10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПлевнелиев: Няма нищо необичайно в срещата с изпълнителния директор на EVN

Плевнелиев: Няма нищо необичайно в срещата с изпълнителния директор на EVN

-- Реклама --

По време на визитата си в Австрия президентът Росен Плевнелиев се е срещанал и с изпълнителния директор на  EVN Щефан Шишковиц  

EVNНяколко дни след посещението на президента Росен Плевенелиев в Австрия, на 24 март в.“Телеграф“ излезе с обширен материал, разкриващ „тайна“ среща на държавния глава с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. На 25 март вечерта от президентството излязоха с официално съобщение, в което се заявява: „В рамките на двудневното си работно посещение в Република Австрия на 20 и на 21 март 2014 г. президентът Росен Плевнелиев проведе среща с Щефан Шишковиц, изпълнителен директор на дружеството EVN. Срещата, проведена по инициатива на ръководството на EVN, не е обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата на държавния глава за посещението, обявена на 19 март 2014 година.“

Игра на въпроси и отговори

В разпространеното съобщение се казва още:

„Няма нищо необичайно да бъде проведен разговор с инвеститор от държава, която е на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EVN, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри – при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България.

В Република Австрия президентът Росен Плевнелиев проведе срещи с австрийския президент Хайнц Фишер, с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол и с министъра на външните работи Себастиан Курц. При разговорите на държавния глава всички представители на австрийската страна поставиха темите, свързани със стабилността и предвидимостта на бизнес средата, с ясните правила за инвеститорите, както и с трудностите при осъществяване на конструктивен диалог за разрешаване на спорните въпроси между заинтересованите страни – в конкретния случай ЕРП-тата и държавата, в лицето на изпълнителната власт и енергийния регулатор.

При всичките си срещи държавният глава отстоява интересите на Република България и на българските граждани. Президентът е изразил позицията, че страната третира равнопоставено всички инвеститори, без значение от размера на техните инвестиции или националност. Според държавния глава, този спор не следва да се политизира, а да се реши според закона, който по Конституция в България е еднакъв за всички.

Учудващо е, че в. „Телеграф“ отправя своите въпроси СЛЕД, а не ПРЕДИ да подготви публикацията си, за която твърди, че е резултат от „създадено усещане за задкулисие и лобизъм“. Считаме, че недвусмислената тенденциозност и недобронамереност на публикациите кореспондира с липсата на логично поведение на редакциите от същата медийна група, което следва да предполага въпрос преди отговора.“

Високо напрежение

Припомняме, че миналата седмица Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да отнеме лицензите на най-големите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“. Тогава президентът Росен Плевнелиев коментира, че е безкрайно притеснен от „поредните популистки действия“ в сектор енергетика по повод днешното решение на ДКЕВР, а премиерът Пламен Орешарски каза, че силно се надява, че до отнемане на лицензи няма да се стигне. Междувременно случаят с EVN бе широко отразен и в австрийската преса.

В сряда (26 март) спорът а задълженията между доставчиците на ток и Националната електрическа компания (НЕК)се пренесе в парламентарната комисия по енергетика. Депутатите разпитаха подробно представители на трите регионални електроснабдителни компании, които се оплакаха, че заради регулациите работят на ръба на фалита. До категорично решение не се стигна.

Росен Плевнелиев, който често е обвиняван, че слага „политически чадър“ над австрийското енергоразпределително дружество, бе на официално работно посещение в Австрия на 20 и 21 март 2014.

Австрийски инвестиции в България

Австрийският бизнес в България е представен от близо 400 фирми. Сред най-интересните сфери за него са туризмът, образованието, здравеопазването и лекарствената политика. Общият размер на инвестициите от страната на Моцарт е над 6 млрд. евро. Това стана ясно след среща на правителството с представители на австрийския бизнес в хотел „Хилтън“ в столицата. По горещия въпрос за започналата процедура за отнемане на лицензите на електоразпределителните дружества, едно от които е австрийско министър-председателят Пламен Орешарски отговори пред БНТ така: “Ние ще следваме плътно закона, всички институции, които са замесени в този спор между енергоразпределителните дружества и доставчика на ток, независим регулатор, чиито действия се оспорват в съда. Така, че законът трабва да е критерият за решаване на този спор.”

_________________

Още по темата:

Президентът Росен Плевнелиев изнесе публична лекция в Дипломатическата академия във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации