6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДядо Коледа посети българчетата в Линц

Дядо Коледа посети българчетата в Линц

-- Реклама --

С прекрасен концерт и много коледно настроение посрещнаха Дядо Коледа децата от българско училище „Дунав“ в Линц

Дарина Тонкова,  училищен ръководител

Djado KoledaСъбитието бе замислено като продължение цикъла коледни празници, организиран от българското училище тази година. Седмица по-рано малки и големи се събраха на традиционната вече работилница за правене на сурвачки. Целта на организаторите бе децата да научат не само нещо повече за Коледата като един от най-големите и почитани християнски празници, но и да ги  запознаят с традициите и обичаите в България по това време на годината.

Още на работилницата децата не спираха да питат дали пък Дядо Коледа няма да дойде още тогава да им донесе подаръците, за които си мечтаят. Уви, трябваше да чакат още седмица. Но ето, че дългоочакваният ден дойде!  В 14.00 часа на 14.12  залата започна да се пълни с хора. Красиво украсено коледно дръвче очакваше добрият старец да дойде всеки момент и да постави подаръци под него. Приятна коледна музика и празнична трапеза създаваха допълнително настроение за прииждащите деца и родители. Весела глъчка и детски смях изпълниха помещението.

usmivki

Малки и големи седнаха по местата си. Всички деца запяха с пълен глас „Зън, зън, кой е вън…“  с надеждата, че добрият старец всеки момент ще почука на вратата. И да, той дойде. Децата още не бяха свършили с песента, когато отвън се чу подрънкването на коледното звънче. И Дядо Коледа влезе. Не сам, а придружаван от Снежанка. И не с един, а с цели три огромни чувала, пълни с подаръци. Децата занемяха. Всяко искаше да се докосне първо до него,  да му каже стихотворение или да му изпее песничка.  Залата се изпълни с гора от ръце. Децата започнаха едно през друго: „Дядо Коледа,  искам да ти кажа стихотворение!“, „ А аз знам песничка!“ , „Дядо Коледа, донесе ли ми кола?“,  „Нека аз, нека аз!“…

koledari

За посрещането на дядо Коледа децата бяха подготвили богата музикално-артистична програма. Първи на сцената се появиха второкласниците. Те положиха много труд и усилие и представиха пред публиката „Тихата коледна дума“ по Мая Дългъчева. На сцената затанцуваха джуджета, рибки, морски звездички, русалки, а октопод  се бе превъплътил в образа на Дядо Коледа. Първокласниците не им отстъпиха и на свой ред изиграха сценка, при която елхичката се сбогува с обитателите на гората и отива да краси домовете на децата. Музикалната паралелка се представи с коледни песни, изпълнени на български и немски, а големите ученици направиха   презентация на зимния цикъл празници в народния. Веднага след тях на сцената се появиха красиво облечени коледари, пеейки с пълен глас „Стани, стани, Нине!“

scenka

След Коледарите на сцената излезе четиригодишната  Виктория, която вдигна публиката на крака със своето изпълнение на ръченица. Достоен завършек на коледния концерт бе изпълнението на танцовата група към училището. Децата бяха пременени с ушити специално за празника народни носии и бяха по- красиви от всякога.

rachenica

След концерта Дядо Коледа започна да раздава подаръци. Всяко дете получи освен голям подарък и мила дума и погалване по главичката. Дечицата чакаха с нетърпение реда си, за да кажат стихотворение, изпеят песничка или просто да кажат плахо „Обичам Дядо Коледа!“.

podaraci

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации