10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНе яж, не говори, не целувай

Не яж, не говори, не целувай

-- Реклама --

Неспазването на новите правила във виенския транспорт може да ви струва глоба от 50 евро

wienerlinien-mistОт 16 септември управата на Wiener Linien, компанията, която се грижа за обществения транспорт в австрийската столица, въведе нови глоби. Те са свързани със слушането на силна музика, консумирането на храна с остър мирис, оставянето на  боклук, говоренето по телефон на  висок тон, качването на кучета без намордници в обществените превозни средства. Забраната, която обаче взриви интернет форумите и предизвика редица иронични забележки, касае целуването в градския транспорт.

Страстна целувка на неподходящо място може да струва глоба от 50 евро на влюбените. Толкова е наказанието и за нарушаване на горните забрани.

Възпитателна кампания за 250 000 евро

„Вниманието има предимство” е мотото на кампанията, която ще продължи до 5 октомври – денят, в който официално ще бъде открито продължението на линия U2 Seestadt Aspern. Триседмичната инициатива на Wiener Linien е на стойност 250 000 евро и нейната цел е да убеди всички пътници в обществените превозни средстава да се отнасят с уважение един към друг и да зачитат общоприетите правила.

wienerlinien

Две седмици след началото от компанията вече отчитат първите резултати – видимо се е подобрило нивото на чистота, както в превозните средства, така и на спирките в метрото. За първите две седмици са наложени редица глоби за кучета без намордници, вдигане на шум, замърсяване, превозване на велосипеди извън разрешените часови интервали, качване в транспорта с ролери – това са и най-честите нарушения, регистрирани от служителите, отговорни за реда и чистотата. Те са отправили и над 8 000 забележки на „непослушните” пътници, разяснявайки им правилата за поведение в обществения транспорт.

В името на чистотата и комфорта

wienerlinie-essenСлед като билетчето за градски транспорт бе отново увелично през юли тази година, сега от управата се стремят да предоставят на гражданите повече комфорт при пътуване с обществения транспорт. За спазването на реда са назначени нови 200 контрольори, които по думите на говорителя на Wiener Linien „са добре обучени да разпознават нещата, които притесняват пътуващите.” Облечени в костюми на хот-дог или цигари промоутъри разясняват на пътниците по спирките новите правила и ги убеждават да не притесняват останалите и да не им причиняват неудобства. Един от рекламните надписи на кампанията гласи: „Прави, каквото искаш, но ако обичаш, не тук”. За целите на кампанията са разпространени и редица видео клипчета, плакати и листовки.

И най-добрите имат проблеми

Градският транспорт във Виена е един от най-добре организираните в света. Дневно 2,5 млн. пътници използват автобусите, трамваите и линиите на метрото. До преди години метростанциите бяха пример за чистота и ред, които впечатляваха гостите на австрийската столица и бяха повод за гордост на местните жители. Напоследък обаче обаче ситуацията видимо се влоши. Кошчета, преливащи от боклук, разпилени вестници, остатъци от храна станаха все по-честа гледка. В същото време са се увеличили и оплакванията от поведението на пътниците – силна музика, миризливи храни, непристойно поведение. Като особено драстични примери се сочат опитът да се превози кон с метрото, голи пътници и дори осъществяването на сексуален акт в мотрисите.

Richtiges Verhalten in den Öffis

Затова и от Wiener Linien се опитват да припомнят на жителите и гостите на столицата, че толерантността и уважението един към друг е в основата на приятното съвместното пътуване. Независимо дали ще се возим 5 или 25 минути – те трябва да бъдат приятни. А това зависи от поведението на пътниците. Очевидно, понякога се налага те да бъдат възпитавани.

Община Виена очевидно отделя много средства и внимание на темата за добри обноски, тъй като в края на миналата година бе приета и специална харта за добри обноски.

________________________

Още по темата:

Текстът на Виенската харта е готов

Половин милион евро за добри обноски дава Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации