7.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКъща на бъдещето във Виена

Къща на бъдещето във Виена

-- Реклама --

Домът трябва се развива във времето, за да отговаря на нуждите на обитателите

Future-Evolution-House-prev-11-1129Матиас Хоркс е един от най-известните футуристи в Европа, който се занимава с изследване на социалните тенденции в обществото и научно-обосновани предвиждания за бъдещето. Той знае как ще се развива семейството като институция, какви ще са нуждите на отделните индивиди след 20 години, как ще се променят отношенията между поколенията, какви са бъдещите изисквания към качеството на живот и кои технологии ще са важни в ежедневието ни. И затова решава да си построи дом, който да е отражение на всички негови предвижвания и оценки за живота след 10, 20, че дори и повече години.

Планирането му отнема повече от 5 години и е свързано с много търсене на интелигентни и красиви материали и конструктивни решения, както и с не малко противоречия с архитекти и инженери.

Архитектурата изостава от социалните тенденции

Нарастваща феминизация, индивидуализъм, мобилност, повишаване продължителността на живота, ограничени ресурси, модерни технологии са сред основните тенденции в съвременното западно общество, които все още не са намерили отражение в жилищното строителство. Днес границата между работа и личен живот, заетост и свободно време е почти илюзорна и търсенето на нов баланс между тях е сериозно предизвикателство пред традиционната архитектура. Трябва да се намерят нови начини за разпределяне на пространството, така че в определени ситуации обитателите да разполагат с повече лично място, а в други – да могат да бъдат всички заедно.

Заедно със съпругата си Оона Стратерн визионерът решава да изгради собствения си дом не спрямо модрените архитектурни тенденции, а следвайки естественото развитие на едно семейство като цяло и индивидуалните нужди на членовете му през различните етапи от живота.

smarthaus1

Къща на бъдещето

Според семейството къщата на бъдещето е гъвкава, мобилна и модулна. Тя не може да бъде окончателно завършена, защото се развива и променя непрекъснато според изискванията на обитателите – детската стая днес трябва да може с лекота да се трансформира в стая за гости, когато децата излязат от дома. В същото време кабинетът трябва да може да се превърне в киносалон. „Да живеем заедно като запазим личното си пространство.”- така най-общо може да се формулира разбирането на семейство Хоркс за модерно съжителство.

Разработеният  по идея на Хорнкс и Стратерн  проект за къща отговаря на нуждите на четири членно семейство и да е съобразен с промените, които се очаква да настъпят с него във времето. Затова и вътрешното разпределение на пространството е гъвкаво и може да се напасва към променящите се нужди на собствениците.  Помислено е и за функционалната приспособимост на сградата като е използвана модулна система, която позволява евтино и бързо да се направят промени.

Всъщност къщата на бъдещето има общо осем помещения, разположени на площ от 180 кв.м. заобиколена от 4 500 кв.м. градина. Концептуално тя е разделена на четири части.

modern hause

Първият функционален модул е KIN (kinder, нем. – деца), обхващаш детските стаи и малка кухня. След като децата напуснат дома, това място ще се използва за гости.

Следва общото пространство – HUB, който собствениците виждат като  „разпределителната станция”. Тук обитателите се събират сутрин или вечер, от тук тръгват към ежедневните си задачи, от тук преминават, за да стигнат до своите лични стаи. Хъбът обединява кухнята и дневната и към него има камина – пространство, определено като социален център и място за разговори. Според Матиас Хоркс готвенето в съвременния динамичен живот не е необходимост, а креативна комуникация;  жените не искат да бъдат изолирани в отделна стая, а мъжете често също имат желание да се изявяват като кулинари. Съобразявайки тези тенденции по отношение на храната и готвенето, семейството разполага кухненския блок в средата наобщото помещение.

Отделен модул са спалнята и прилежащата към нея баня с размерите на салон. Тази част се нарича LOVE .

imagesCAL1HPGN-derstandard.at

Всяко помещение в къщата може да бъде звуково и оптично отделено или приобщено към цялото с плъзгащи се врати.

Работният модул – WORK е отделен от жилищното пространство в самостоятелна сграда. „В днешно време хората пътуват много и е добре офисът да бъде близо до дома.” – пише в книгата си „Ние строим къща на бъдещето” Оона  Стратерн. „В модерното общество се очаква  човек да може да работи навсякъде и по всяко време. Затова и имаме нужда от получастно работно място – да е близо, но и да не е в дома. Хубаво е човек да излезе от къщата си и да повърви дори няколко крачки.” Така на 120 кв. м е разположен офисът на семейството, в който има отделна зала за семинари и малко домашно кино. При необходимост, тази работна част може да бъде трансформирана в удобен апартамент.

High Tech

Собствениците вярват, че новите технологии трябва да улесняват ежедневието ни и затова са практични, лесни за употреба и с елегантна повърхност. В дома са използвани интелигентни материали като оптично електронно променящи се стъкла и специално разработена система за включване на електрическите уреди. Всички членове на семейството използват iPAD, изпълняващ ролята на будилник, телевизор, календар, компас. С него няма нужда се пишат и лепят бележки за напомняне, жилището се освобождава от малките  вещи, както и от централен телевизор.

Сред уредите, които се ползват с особено уважение в този дом е специален 3-литров варел, поддържащ постоянна температура на водата в него 100С. Той е разположен в кухнята и пести време и енергия за топлене на вода при готвене, правене на чай и други домакински дейности.

Активна вместо пасивна нискоенергийна къща 

Като социално отговорни хора с грижа за опазване на околната среда Хорн и Стратерн изграждат къща с почти нулево ниво на енергийно потребление. От една страна обаче използването на най-модерните технологии струва много пари, а от друга, често предлаганите материали не съответстват на техните естетически възприятия и идеи. Пасивните къщи според тях са толкова „опаковани”, че не могат да дишат. В крайна сметка се стига до вариант за изграждането на активна, слънчева и изпълнена със светлина къща, в която по интелигентен и иновативен начин се намалява потреблението на енергия. Това се постига чрез разположение на  покрива 30 кв.м черни елегантни соларни клетки, фотоволтаични панели на стените, специална система за отопление и енергоспестяваща система за осветление.

hausЕдно от най-големите предимства на къщата обаче е голямата градина, която осигурява зеленина и прохлада и може да бъде както офис, така и място за отдих. В нея всеки член на семейството може да намери кътче за уединение, но и всички заедно може да се наслаждават на природата.

Собствениците на модерния дом имат още много планове за неговото усъвършенстване. Предвиждат да увелича соларните клетки на покрива, както и използването на полупрозрачни соларни стъкла за прозорци. Обсъждат и  футуристичната идея да си имплантират под кожата чип, който автоматично да отваря вратите. Такъв вече има тяхната котка.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации