17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовият директор на БКИ "Дом Витгенщайн" ще представи концепцията си за развитие...

Новият директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ ще представи концепцията си за развитие на института

-- Реклама --

Със встъпително слово проф.Румяна Конева ще очертае приоритетите в работата си като директор на културната институция

Rumyana Koneva„Културен обмен без стена“ е темата на встъпителното слово, с което новият директор на Българския културен институт във Виена проф.Румяна Конева, ще представи средносрочната програма за работа на институцията. Проявите на института през 2014 година ще бъдат посветени на 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

Новоназначената директорка ще бъде представена на аудиторията от посланика на Република България в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова.

За музикалното оформление на събитието, което ще се проведе на 16 януари 2014 от 19ч. в БКИ“Дом Витгенщайн“, ще се погрижи пианистът Александър Бояджиев, както и оперните певци Ива Йонова (сопрано) и Христофор Йонов (тенор).

Проф. Конева бе избрана за директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ в края на миналата година, след конкурс, проведен от Министерство на културата. Тя замени на този пост дългогодишния директор Борислав Петранов, който ръководи института от 2002 г. до ноември 2013 г.

Проф. Румяна Конева е родена на 10 октомври 1956 г. в София. Тя е магистър по културознание от Лайпцигския университет. През 1985 г. защитава дисертация на тема „Културна политика на българската държава през периода 1912-1918 г.” и получава титлата „кандидат на историческите науки”. Работила е като проучвател, научен сътрудник и старши научен сътрудник в Института по история към БАН. Професор е от есента на 2013 г.

Проф.Конева е специализирала в университети в Мюнхен, Виена, Букурещ, Лайпциг, Белград, Гьотинген. Научните й интереси са в областта на история на българската култура и културни институции в периода 1878-1918 г., немско-български културни отношения, история на народността, теория на културата и институциите.

Събитието ще се проведе на 16 януари 2014 г. от 19 ч. в Галерия Партер зала 1 на БКИ „Дом Витгенщайн“ (Wien 3, Parkgasse 18)

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации