7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаполитикаПрезидентът Росен Плевнелиев изнесе публична лекция в Дипломатическата академия във Виена

Президентът Росен Плевнелиев изнесе публична лекция в Дипломатическата академия във Виена

-- Реклама --

Преди това българският държавен глава се срещна с австрийския президент Хайнц Фишер

plevnelievБалканите са постигнали много в своето политическо и икономическо развитие през последните двадесет години, оставяйки назад в историята  периода на войни и конфликти. Днес  те са прекрасен пример за добросъседски отношения, който се оценява по света. Това каза в своята лекция „Развитието на Югоизточна Европа през погледа на България” президента Росен Плевнелиев.

Той подчерта и ролята на Австрия в процеса на демократизиране и интегриране на региона. Пред  гостите той разви своята визия за Балканите като важен стратегически регион, в който страните са взаимосвързани и трябва да живеят в съгласие и единение, за да просперират. „За нас вече е важно не само да изграждаме икономически центрове вътре във всяка отделна държава, а да мислим за регионални кластъри, които ще правят атрактивен за инвестиции целия балкански регион”.

Президентът се спря и на двете основни тенденции, които според него променят света днес: ограничените ресурси и бързоразвиващите се технологии. Именно те показват, че истински прогрес  може да се постигне само с общи усилия.

Във връзка с актуалната тема за Украйна Росен Плевнелиев изрази категоричното си становище против действията на Русия в Крим.

Изказването на президента бе определено като „вдъхновяващо” от повечето от гостите, които отправиха много  въпроси към него. Присъстващите се интересуваха от възможностите за изграждане на водни централи по Дунава, развитието на туризма, отношенията на страната ни с Македония.

Лекцията в Дипломатическата академия във Виена бе част от мероприятията по двудневното работно посещение на българския държавен глава в Австрия. Вчера той бе Санкт Пьолтен, Долна Австрия и се срещна с д-р Ервин Прьол. Двамата са обсъдили обстановката в Украйна, ситуацията с ЕВН в България и възможностите за нови проекти във връзка с Дунавската стратегия.

Росен Плевнелиев се срещна и с австрийския президент Хайнц Фишер. По време на срещата двамата държавни глави  са обсъдили предстоящите европейски избори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Според президента Плевнелиев сега е изключително важно да се ускори евроинтеграцията на региона, който работи усилено за свързаност, а колкото е по-добра свързаността на Балканите, толкова по-добро бъдеще и просперитет ще има регионът като цяло. По думите на австрийския президент 2013 г. е била много добра за региона и като пример посочи присъединяването на Хърватия към ЕС. Според Хайнц Фишер този процес трябва да продължи, съобщиха от президентския пресцентър. Австрийският президнет ще направи официално посещение в България в края на месец октомври.

_______________________

Още по темата:

Посещение на президента Росен Плевнелиев в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации