5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвроизбори 2014: Колебаете се за кого да гласувате? Потърсете отговор в EUVox2014

Евроизбори 2014: Колебаете се за кого да гласувате? Потърсете отговор в EUVox2014

-- Реклама --

Специална онлайн платформа помага на европейските граждани да сравнят своите политически възгледи с официалните позиции на партиите

eu-vox-web1-copyНа 25 май гласуваме за нов състав на Европейския парламент. И България, и Австрия ще изберат по 17 депутати, които ще представляват страните в следващите пет години.

Европейските политици са особено загрижени за активността на населението на тези избори. А  тя е особено важна с оглед на засилващия се евроскептицизъм и възхода на крайнодесните партии в редица европейски държави. Затова и се предприемат редица инициативи, които да помогнат на хората да се ориентират в сложния политически пъзел.

С цел да улеснят гражданите на съюза да се информират за позициите на партиите, да преценят с коя от тях съвпадат техните възгледи и в крайна сметка да отидат да гласуват на 25 май, политолози от 28-те страни-членки създадоха електронната платформа  EUvox 2014 

В нея европейските граждани отговарят на 30 въпроса в областтта на политиката, икономиката и обществото, след което системата ги сравнява с позициите на партиите и показва на потребителите до коя от тях се намират най-близо. 22 от въпросите са еднакви за всички европейски страни, а останалите са специфични за конкретната държава. Така може да проверите на коя партия съответстват възгледите Ви не само в България, но и в Австрия и останалите държави от ЕС.

Позициите на партиите са предварително обработени от политолози от страните- членки на Европейския съюз в условия на пълна независимост от партиите, правителствени или други институции. Те са формулирани според публичните изявления и официалните писмени становища на партиите. За България тази работа е свършил политологът от Нов български университет Антоний Гълъбов.

Платформата EUvox 2014 предоставя възможността на потребителите да сравни своите виждания и спрямо други политически партии в Европейския съюз, както и с резултатите на всички останали потребители.  Това й придава игрови характер, тъй като анкетираният може да запази резултатите си, за да ги разгледа по-подробно, да публикува коментар и дори да ги сподели в социалните мрежи. По този начин създателите на анкетата се стремят да достигнат до по-широка аудитория и да събудят интереса на повече потенциални избиратели.

Предизборната борба в България е в ход. На терена са много играчи, част от които се стремят повече да разширят политическата си подкрепа сред електората в страната, отколкото реално да влязат в Европарламента. В завихрилата се политическа агитация, за съжаление, рядко може да се чуе нещо по теми, свързани с евроизборите. Разширяването на съюза, проблемът със сигурността, диверсификация на енергийните ресурси, условия на труд, миграция, младежка безработица са оставени някъде встрани, сякаш не касаят българския избирател. В тази връзка съвсем спокойно можем по електронен път да проверим коя партия наистина стои най-близо до нашите собствени политически разбирания.

Платформата EUvox 2014  е създадена от холандската компания Kieskompas и европейската академична организация PreferenceMatcher. Проектът е съфинансиран от Европейския парламент.

Потребителите отговарят на въпросите напълно анонимно, а демографските данни, които предоставят в началото и то по желание се използват само за изследователски цели.

________________

Още по темата:

Евроизбори 2014: Остават броени дни до изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации