7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЩе напусне ли фризът „Бетовен” Музея на сецесиона?

Ще напусне ли фризът „Бетовен” Музея на сецесиона?

-- Реклама --

Случаят с фреската „Бетовен“ на Густав Климт ще постави на изпитание законите на Австрия за реституция на разграбено изкуство 

1-beethovenfries0_1381921158414760Наслениците на семейство Ледерер – евреи, избягали в Швейцария, когато нацистка Германия присъединява Австрия през 1938 г., настояват да бъде реституирана собствеността върху фриза „Бетовен”, тъй като  собственикът й е бил принуден да я продаде на изключително ниска цена. Ценната колекцията на Ерих Ледерер включва монументалната фреска от 1902 г., която отдава почит на Деветата симфония на известния германски композитор и сега се пази в специално помещение в Музея на сецесиона във Виена, където температурата и влагата се контролират със специални утройства.


Предишният собственик на произведението, получава обратно гигантската творба след войната, но с малка уловка: Австрия би му позволила да експортира неговите останали творби, само ако продаде фреската на държавата с намаление, това твърдят швейцарският адвокат Марк Вебер и австрийският му колега Шефан Ненинг, които заедно представляват 11 наследници на фамилията Ледерер.

Твърди се, че Ледерер се съгласил да продаде фреската на правителството през 1973 г. за 750 хил. долара, което е на половината от цената, на която реално е оценявана, сочат изчисления, проведени от аукционната къща за изящно изкуство Christie’s.

1-beethovenfries3_1381921160447942

Говорител на министерството на образованието, изкуството и културата на Австрия, цитиран от Ройтерс,  обяви, че комисия от научни експерти от големи музеи ще разгледа случая и ще предаде доклад на специално създадения надзорен съвет по реституция. Той от своя страна ще отправи препоръка до министъра на културата, от който ще дойде и финалното решение. Не става ясно обаче колко време ще отнеме това, а и няма ни най-малка светлина над това какъв може да е най-вероятният изход от ситуацията.

1-beethovenfries2_1381921159925936

„Това определено е ценна творба, но това не се отразява по никакъв начин на процеса“, казва говорителят Раймунд Ланг, цитиран от агенцията. Той отказва да коментира случая като потенциална загуба за страната. „Ако собствеността е незаконна, то тогава тя (творбата – бел.р.) ще бъде върната. Това не е проблем.“

Австрийското правителство, което върна шест творби на близкия съвременник на Климт – Егон Шиле на наследниците на Ерих Ледерер през 1999 г., промени законите за реституция в страната през 2009 г., така че да се отнасят до имущество, което е било продадено на по-ниски цени заради забраната за експорт.

Припомняме, че през 2006 г. австрийската държава върна на наследниците на еврейската фамила Бауер пет картини, сред които и известният портрет Адел Блох Бауер I (1907). Тази картина бе закупена на търг от Роналд Лаудер за рекордната за времето сума от 135 млн. долара. Днес картината може да се види в малък музей за австрийско и германско изкуство в Ню Йорк. Мария Алтман, братовчедка на Адел Блох-Бауер води повече от 6 години юридическа битка с Австрия, за да получи незаконно взетите картини.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации