18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДо две години Австрия ще има обща стратегия за миграцията

До две години Австрия ще има обща стратегия за миграцията

-- Реклама --

Член на новосъздадения  Миграционен съвет към Министерство на вътрешните работи е и българката Диана Меданова

Диана Радуловски (втората от ляво на дясно) е член на Миграционни ясъвет на Австрия
Диана Меданова (втората от ляво на дясно) е член на Миграционния съвет на Австрия

Австрия ще създава цялостна стратегия за справяне с предизвикатествата на миграцията, пред които страната ще бъде изправена през следващите години. На пресконференция пред журналисти вчера (3-ти април) вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер представи 16-те члена на новосъздадения Миграционен съвет. Той има за задача в рамките на две години да изработи обща стратегия на страната по отношение на мигрантите.

„Миграцията е изключително комплексна и емоционална тема. Затова имаме нужда от експертен съвет, който да разгледа проблемите без полемизиране и поляризиране и извън ежедневния политически дебат, а само възоснова на фактите и бъдещите въпроси.”, каза вътрешният министър.

Миграционен съвет

Новият проект на Вътрешното министерство ще се осъществява от Миграционен съвет под ръководството на проф. Пол Лендовай. 16 човека, експерти в областта на икономиката, социалната политика, интеграцията, са разделени в десет работни групи: икономика, трудов пазар, социална и пенсионна система, образование, здравеопазване, демографско развитие, сигурност, политическа система и медии, разнообразие, свързаност, връзки с останалите държави. Те имат за задача до лятото да представят работния план на съвета и конкретните задачи, които ще разработват. Новата стратегия трябва да бъде готова до две години и трябва да предлага модел за успешно интегриране на мигрантите в обществения, политически, социален и културен живот на страната.

Българско участие

Диана Радуловски
Диана Радуловски

Ръководител на  работната група за пазар на труда, пенсии и социално осигурява заедно с проф.Валтер Шрамел е и Диана Меданова. Младата българка е в Австрия от 2007 г. Тя е създадател на сайтовете versichern24 и stromgas24 и носител на престижната награда MiA2013 в категория „Икономика”. „За мен е изключителна чест да бъда поканена от австрийското правителство да се включа в един толкова важен проект, какъвто е създаването на цялостна стратегия за миграцията.”, сподели специално за Меланж Булгарен Диана Меданова. Тя е най-младият член на екипа на проф.Лендовай и единствената, която не е израсла в Австрия. Заедно с телевизионната водеща Арабела Кицабуер нямат професорски титли, но затова пък са носители на опита и възгледите на младото поколение. „Целта на министър Микъл-Лайтнер е да обедини теоретичните и практични знания на по-възрастното поколение с по-динамичните идеи на представителите на бизнеса.” Диана Меданова е убедена, че притежава достатъчно опит, събран и през студентските години, и в годините, когато се бори за разрешение за работа, който ще й бъде полезен в бъдещата работа. Тя има достатъчно идеи и предложения за създаването на успешен и работещ модел на трудов пазар, от който ще имат полза както правителството, така и мигрантите.

________________

Още по темата:

Диана Меданова: Не е трудно да започнеш бизнес в Австрия, трудно е да го развиеш

От бизнеса за бизнеса: Дигитални предизвикателства

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации