8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария участва в отбелязването на Деня на Европа в Стопанската камара на...

България участва в отбелязването на Деня на Европа в Стопанската камара на Австрия

-- Реклама --

Тази година честванете бе под мотото „Европа – твоят избор“

WKOe_Aussenansicht_Front_300dpiПосолството на Република България във Виена взе участие в традиционното отбелязване на Деня на Европа в Стопанската камара на Австрия под мотото „Европа – твоят избор“. Организатори на събитието бяха Представителството на Европейската комисия и информационното бюро на Европейския парламент в Австрия, Федералното министерство за образование, изкуство и култура, Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи, Федералното канцлерство на Австрия и Австрийското дружество за европейска политика.

В церемонията по откриването взеха участие президентът на Стопанската камара Кристоф Лайтл, евродепутатът Хайнц Бекер, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан, председателят на Австрийското дружество за европейска политика Клаус Либшер. Присъстваха посланиците в Австрия на 27-те държави-членки на Европейския съюз. Около 1 000 ученика от Виена, Долна Австрия и Бургерланд имаха възможност да участват в над 40 различни уоркшопа, презентации и лекции и да се запознаят с историята, настоящето и бъдещето на Европейския съюз.

В своята презентация посолството представи България като държава-член на ЕС в контекста на предстоящите избори за членове на Европейски парламент (25 май 2014 г.). Подчертано бе, че за пръв път Европейският съвет ще трябва да вземе под внимание резултата от изборите при номиниране на председател на Европейската комисия. По този начин гражданите на Европа ще имат възможност да гласуват не само кой да ги представлява в ЕП през следващите пет години, но и да изразят предпочитание кой да бъде следващия председател на Европейската комисия. Целта на тези промени в договорите на ЕС е съюзът да стане по-разбираем за гражданите, да се стимулира ангажираността им към Европа и да имат възможност да участват в процеса на бъдещето развитие на ЕС. Посочен бе българският принос за разнообразието в ЕС в различни области – история, култура, музика, спорт. Представени бяха типични български обичаи и традиции.

Ясмин Дегенхарт, студентка по българистика и преводач, носител на наградата на посолството за най-добър студент-българист за 2013 г., представи възможностите за изучаване на български език в Института по славистика на Виенския университет и виртуалната библиотека за българска литература, преведена на чужди езици „Проф. Иван Шишманов”.

На българския щанд учениците имаха възможност да се запознаят с възможностите за почивка, спорт и свободно време в България и да опитат традиционни български ястия.

източник Посолство на Република България в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации