4.6 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНе хвърляй храна - сподели я

Не хвърляй храна – сподели я

-- Реклама --

Онлайн платформа се опитва да научи обществото отново да уважава храната и да я пести

foodsharing_teaserДали ще имат гости, или ще празнуват в тесен семеен кръг, по празници хората традиционно пазаруват щедро и приготвят храна в големи количества. Огромна част от покупките обаче често остават неразопаковани и дори преди изтичане на срока за годност, биват захвърлени в кофата за боклук. Фактите са болезнено категорични. За една година в Австрия се изхвърлят 157 000 тона хранителни продукти на стойност 1 млрд. евро. На практика това означава, че годишно всяко австрийско домакинство е изпратило на боклука  по 300 евро и то при положение, че средните разходи на месец за храна са около 352 евро.

За да се ограничи масовото разхищение на годна за употреба храна, Министерството на храните, съвместно с организацията „Wiener Tafel” разработват онлайн платформата myfoodsharing.at.

Сподели храна

Бурканче сос за спагети, две пакетчета готова супа, няколко кофички кисело мляко. Това предлага Щефан в сайта за споделяне на храна ден след голямо предколедно парти у дома. След няколко часа друг ползвател минава през дома му, за да прибере продуктите. В неделния ден Вера има нужда от две яйца и брашно, за да приготви любимия си сладкиш. Магазините са затворени, но на един клик разстояние и няколко спирки с метрото е специалният шкаф, в който ще й бъдат оставени продуктите. Най-общо така функционира онлайн платформата myfoodsharing в Австрия. От месец май досега тя е набрала 3 281 регистрирани ползватели и е „спасила” от изхвърляне около 3 375,17 кг. храни.

Каузата

Целта на  онлайн платформата не е да се печели, а да се възпитава обществото в уважение към храната и нейното умно и рационално използване. Инициаторите на проекта напомнят, че искат не просто да спасят няколко домата от изхвърляне, а да се промени мисленето на хората и те отново да започнат да оценяват стойността на храната. Засега платформата набира популярност в 16 града като най-активни са жителите на Виена, Грац, Инсбурк, Залцбург. Най-често предлаганите храни са пакетирано кафе, чай, кисело и пресно мляко, плодове, зеленчуци, ориз, брашно, шоколад, бонбони, безалкохолни напитки, макарони и спагети, пакетирани супи.

Честност и отговорност

В основата на правилата на организацията са залегнали морални и етични принципи – „бъди честен”, „бъди отговорен”, „проверявай внимателно”, „информирай се”, „спазвай правилата”. А правилата в споделянето на хранителни продукти са строги и са надлежно изложени в сайта. Подробен списък обяснява какви храни не могат да бъдат предлагани. Месо, риба, лекарства, бързоразвалящи се ястия и замразените продукти са изключени. Специалисти по качеството на храната са на разположение на ползвателите на платформата и те могат да се обърнат към тях с въпроси или да поискат съвет при съмнение в годността на продуктите.

Hotspots

imager-16_php_5Освен чрез личен контакт, хората могат да споделят продуктите и оставяйки ги на специалните пунктове в градовете – Hot Spots, за които се грижат доброволци на сдружението. Първият такъв пункт във Виена се намира на Biberstr.22.

Всички, които искат да дадат своя принос в намаляването на разхищението на храна, могат да посетят и сайта wenigermist.at, където може да се научат различни начини за съхранение и използване на хранителните продукти, ефективно и икономично пазаруване, дори и рецепти за разумно готвене.

Като се има предвид, че Европейската комисия обяви 2014 година за Европейска година за борба с разхищението на храни, можем да очакваме още инициативи за това как да бъдем социално отговорни граждани и да се отнасяме разумно към храненето.

____________________________________

Още по темата:

Храна на боклука – Проблемът с разхищението на храни става все по-болезнен. Търсят се решения.

Конско ли? Говеждо ли? Кой е отговорен за това какво точно ядем?

Андреас Гугумук: Искам да продавам продукт, произведен от моите ръце

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации