7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКартини срещу работни места: Собственикът на BauMax продава арт колекцията си

Картини срещу работни места: Собственикът на BauMax продава арт колекцията си

-- Реклама --

Компанията се нуждае от 200 млн. евро, за да закрие филиалите си в Румъния, Турция и Чехия

снимка АРА
снимка АРА

Колекцията на австрийския предприемач Карлхайнц Есъл съдържа  7000 предмета на изкуството, оценявани на 86 милиона евро. Продажбата й трябва да спаси неговата верига магазини за „направи си сам“ bauMax, съобщават австрийските издания. Есъл и съпругата му са готови да предложат цялата колекция на държавата с мотива, че така може да се спаси както bauMax, така и 4000 работни места в Австрия. По думите на Есъл такава капиталова инжекция и преструктуриране на задълженията са единственият начин да започне възстановяването на компанията.

Австрийско съвременно изкуство

Колекцията е изложена в музея Есъл в Клостернойбург, северно от Виена. Карлхайнц и съпругата му Агнес са започнали да я събират през 70-те години на миналия век и днес тя е една от най-големите частни колекции на съвременно изкуство в Европа, съдържаща главно австрийски творби, но и творби на международни творци. Министърът на културата Йозеф Остермайер вече реагира на предложението като заяви, че „съхраняването на 7 хил. картини и 4 хил. работни места е изключително важно“. „Жизненоважно е да намерим решение на въпроса и да запазим тази колекция като национално съкровище. Възможно най-скоро ще поканя на разговори семейство Есъл, представители на банките кредитори и на социалното и финансовото министерство, за да изясним какъв е пътят напред“, е казал той, цитиран от в. Wirtschaftsblatt.

Essel

„Ако не беше колекцията на Есъл, нямаше да имаме цялостен преглед на австрийското изкуство след 1945 г. В този смисъл колекцията не само е национално съкровище, което трябва да бъде пазено, но и трябва да се разглежда като едно цяло. Ако бъде разделена, възстановяването й няма да е възможно дори и с върховни усилия от страна на местните музеи и публични институции“, отбелязва изкуствоведът Ото Ханс Реслер, изпълнителен директор на аукционната къща Im Kinsky.

Фирмени трудности

През последните години веригата BauMax се бори за оцеляване, след 2012 г. се оказа катастрофална за компания, чиято загубата достигна 126 млн. евро. Най-тежко е положението в Румъния, където фирмата е на минус с 26 млн. евро; в Турция – 14 млн., Хърватска – 11 млн., Чехия – 6,7 млн., България – 6,5 млн. Единствено в Словакия се регистрира печалба от 1,1 млн. евро.

В края на 2012 г. компанията прие тригодишен спасителен план, подсигурен със заем от 80 млн. евро от консорциум от банки. Общите задължения обаче възлизат на 200 млн. евро, което означава, че тя  се нуждае от нов свеж капитал и предоговаряне на предишните кредити. В момента веригата разполага с 66 обекта в Австрия, 24 в Чехия, 14 в Словакия, по 15 в Унгария и Румъния, четири в Словения, седем в Хърватия, осем в България и седем в Турция. Служителите на компанията в международен план достигат 8900 души, почти половината от които са в Австрия.

В България веригата управлява строителни хипермаркети в седем големи града с обща търговска площ от 90 000 кв.м. Това я нарежда сред лидерите на пазара „направи си сам“ в страната.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации