18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВисоко напрежение: Сметката за ток зависи и от доставчика

Високо напрежение: Сметката за ток зависи и от доставчика

-- Реклама --

Смяната на доставчика на електроенергия може да облекчи бюджета с до 150 евро

strom1Сметките за ток в Австрия са твърде високи. Ако доставчиците на електроенергия намалят цените, има потенциал домакинствата да плащат общо с до 190 млн. евро по-малко годишно. Това заяви пред журналисти Валтер Болц, член на Управителния съвет на E-Control, дружеството, което регулира енергийния пазар в Австрия. Според него обявеното от 1-ви октомври намаление от 3,6% от електроразпределителните дружества от EnergieAllianzAustria (EAA), в който влизат Wien Energie, EVN Energie Burgenland е твърде малко. 10-те процента, с които Verbund облекчи сметките на клиентите си от 1-ви септември тази година той определи като сравнително добра стъпка.

Валтер Болц, управител на австрийския енергиен регулатор E-Control
Валтер Болц, управител на австрийския енергиен регулатор E-Control

Шефът на енергийния регулатор разкритикува доставчиците, че работят при бруто маржин от почти 40%. Те купуват ток от борсата при цена от 45,50 евро за мегаватчаса и продават на крайните потребители за 87,50 евро. Според Болц маржинът не трябва да бъде повече от 10% или между 20 и 25% при по-малките доставчици.

Спестявай ефективно

Всяко домакинство се стреми да намали разходите си и особено тези за електроенергия. Енергоспестяващи крушки, домакински уреди с ниско потребление на ток, избор на кратка програма за пералнята и миялната машина са част от ежедневните опити да се облекчи семейният бюджет.  При необходимост може да се потърси и безплатен съвет затова как да се  оптимизира домакинството и да се намали разходът на електричество. Сметките за ток в Австрия се заплащат на годишна база, което прави трудно контролирането на месечните разходи.

В някой случаи така желаното понижение на плащаната сума може да се постигне и със смяна на доставчика на електроенергия.

Виж кой доставя

В Австрия енергийният пазар е либерализиран от 1-ви октомври 2001 г, а този за газ – от 1-ви октомври 2002 г. Домакинствата могат да избират между повече от 30 дружества кой да достави ток в дома им. Макар че смяната на доставчика може да се извърши лесно и бързо по интернет, досега едва 13% от населението се е възползвало от тази възможност.

За годишно потребление от 3 500 kWh сметката за ток може да варира от 620 до 720 евро в зависимост от тарифите на доставчика. В някои провинции може да се стигне и до разлика от 150 евро при сравнително еднакво потребление. В общата сума, която се заплаща, цената на тока е едва 40%, останалата част се формира от цената за снабдяване с електроенергия, цената за разпределяне на електроенергия и данъците.

Преди да избереш – сравни

За да се избере най-евтиният доставчик е достатъчно да се сравнят предлаганите тарифи като се държи сметка за индивидуалните нужди на домакинството. За целта в интернет има сайтове, в които е  достатъчно да се въведе средното годишно потребление на ток, броя на членовете на домакинството и района. Само за няколко минути може да се прецени коя компания предлага най-изгодни условия и  да бъде избрана за нов доставчик.

Консултации и информация относно смяната на доставчик на български език предлага Stromgas24.at . Сайтът е подкрепен и от регулатора на енергийния пазар E-Control.

И още една възможност: Energiekosten-stop

strom2Това е името на кампанията, която започна Сдружението за информиране на потребителите (VKI). Нейното мото е „Заедно можем повече”, а целта е да се постигне възможно най-ниска цена за ток и газ за регистриралите се за участие домакинства.

Всеки, желаещ да се включи, може да се регистрира напълно безплатно и необвързващо на сайта на организацията до 16 декември. След това ще бъде обявена процедура, на която доставчиците на ток и газ ще могат да представят своите оферти за най-ниска възможна цена. Тези, които са удовлетворени от офертата и желаят да сменят доставчика, могат да го направят и от средата на януари 2014 г. ще заплащат по-ниски сметки.

Инициативата, която е изпробвана в няколко европейски държави, призовава потребителите да бъдат активни и да се възползват от възможностите за облекчаване на семейния бюджет.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации