6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРекордно повишение на безработицата в Австрия

Рекордно повишение на безработицата в Австрия

-- Реклама --

450 000 са безработните в алпийската република. Българи и румънци не влияят съществено на пазара на труда

снимка АРА
снимка АРА

Безработицата в Австрия се е повишила с 9,5% за една година показаха данните на Статистик Аустрия. На практика това означава, че към края на януари 449 668 човека активно търсят работа. За сравнение през декември 2013 г. те са били с 20 000 по-малко. Още през есента шефът на AMS Йоханес Копф предупреди, че през януари се очаква рекорден брой хора без работа. Обяснението на експертите е, че по това време е пикът на сезонната безработица, което води до рязко намаляване на заетостта. Затова и прогнозите са, че през лятото броят на незаетите лица ще намалее с поне 120 000 човека.

Нивото на безработицата в Австрия в момента е 4,9% ( през 2013 – 4,7%) и страната продължава да бъде сред отличниците в ЕС. Данните регистрират и леко 0,5 % -но покачаване на броя на заетите лица като сега те са 3 420 000.

Социалният министър Рудолф Хундсдорфер е категоричен, че либерализирането на пазара на труда за български и румънски граждани не е оказало съществено влияние върху повишаването на безработицата в Австрия.

Във Виена броят на безработните е 108 294 човека като повишението е с 11,1% спрямо миналата година. Най-засегнати са хората на възраст над 50 години и младежите с ниска степен на образование. Тревожна е тендецията за повишаване на безработицата сред завършилите университет. Има голяма разлика и по критерий „пол“ – 12,1% от жените са без работа, докато при мъжете този процент е 7,8%.

_______________

Още по темата:

Българи и румънци вече имат свободен достъп до пазара на труда във всички държави членки на ЕС

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации