14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзпей оплакването си

Изпей оплакването си

-- Реклама --

Виенският хор за жалби не изпълнява църковни, военни или фолклорни песни, а само протестни

снимка: Georges Schneider
снимка: Georges Schneider

Съседът ви нарушава реда в сградата? Чиновникът в общината не изпълнява задълженията си? Ядосвате се на политиците, че не спазват обещанията си? Оплачете се! И ако искате жалбата ви наистина да бъде чута, не си правете труда да пишете. Изпейте я! И за да не сте сам – обърнете се към Виенския хор за жалби.

В състава му са петдесетина човека, които съвсем доброволно са готови да изпеят всякакви частни молби до общините, жалби и искания за оставка на най-различни фигури, или пък призиви за включване в кампании.

Дългосрочен артпроект

Виенският хор за жалби е създаден от художника Оливър Хангъл като дългосрочен арт проект в началото на 2010 г. Участниците в хора са доброволци, които редовно идват на репетиции.  Те заедно съчиняват текстовете на протестните си песни и вече са участвали в какви ли не акции – от моментни флашмобове във виенски нощни клубове до двучасово концертно изпълнение по повод третата годишнина на хора. Изпълненията им винаги са съобразени с пространството и аудиторията, за които специално се подготвят – най-кратката им изява е петминутно изпълнение, а най-дългото – 2 часа.

Всеки проблем може да се превърне в материал за песен, категоричен е ръководителят на състава. Всеки жител на Виена може да се обърне към хора и да направят оплакването си или посланието си атрактивно и дори натрапчиво, така че дълго време да остане в главите на тези, до които е адресирано, разказва Хангъл. И понеже всички участници в хора са доброволци, това не струва пари. Това е просто още един начин да се изрази демокрацията, казва австрийският художник.

 

снимка: Georges Schneider
снимка: Georges Schneider

Международна мрежа от „хорове за жалби”

Идеята за „хор за жалби“ се  ражда се във Финландия през 2005 г. отново като арт проект – перформанс. Сега такива хорове има в няколко града в Германия, Австрия, Италия, САЩ и Канада, както и на още места по цял свят – в Хелзинки, Ротердам и  Будапеща, Санкт Петербург, Хонконг и Токио, дори в Йерусалим.

Мрежата от хорове за оплаквания се разраства през последното десетилетие и Виенският е един от най-младите. Въпреки това е сред най-дейните и многочислените. Към него постоянно се присъединяват нови доброволци и хорът получават нови „поръчки“. Когато имат разходи по пътуване за участие извън столицата, винаги се намират спонсори. Оплакванията следват обществените настроения като тенденцията е те да са по-активни през зимата, макар че по всяко време на годината хората повдигат най-различни морални и практични въпроси в секцията „Недопустимо“ на сайта на хора.

Разни видове жалби

WBC_GehBitte_MQ_24x12-300x149Не липсват оплаквания и затова, че младите хора не почистват след кучетата си, за липсата на информация на английски език в метрото, за лошата образователна система. Един от последните повдигнати въпроси там е за социалните работници, чиято работа е да се грижат за най-бедните и болните в страната, сами в последствие изпадат в крайна бедност и самота, защото професията им ги изтощава и не е добре платена. Друг коментар гласи: „Недопустимо е политици, които защитават с всички средства банковата тайна, да не им пука за работещите бедни“. Има и по-частни случаи като този на семейна месарница в десети район на Виена, която се налага да бъде затворена, защото не отговаря на новите хигиенни изисквания, а всъщност е обичана и утвърдена сред съседите, защото от десетилетия продава качествено месо на добри цени.

През март тази година Виенският хор за оплаквания взе участие в концерт в подкрепа на бежанците в страната, по време на който са се набирали средства и дарения за тях. Преди това са участвали в акции на „Амнести интернешънъл“ в подкрепа на свобода на словото и човешките права, срещу цензурата и корупцията. Една от първите му прояви след сформирането му пък е в протест на построяването на сграда на мястото на парк в центъра на Виена. Хорът се появил без никакво предупреждение на общинското събрание на австрийската столица.

Изпълнение на Виенския хор за жалби може да чуете тук

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации