10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвроизбори 2014: Вече могат да се подават заявления за гласуване в чужбина

Евроизбори 2014: Вече могат да се подават заявления за гласуване в чужбина

-- Реклама --

От 31 март 2014 г. българските граждани в чужбина могат да подават заявление за гласуване на изборите за Европейски парламент извън страната

EUelectionsНа своята интернет страница Министерство на външните работи разяснява как българите в чужбина могат да участват в предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.  Всеки може да заяви своето желание да гласува чрез попълване и подаване на заявление по образец не по-късно от 29 април 2014 г.

Попълване на заявление

Заявлението за гласуване извън страната може да се получи в българските дипломатически или консулски представителства, както и да се изтегли от сайта на МВнР от ТУК.

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната (държава-членка на Европейския съюз), в което желае да гласува. Той може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата от проверката по чл. 17, ал. 3 ИК. Със заявлението избирателят представя и декларация по образец (приложение от изборните книжа), че отговаря на условията да избира. При невярно попълнена или непълна информация, заявлението се счита за невалидно.

Подаване на заявление

Всеки гласоподавател, който желае да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. Заявителят може да избере един от трите начина за подаване на заявление:

а) лично от гласоподавателя в дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава членка на Европейския съюз;

б) по пощата на адреса на дипломатическо или консулско представителство на Република България в съответната държава членка на Европейския съюз, като пощенското клеймо трябва да е с дата до 29.04.2013 г. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Адресът на българското посолство в Австрия е:

Посолство на Р България
1040 Wien, Schwindgasse 8
Tел. 01/505 31 13
amboffice@embassybulgaria.at

Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“;

в) да попълни електронно заявление през интернет страницата на Централна избирателна комисия.

Български граждани, които вече са избрали да гласуват за евродепутати от Австрия, нямат право да участват повторно в избора.

_____________________

Още по темата:

Заявления за разкриване на изборни секции в страните от Европейския съюз ще се подават до 29 април

Портал за евроизбори 2014 

Участие в изборите за европарламент в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации