронен и аудио вариант.

С пригодеността си към модерния начин на живот под формата на mp3 те все повече стават част от живота на много любители на литературата. С аудио книга можем да оползотворим часовете в колата, градския транспорт или другаде. За хора, които доскоро не са намирали време за четене, литературата отново става част от ежедневието. Същевременно по този начин можем да се доближим до почти забравения устен разказ, предшественик на писаното слово и литературата.

От детството със сигурност са ни познати чудесните драматизации на български и чужди приказки на Балкантон, но аудио книги на пазара в България доскоро липсваха.

За щастие вече има и български вариант – можем да се наслаждаваме и на родната литература по този нов начин.

Любопитно е, че най-големият сайт за български аудио книги идва от … Виена!Живеещата от дълги години във Виена българка Дениз Герганова създава сайта аudioknigi.bg преди една година.

 

Дениз Герганова (третата от ляво) и нейния екип сн: Макс Мозер
Дениз Герганова (третата от ляво) и нейния екип
сн: Макс Мозер

Специално за читателите на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен Дениз Герганова разказа как се е зародил проектът, какви книги се записват и защо те са важни и полезни за българите в чужбина.

 „Обичам да слушам аудио книги на немски в колата си. Направи ми впечатление, че в България това не е познато и реших да запълня този пропуск. Сега прекарвам много време в София. Сами правим записите с ентусиазиран и професионален екип. Сред артистите, които четат, са легендарният Ицко Финци и обичаният Стоян Алексиев, както и прекрасните млади и тaлантливи Илиана Коджабашева и Стефан Иванов. С всички сме един наистина страхотен екип и приемаме работата си като кауза. Предлагаме български автори, съвременни и класически. Също така се обръщаме към младото поколение читатели. За тях предлагаме задължителната литература за училище и разпространяваме детските приказки на Балкантон за най-малките.

Virtual library2Според мен е много важно, но и много трудно да създадем у децата ни, растящи в чужбина, интерес и любов към майчиния език. Аудио книгите са прекрасно съвременно средство да улесним допира им с българската литература. Това, че са електронен продукт, ги прави достъпни и за българите в чужбина, които не могат да си купуват хартиени книги на български. Книгите са в универсалния mp3 формат и може да се купят чрез банков превод, кредитна карта и PayPal от сайта.

Също така за възрастните извън България, които се интересуват от това кои са най-популярните книги и важните съвременни писатели в България, проектът предлага възможност да бъдат в крак с най-новите събития в българската литература.

Издателсвото предлага творби на Алек Попов и на много успешния напоследък и в немскоговорящите страни писател Георги Господинов. А как българските автори извън България описват своите и на сънародниците си жития в чужбина, може пък да разберем от творбите на Захари Карабашлиев (живял в САЩ 15 години) и Ружа Лазарова (Франция) или от сатиричния роман на редактора на вестник „Стършел“  Михаил Вешим – „Нашингтон”. В „Нашингтон”, най-продаваната българска книга за 2011 г. в България, Вешим описва наши сънародници и тяхните истории в САЩ. Също невероятно смешният му роман „Английският съсед”, филмиран и като сериал от българската телевизия, показва по-новия феномен на заселването на чужди пенсионери в България и сблъсъка им с местната действителност.

А, да си признаем, и ние възрастните малко сме позабравили класиката. Сега имаме възможност заедно с децата си, слушайки аудио варианта на знакови български произведения, да се потопим в света на Йовков и Елин Пелин или на Вазовото „Под игото” и да придружим Бай Ганьо към Европа или пък Алеко „До Чикаго и назад”.

Приятно слушане!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации