18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКомитетът на министрите на Съвета на Европа обсъди във Виена ситуацията в...

Комитетът на министрите на Съвета на Европа обсъди във Виена ситуацията в Украйна

-- Реклама --

Българският външен министър Кристиан Вигенин призовал за разследване на събитията в Одеса

снимка МВнР
снимка МВнР

На 5 и 6 май в двореца Хофбург във Виена се проведе 124-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на която бе отбелязана и 65-годишнината на Организацията. Основните теми на форума, събрал 30 външни министри, са били състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа, както и ситуацията в Украйна.

Българската делегация е била ръководена от министъра на външните работи, Кристиан Вигенин.

В изказването си той е поставил акцент върху необходимостта от придържане към междуправителствения характер на Съвета на Европа и усъвършенстване на съществуващите мониторингови механизми на Организацията, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Министър Вигенин е подкрепил инициативите на Съвета, насочени към намирането на мирен изход от кризата в Украйна. Той е поискал Международният съвещателен панел на Съвета на Европа да разследва драматичните събития в Одеса, като е подчертал, че можем да покажем солидарност и състрадание към украинския народ, като му помогнем да стигне до истината за това ужасяващо престъпление.

Външният министър е отбелязал важността от предприемане спешни мерки за деескалация на напрежението и нуждата от конституционна реформа с оглед на подкрепа на принципа на разделението на властите, засилване на демокрацията и утвърждаване на правовата държава, като е допълнил и необходимостта от включването на малцинствата в тези процеси.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц е бил в центъра на разговорите за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна. Отново е бил повдигнат въпроса са организиране на нова среща по подобие на тази в Женава от 17 април. Тогава външните министри на Украйна, САЩ, Русия и ЕС поставиха началото на диалога за мирен изход от ситуацията. На специална пресконференция в Хофбург руският външен министър Сергей Лавров е подчертал, че такава нова среща би имала смисъл само, ако на масата за преговори седнат и проруските сили от Източна и Южна Украйна. Според него компромис по политическите проблеми в Украйна може да бъде намерен не в разговорите между Русия и САЩ, а между политическите сили в самата Украйна. От своя страна украинският външен министър е изразил категоричната позиция, че на масата на преговорите не могат да седната сепаратисти. „Правителството на Украйна представлява всички региони на страната ни.“, смята той, цитиран от в.“Ди Пресе“.

снимка АРА Драган Татич
снимка АРА Драган Татич

В дневния ред на сесията са били включени въпроси, свързани с гарантирането на дългосрочната ефективност на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, сътрудничеството между Съвета на Европа и Европейския съюз, и политиката на Съвета на Европа към съседните региони.

В последната точка на сесията Австрия е предала ротационното шестмесечно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа на Азербайджан. България ще поеме ротационното председателство на Комитета на министрите на СЕ през втората половина на 2015 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации