17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия с най-висок процент инфлация за март сред страните от еврозоната

Австрия с най-висок процент инфлация за март сред страните от еврозоната

-- Реклама --

България отчита отрицателни нива

inflationГодишната инфлация през март 2014 се е понижила в Европейския съюз и еврозоната показват последните данни на Евростат. ЕС продължава да се приближава към отрицателни стойности и избягването на дефлация ще става все по-трудно, коментират експерти.

През март годишната инфлация в Европейския съюз е 0.6%.  За пореден месец се отчита понижение, след като през февруари нивото и беше 0.8% на годишна база, а през март 2013 година инфлацията е била 1.9%. На месечна база инфлацията е 0.7%.

В еврозоната ситуацията не се различава съществено и е 0.5% на годишна база през март, спрямо 0.7% през февруари. Година по-рано инфлацията в еврозоната е била 1.7%. През март спрямо февруари нивото и е 0.9%.

Австрия и Малта на върха

Най-висока годишна инфлация е регистрирана във Великобритания – 1,6%, Малта и Австрия с по 1,4%. Като се има предвид, че Великобритания не е част от еврозоната, алпийската република оглавява класацията сред 18-те европейски държави.

България с отрицателна инфлация за март

През март 2014 година инфлацията е отрицателна на годишна база в осем страни – България (-2.0%), Гърция (-1.5%), Кипър(-0.9%), Португалия и Швеция (-0.4% и в двете държави), Испания и Словакия (-0.2% и за двете държави) и Хърватска (-0.1%).

Сравнено с февруари 2014 година, инфлацията на годишна база се е понижила в 19 държави-членки на ЕС, останала е същото равнище в 3 държави и се е покачила в 6.

Най-голямо е било повишението на цените на тютюневите изделия, мляко, яйца, сирене, както и на бензина, течните горива и телекомуникационните услуги. Те са оказали най-съществено значение и за общото покачване нивото на цените.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации