5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоStabat Mater в Musikverein Виена от 6 Май и Rudolfinum Прага от...

Stabat Mater в Musikverein Виена от 6 Май и Rudolfinum Прага от 9 Май, 2014

-- Реклама --

Продуцентската компания Varna International, със седалище в Columbia, Северна Каролина, завърши успешно представянето на внушителната кантата Stabat Mater във Виена и Прага. Предстоят концерти на Varna International с Брамс реквием в България, Турция и Англия.

Musikverein, 6 Mai, Wien Архив Varna International
Musikverein, 6 Mai, Wien
Архив Varna International

Произведението на чешкия композитор Антонин Дворжак, едно предпочитано заглавие още от самото му написване през 1880 година, впечатли публиката в две европейски столици с внушителна музикална интерпретация. Участници бяха три прецизни и свежо звучащи американски хорови ансамбъла от щата Аризона (USA), чудесната в своето изпълнение Пловдивска филхармония и солистите: двама гостуващи американски оперни певци (Alicia Jayourba –sopran и Kevin Hanrahan – tenor, университетски професор по оперно пеене), успешното австрийско мецосопрано Katrin Auzinger и познатия на Виенската публика със своя богат на цветове тембър, български бас-баритон Russi Nikoff;  под ръководството на американския стар-деригент Маестро Bruce Chamberlain, който демонстрира висок професионализъм, стил и сърдечност.

Представянето на Stabat Mater започна на 6 май в прекрасната Голяма зала на Музикферайн във Виена и завърши успешно със „standing ovation” в 21.00h. на 9 Май в голямата зала „Дворжак хол” в неоренесансовия Рудолфинум, разположен на десния бряг на река Вълтава в Прага.

Rudolfinum Архив Varna International
Rudolfinum
Архив Varna International
Solisten Архив Varna International
Solisten
Архив Varna International

Концертът във Виена бе открит от писателката Мира Нико, с очарователно и стегнато представяне на произведението и изпълнителите.
Въпреки че голямата зала не беше препълнена, може без колебание да се твърди, че вечерта бе сякаш отредена за качествени изпълнители и подбрана публика.
Зад убедителното и въздействащо изпълнение, прозираше издържан стил и вложен задълбочен работен процес. Може би именно заради това, възпроизведеният качествен звук успя да провокира музикален екстаз сред зрители и музициращи. Когато произведението отбеляза и последния си тон, настъпи няколко секундно мълчание, което бе необходимо човек да се опомни от задълбочената музика на Дворжак. Това притаено емоционално състояние изведнъж прерастна в екзалтирани викове „Bravi”, придружени с прилежащите им емоционални овации и почитатели, които по-късно имаха желанието и търпението да се срещнат с изпълнителите и диригента за разговор и автографи в гримьорните.

Има нещо, до което публиката не може да се докосне, да узнае или да види. За осъществяването на това концертно турне е бил необходим повече от половингодишен организаторски труд и коректност на продуцентска къщаVarna International, с директор и продуцент Калин Чонев, който след концерта, съвсем интровертно се радваше на качеството на постигнатата обща работа.

За малка страна като нашата, всяко ново стъпване на талантливи и можещи българи по големите световни сцени, в този момент в лицето на организатора Калин Чонев, оперния певец Руси Ников и Пловдивска филхармония е повод за гордост, уважение и радост за нас като българи.

Basic CMYK

 

__________________

Още по темата:

Калин Чонев, директор на продуцентска компания Varna International: Способността да се долови и оцени красотата е продукт на възпитание, интелигентност, внимание и чувствителност

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации