6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ Грац бе учредена българска православна църковна общност

В Грац бе учредена българска православна църковна общност

-- Реклама --

Св.Димитър Солунски е покровител на българите в Щайермарк

Момент от учредителното събрание на българската православна църковна общност в Грац
Момент от учредителното събрание на българската православна църковна общност в Грац

След като преди няколко години се сдоби със свое училище, българската общност в Грац вече може да се похвали и със своя църковна общност. Тя бе официално учредена на 22 февруари 2014 г. и носи името на Св.Димитър Солунски. Митрополит Антоний лично благослови делото на младата общност, която ще принадлежи към Западно- и Средноевропейската Епархия.

Първи стъпки

Отец Тенчо Веселинов посещава българите в Грац за първи път в деня на Св.Димитър Солунски на 26 октомври 2012 г. Наема помещение, подрежда го по църковния канон и отслужва богослужение. Пътуванията му между Виена и Грац зачестяват, а срещите му с българите там стават все по-дълги и интересни. „Бях много приятно изненадан от желанието на хората да посещават службите, да разговарят и да поддържат връзка с Бога.“, сподели пред Меланж Булгарен отец Веселинов.

Учредяването

След като за повече от една година свещеникът се е уверил в истинския и постоянен интерес на хората към православната църква, той получава благословия от митрополит Антоний за учредяване на православна църковна общност. Практика по света е, такива общности да се създават в столиците на съответните държави или в много големи градове като Милано или Барселона, защото там обикновено са съсредоточени по-голям брой българи. Въпреки че в Грац и провинция Щайермарк живеят по-малък брой сънародници, членската маса на новоучредената общност – 56 човека – е като на тази в Стокхолм, която има вече 20-годишна история зад гърба си.

slujba

Отец Веселинов е доволен от присъствието на много млади хора. Той е щастлив, че неделните служби събират българите и им дават възможност да спазват православната традиция за кръщене, сватба, изповед и дори час по религия.

С поглед напред

Сред първите задачи на 4-членното църковно настоятелство ще бъде да намери постоянно помещение, което да се ползва само от православната общност. Надеждите на отец Веселинов са, че още до края на тази година ще създадат собствен православен храм, който да бъде притегателен център за православните вярващи от всякаква националност. Следващата задача на свещеника, който не изключва възможността един ден да се премести за постоянно в града, е да приобщи към общността и българските студенти в Грац. „Много е важно хората да не загубят връзката си с православието поради промяна в обстановката и средата.“, убеден е той.

За повече и информация може да се обръщате към отец Тенчо Веселинов

тел: 069919209404

имейлtenchoveselinov@gmail.com

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации