6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДиригентът на Новогодишния концерт на Виенската филхармония вече е известен

Диригентът на Новогодишния концерт на Виенската филхармония вече е известен

-- Реклама --

Даниел Баренбойм ще дирижира празничния концерт на световноизвестния оркестър

Даниел Боренбой Daniel_Barenboim
Даниел Баренбойм
снимка: Terry Linke

По традиция съставът на Виенската филхармония сам избира и кани диригентите си. Тази година честта да води Новогодишния концерт на 1-ви януари 2014 г. ще има световноизвестният диригент Даниел Баренбойм.

Маестро Баренбойм ще застане за втори път след 2009 г. на диригентския пулт на знаменития оркестър. С тази покана виенските филхармоници искат да отбележат 25 години успешно сътрудничество с именития диригент, който от 1992 г. е музикален директор на Берлинската държавна опера “Унтер ден Линден”.

Кой е маестро Баренбойм

Даниел Баренбойм е известен не само като диригент, но и с политическата си дейност, насочена към преодоляването на предразсъдъците, разграждането на враждебните представи, установяването на помирение и изграждането на мостове между народите. Все още е жив споменът за скандала, предизвикан от изпълнението на увертюрата към операта на Рихард Вагнер „Тристан и Изолда” в Израел през 2001-ва година. Музиката на смятания за антисемитски настроен композитор и до днес е забранена за публично изпълнение в Израел. Но въпреки политическите ангажименти, за Баренбойм на първо място е творческото му представяне. Със своя професионализъм той си е извоювал правото да поздрави не само публиката в Златната зала на виенския Музикферайн, а и милионите телевизионни зрители по цял свят, за които Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в задължително продължение на празничната нощ.

Концертът се предава директно от 70 телевизии и над 300 радиостанции на пет континента.

Традиции в Музикферайн

Голямата зала на Музикферайн е дълга 48,80 м., широка 19,10 м. и висока 17,75 м. В нея има 1 744 седящи и 300 правостоящи места. Залата е официално открита на 6-ти януари 1870 г.

neujahrskonzert_wien_new_years_concert_Vienna_wiener_philharmoniker_musikverein_golden_hall

Програмата на Новогодишния концерт е посветена на творчеството на композиторите от семейство Щраус. По традиция концертът завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. Всяка година се включват и произведения на юбиляри, а тъй като през 2014 г. се навършват 150 години от рождението на немския композитор и диригент Рихард Щраус, вероятно виенските виртуози ще ни зарадват с изпълнение на негово произведение.

Но конкретната програма се обявява едва няколко дни преди самия концерт.

Друга традиция за празничния концерт залата да се украсява с живи цветя. От 1980 г. те са подарък от италианския град Сан Ремо, а работата на флористите е да ги подредят по най-добрия начин, така че тридесетте хиляди стръка да подчертаят красотата на концертната зала и да допринесат за новогодишното настроение в залата и пред телевизионния екран.

По материали на КомПрес

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации