17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДизайнерско ателие “BIPONE”: Висшата мода е предизвикателство и емоция

Дизайнерско ателие “BIPONE”: Висшата мода е предизвикателство и емоция

-- Реклама --

Много труд и постоянство са основните съставки в рецептата за успех на Биляна и Петър Пелови 

Текст Елица Ценова

CI2Z7969Топове плат, конци, мъниста, списания, ножици, игли. И още плат, този път на парчета в различни цветове – опушено сиво, топло кафяво, златно. Щипка лукс към творческия хаос добавят готовите модели на вечерни рокли, облечени на пластмасови манекени или прилежно строени на закачалки. Такава е обстановката в ателието на дизайнерите от „BIPONE”.  „От работа не ни остава време да подредим”, усмихнато обяснява творческия хаос Биляна Пелова. Тя създава моделите, рисува, крои, шие, докато съпругът й – Петър Пелов, според образованието си, отговаря за административната и маркетингова част от бизнеса.

Двамата са заедно от 2001 г. и така са се срастнали един с друг, че се разбират от половин дума, а понякога нямат нужда и от думи. Тази единност е заложена и в името на дизайнерската им марка: “Б” като „Биляна” И „П” като „Петър”, а двамата заедно са „the ONE”. Така се ражда „BIPONE”.

Биляна и Петър Пелови се радват на аплодисментите на публиката вкрая на модното шоу по време на ViennaFashionWeek 2013
Биляна и Петър Пелови се радват на аплодисментите на публиката в края на модното шоу по време на ViennaFashionWeek 2013

От университета – във Виена

През 2003 г., точно три дни след дипломирането на Биляна в Нов български университет специалност „Мода”, двамата пристигат във Виена. Идеите, ентусиазмът и желанието за работа са големи, а възможности – уви, малки. „Самият факт, че идваме от България, ни е затворил много врати в модната индустрия”, споделя Петър, връщайки се назад в годините и допълва: „Искахме да успеем като българи и до ден днешен се стремим да представяме страната си в положителна светлина.” И  двамата не съжаляват, че са избрали австрийската столица, защото аристократичната атмосфера на града отговаря на тяхната творческа визия. През 2006 г. те откриват свое ателие в една от малките улички на първи район, близо до Парк ринг. Освен, че могат да разположат всички платове и шевни машини на едно място, те вече имат възможност да общуват с клиентите си – заедно обсъждат детайли, създават рисунки, индивидуални кройки. „Колкото по-добре познаваш един човек, толкова по-подходяща дреха за него можеш да създадеш”, категорична е Биляна и дава за пример сценичните костюми, които изработват за голямата оперна певица Красимира Стоянова. Не се прехласват пред известността на клиентите си и харесват хора, които изпитват удоволствие от носенето на дрехата, а не от притежаването й.

CI2Z7520

Рецепта за успех

Получените престижни награди и отличия от международни модни форуми и конкурси са доказателство за таланта на младите дизайнери и морална отплата за положения труд. През 2011 г. именно дизайнерско ателие „BIPONE” е избрано да представя Австрия на Форума на световната федерация на майсторите шивачи в Рим. Спечелената първа награда „Златна игла и златен конец” бързо прекратява плъзналите недоброжелателни коментари и затвърждава позициите им сред най-добрите дизайнери на висша мода в Австрия.

CI2Z7732

Въпреки безспорните постижения, и двамата не си позволят и за момент да се отпуснат и да разчитат на вече  постигнатото. Основна съставка в тяхната рецепта за успех е работата. „Говорим за страшно много работа”, подчертава Петър и допълва: „Човек трябва да е целеустремен и постоянен, да преследва целите си, понякога доза късмет също помага”. Според Биляна в модния бранш е много важно човек да остане здраво стъпил на земята и да не се поддава на моментните успехи. „Всичко се променя толкова бързо, че ако човек спре макар и за малко, може да се окаже на дъното”, обобщава тя рисковете във фешън индустрията.

On the backstage

Съвсем наскоро приключи Седмицата на модата във Виена, в която дизайнерско ателие „BIPONE” представи новата си колeкция. Двадесетте модела вечерни рокли, вдъхновени от стилистиката на древна Спарта, спечелиха възхищението и аплодисментите на многобройната  публика. Зад 20-те минути бляскаво шоу обаче стои едногодишен упорит труд.

CI2Z7120

Седмици обикаляне из храмовете на древна Елада, купчина книги за Спарта, стотици скици с дребни детайли спомагат за избистрянето на концепцията и моделите. Специален плат, съдържащ 85% метална нишка в структурата си, създава почти архитектурна конструкция на роклите. Фина коприна, съчетана с френска дантела и бродерии, пък им придава лекота и ефирност,  подчертавайки търсения контраст между войнствената природа на спартанките и тяхната женственост.  Гънките на дрехите се спускат тежко и плавно точно, както ги познаваме от древногръцките статуи. Остротата на бойното копието доминира в моделите, грима и хореографията на шоуто, оформяйки цялостно внушение за сила, величие и гордост, хармонично съчетани с нежност и мекота.

Не случайно представянето на BIPONE привлече вниманието на критиците и бе отбелязано като едно от най-забележителните събития във Виенската седмица на модата.

От кройката до подгъва

Запазена марка на дизайнерско ателие „BIPONE” е изцяло ръчната изработка на тоалетите. „Случвало се е с часове да шием копчета или подгъви.”, смее се Биляна. Клиентите оценяват труда на дизайнерите и го приемат като част от личното отношение, вложено в изработката на всяка дреха. За цялостната подготовка на модно дефиле или други сценични изяви те се доверяват на екип от 20 човека, специалисти в областта на музика, хореография, светлина, прически, артистичен грим.

CI2Z7485

Платовете, ножиците и конците в дизайнерско ателие „BIPONE” ще стават все по-разнообразни, скиците по-сложни, а моделите още по-феерични и изискани. Проектите и плановете пред Биляна и Петър  Пелови са много и във всеки от тях те влагат много сърце, защото създаването на една дреха освен материали и труд е и „лично преживяване и емоция”.

Снимки: Harald Klemm

Още снимки от ревюто на дизайнерско ателие „BIPONE“ може да намерите тук

 

Дизайнерско ателие „BIPONE“ е носител на следните награди и отличия:

– 2013.05.24   Auszeichnung „Goldenes Jahrhundert, Bundesministerium für Kultur, Sofia

– 2011 .08.06  Auszeichnung „Goldene Nadel und Goldene Faden“ des World Federation of Master Tailors, Rom

– 2011 .06.09   1.Platz „Haute Couture Austria Award“ 2011 Schuhdesign bei Humanic, Wien

– 2010 .04.26   1.Platz „Styles Award“ 2010, Wien

– 2009 .12.01   Finalisten bei „Haute Couture Austria Award 2009’’, Wien

– 2008 .11.29   Auszeichnung „Goldene Nadel“ der Modeakademie, Sofia

– 2007 .09        Preisträger des Modewettbewerbs – „11 Meter Mode“, Zürich

– 2005 .09        Auszeichnung „Bester Auslandsauftritt“, verleihen von der Bulgarischen National Modekammer, Sofia

– 2005 .06.24 1.Platz das Modewettbewerbs ‚’Kids in Fashion’ ,Wien

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации