5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа чаша австрийско вино

На чаша австрийско вино

-- Реклама --

Вината, произведени в страната на Моцарт и Щраус, печелят все повече почитатели по света

austrian wineШницел, ябълков щрудел, торта „Сахер” са най-известните предствители на австрийската кухня, популяризирана щедро по света. До скоро малко хора оценяваха качествата на вината, произведени в страната на Моцарт. Днес обаче ценителите знаят добре, че в алпийската република има висококачествени производители на божествената напитка. Вина, получили международни отличия и престижни награди. Залагайки на качество и уникалност, Австрия все по-уверено настъпва към първите места в престижните винени класации.

 

Точка на преобръщане

Още келтите и древните римляни поставят началото на лозарството на територията на днешна Австрия. През Средновековието големият брой манастирски стопанства дават тласък на винопроизводството и появявата на изби. Първият закон за виното е приет по времето на император Йозеф II (1741-1790) и регулира статута на местните хойригери (заведения за консумация на вино).

През 1985 г. голям международен скандал слага черно петно върху имиджа на австрийското винопроизводство – в десертните вина е открито съединението диетиленгликол. Той е и повратната точка в австрийското винопроизводство. Още преди шумът да утихне е приет нов закон за виното, който следва изцяло европейските норми като въвежда изключително строги изисквания за качество. Създаден е и Австрийският винен борд – организация, дала силен тласък на винарската индустрия и спомогнала за реабилитацията на австрийските вина на международния пазар.

Пътят към международните пазари обаче се отваря през 2002 г. На престижен конкурс в Лондон след сляпата дегустация първите места са заети от няколко грюнера, а най-високо оцененото шардоне също е от Австрия. Австрийските вина започват да привличат вниманието на ценителите.

Сортове и лозя

Лозя в района на Вахау
Лозя в района на Вахау

Австрия разполага с около 60 000 хектара площи, които предлагат благоприятни условия за отглеждане на грозде. От тях в момента са засадени около 46 000 хектара, обработвани от 23 000 лозари като само 6 000 се занимават активно и с бутилиране на вино. През последните 25 години се отчита тенденция към намаляване на броя на малките стопанства с площ от 1 хектар (за сравнение през 1988 г. те са били 45 000) – част от тях престават да съществуват или се обработват само за лично ползване. Окрупняването на лозарските масиви води и до превръщането на отглеждането и обработването на грозде в основен бизнес за собствениците им. Преобладаващите семейни винарни притежават между 5 и 25 хектара лозя и произвеждат от 30 000 до 200 000 бутилки вино. Почти 87% от всички вина са бели. Австрийското винопроизводство се доминира от местни сортове: грюнер велтлинер, ризлинг, велш ризлинг, вайс бургундер, мускателер, цирфандлер, ротгипфлер за бели вина и цвай гелт, блауфренкиш и Санкт Лаурент за червени вина. Най-популярният сорт безспорно е грюнер велтлинер и с него са засети 33% от лозята. Той се отличава с експресивен плод с типична нотка на пипер и грейпфрут.

Лозарски райони

Грозде в Австрия се отглежда само в равнинните райони, защото при височина над  500 метра плодовете не могат да узреят напълно. Повечето лозя са разположени на около 200 метра над морското равнище, макар и на места в провинция Долна Австрия да се срещат масиви и на 400 м. Основните лозарски райони са Бургенланд, Щайермарк, Виена и Долна Австрия като всеки един от тях има своите подрайони и характерни особености. Макар и като цяло климатът да е континентален, дългите и студени зими често са проблем за оцеляването на реколтата. Разнообразието на почви благоприятства развитието и отглеждането на различни сортове грозде.

Въпрос на държавна стратегия

Успехите на световната винена сцена през последните години са закономерна последица от дълга и целенасочена работа. И тук не става дума за конкретните усилия на един конкретен производител, а за следването на цялостна стратегия, обединяваща работата на различни държавни институции и винарите с техните организации. Австрийският винен борд далновидно поставя фокуса върху уникалната идентичност на местните вина и промотира не отделни винарски райони, а страната като цяло.

Членовете на организацията добре разбират, че структурирано предимно като семеен бизнес, винопроизводството в Австрия има редица конкурентни недостатъци: малък обем на производство, ограничен на брой висококвалифициран персонал, наличие на непознати на международно ниво местни брандове, крайно свити и дори изцяло липсващи маркетингови бюджети, трудни за произнасяне имена на изби и производители. От друга страна, вината се отличават с индивидуални качества и особености – факт, който се отразява положително на експорта дори към държави като Германия, Швейцария, САЩ, Русия, Холандия, Полша. Съчетанието от различни видове почви, континентален климат и уникални местни сортове грозде определя най-доминиращата характеристика на австрийските вина – тяхната невероятна свежест. Като се има предвид, че от Австрия идва по-малко от 1% от световното производство на вино и че едва ¼ от него се изнася, трудно може да се говори за глобален маркетинг. Затова от Винения борд предпочитат да позиционират местните вина като нишов продукт, наблягайки на контрастта между индивидуалното и индустриално производство.

Нишов маркетинг в три точки

Винарска изба Луизиум
Винарска изба Лoизиум, Лангенлойс, провинция Щайермарк

За правилното позициониране на продукта, специалистите разглеждат всички области, свързани с производството и консумацията на виното, като съчетават  традициите с модерните технологии в бизнеса. Три основни характеристики на австрийската култура се свързват с виното и всяка от тях определя специфична стратегия.

Кулинария. Преди всичко Австрия се определя като страна със забележителни кулинарни традиции, предлагаща здравословна и висококачествена храна. А хубавото ядене върви добре с хубаво вино. И така първата точка в стратегията е тясно сътрудничество на винарската с  туристическата и хранителната индустрии с цел да се затвърди имиджа на страната като гурме дестинация – имидж, от който винопроизводителите могат само да печелят.

Вино. Местното вино е известно като оригинално и натурално. Повечете процеси, свързани с обработката на лозята, а по-късно и с превръщането на гроздето във вино, се извършват на ръка в семейни стопанства. Затова и австрийското вино се позиционира като свеж и автентичен продукт от природата. Малките стопанства се противопоставят успешно на големите концерни, произвеждащи всичко чрез механизирани процеси. Така Австрийският винен борд залага на нишовия маркетинг, подчертаваш индивидуалния характер на вината, произведени чрез деликатно съчетаване на органично и интегрирано земеделие.

Интеграция.

Винената индустрия в Австрия се отличава с динамична и иновативна среда. Повечето производители са млади, креативни и висококвалифицирани. Не бива да се пропуска и фактът, че в Клостеннойбург се намира най-старото училище за лозарство и енология, основано още през 1860 г. Всеки, захванал се с този бизнес, може да разчита и на ефикасна подкрепа при инвестиции за подобрения в инфраструктурата и качеството. Модерният подход, базиран на отлични традиции, неизбежно води към подобряване на качеството на крайния продукт. Оттук и третият стълб в голямата стратегия – интегриране на основните фактори – традиция и култура, природа и индивидуалност, иновативност и динамика.

Правилното диференциране на отличителните черти на австрийските вина спрямо международния пазар и изгражданата на тази основа стратегия, се оказват печеливши и Австрия успешно се развива в избраната ниша. През 2009 г. експортът за първи път надхвърля 100 милн. евро – изнесени са 70 млн. литра вино на стойност 119 милн.евро.

Винен туризъм

снимка: AWMB/Wirz, Dieter Steinbach
снимка: AWMB/Wirz, Dieter Steinbach

От общо 131 млн. нощувки в Австрия около 2 млн. са свързани с винения и културен туризъм. С цел да се популяризират винарските райони и да се създадат по-благоприятни условия за привличане на ценителите на добрата храна и напитки, в края на август тази година Австрийският борд за маркетинг на виното създаде най-голямата в страната онлайн платформа за винен туризъм – „Вино и пътуване”. В нея са заложени повече от 6 000 адреса на винопроизводители, хойригери, хотели и ресторанти от Вайнфиртел до Щайермарк. Така всеки желаещ може бързо и лесно да избере региона, типа вино и производителя, които иска да посети.

„Въпреки че виненият туризъм е все още нишов продукт за нас, ние виждаме възможностите за растеж”, коментира управляващият директор на Австрийския национален офис по туризъм Петра Столба.

 

Тенденции:

Биодинамично вино

Около 450 са избите в света, предлагащи биодинамични вина. В процентно отношение Австрия е на първо място по производство на вино по специфичните принципи и правила на биодинамичното земеделие.
Около 450 са избите в света, предлагащи биодинамични вина. В процентно отношение Австрия е на първо място по производство на вино по специфичните принципи и правила на биодинамичното земеделие.

Създател на теорията за взаимовръзките в живота на природата, които трябва да се поддържат и пресъздават, е австриецът Рудолф Щайнер (1861-1925). Той счита почвата и фермата за живи организми, затворена система, която може да се самоподдържа. В процеса на обработка не се използват пестициди, хербициди и други изкуствени торове и подобно на хомеопатията се цели да се противодейства на симптомите на болестите. Почвата се изгражда с помощта на биологично-динамични препарати от билки, компости, тор и други естествени съставки. Въпреки нарастващата популярност на зародилото се още в началото на 20-ти век движение, то все още поражда голяма доза скептицизъм. Някои от самите винопроизводители споделят, че на практика и най-чувствителното небце не може да установи разликата между конвенционалните и биодинамичните вина. Но фактът, че продуктът идва от чиста и хармонична среда,  е допълнителен бонус към него. Специалистите са убедени, че за в бъдеще хората по-често ще се интересуват от това как е произведено това, което пият и ядат, и в това отношение биодинамичните и органичните стопанства ще имат голямо предимство.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации