10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарка изведе на сцената виенските филхармоници за Новогодишния концерт

Българка изведе на сцената виенските филхармоници за Новогодишния концерт

-- Реклама --

Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера

Albena DanailovaСлед участието си в Новогодишния концерт на Виенската филхармония през 2009 г., на 1-ви януари 2014 г. българката отново изведе цигуларите на оркестъра на Виенската филхармония на сцената в Златната зала на Музикферайн. Световно- известният концерт се предава директно в повече от 80 държави и за всички българи бе особен повод за гордост фактът, че на първия ред на знаменития оркестър е наша сънародничка. По време на концерта тя бе специално поздравена от диригента Даниел Баренбойм, който в края не пропусна да й благодари.

Albena DanailowaАлбена Данаилова е родена в София в семейството на музиканти. Майка й Виолета Попова е изтъкнат пианист, а баща й Боян Данаилов е цигулар. Още 5-годишна тя избира цигулката. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Продължава образованието си във Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Носител е на редижа престижни международни награди от конкурси и фестивали. През 2008 г. Албена Данаилова спечелава конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. След двегодишен пробен период, през 2010 г. тя е назначена за постоянно. Световната преса коментира с възторг този нейн успех, защото българката е първата жена концертмайстор в 140-годишната история на известния със своя консерватизъм оркестър.

Интервю с известната българска цигуларка може да прочетете в брой 8-9/2010 на списание „Българите в Австрия

56-то издание на традиционния концерт бе посветено на 150-годишнина от рождението на немския композитор Рихард Щраус и в негова чест бяха изсвирени някои от най-известните му творби. Виенската филхармония е може би най-независимият оркестър в света и музикантите сами избират своя диригент. С тази чест тази година бе удостоен Даниел Баренбойм, който след 2009 г. застава за втори път на диригентския пулт. Режисьор на забележителния спектакъл бе Михаел Байер.

________________________

Още по темата:

Диригентът на Новогодишния концерт на Виенската филхармония вече е известен

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации