10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНяма пречки за пълното отваряне на пазара на труда за българи и...

Няма пречки за пълното отваряне на пазара на труда за българи и румънци

-- Реклама --

Европейският парламент смята, че българи и румънци няма да повлияят на пазара на труда в страните от Европейския съюз

Ласло Андор, еврокомисар по заетостта
Ласло Андор, еврокомисар по заетостта

На сесията си късно във вторник в Страсбург Европейският парламент е обсъдил въпроса със свободното движение на работници в Европейския съюз. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор за пореден път е заявил, че предстоящото от 1-ви януари 2014 г. пълно отпадане на съществуващите ограничения за работа на българи и румънци няма да допринесе за натиск над европейските обществени и осигурителни системи, предаде БТА.


Свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж. Въпреки че всеки пети европеец изразява желание да се премести в друга държава, едва три на сто (14 милиона) жители на ЕС живеят трайно в държава от съюза, различна от тяхната родина, е допълнил еврокомисарят, позовавайки се на официални данни.

Андор е отбелязал, че от 1 януари догодина българите и румънците ще могат да се възползват от правата, достъпни досега за останалите граждани на ЕС. „Знам за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега показва, че хората сменят държавата, в която живеят, най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от приемащата държава.“, е заявил той.

Според еврокомисаря по-голямата част от българите и румънците, които са искали да работят в чужбина, вече са напуснали родината си. Очакванията са, че все по-малко граждани на тези две държави ще се преселват, като отново основната част от тях ще търсят работа. „Вероятно много от хората, които досега работеха незаконно, ще „излязат на светло“ от догодина.“, смята еврокомисарят.

Той е посочил, че въпреки политическите и медийните твърдения за злоупотреби с осигурителните системи от страна на новопристигналите, досега държавите от ЕС не са успели да предоставят никакви убедителни доказателства в тази посока, допълвайки, че „не само че не бяха доказани обвиненията, според които чужденците претоварват местните обществени бюджети, но наскорошно проучване на Брюксел показа, че основната причина за движението на европейците е търсенето на работа.“

Отново Найджъл Фараж

Найджъл Фараж (група „Европа на свободата и демокрацията“, Великобритания), е заявил на еврокомисар Андор, че въпреки че разполага с власт по-голяма от тази на британски министър, едва ли и един от 1000 британци го познава.

Според него в момента във Великобритания има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина. Това ни струва по един милион лири на седмица. „Нещата ще се влошават – догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и – за съжаление – повече престъпност.“, е заявил Фараж.

В защита на правото на свободно движение в ЕС

Повечето от останалите евродепутати са защитили правото на свободно движение в ЕС и са отрекли обвиненията за чести злоупотреби с обществените системи в приемащите държави.

Перванш Брес (социалисти и демократи, Франция) е заявил, че според статистиката мигрантите са причина за едва с 0.2% от здравните разходи в приемащите държави.

Илиана Йотова
Илиана Йотова

Българският евродепутат от групата на социалистите  Илияна Йотова е заявила, че антиевропейските партии, каквато е партията на Найджъл Фараж, са направили опит да изместят дебата. Въпросът е коя сума е по-голяма – за социалните помощи за българи, или с която българските лекари и медицински сестри подпомагат британската икономика. „Популизмът в някои държави от ЕС стигна дотам, че се измислят абсурдни правила за лишаване на българи и румънци от достъп до местния трудов пазар.“, смята тя.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации