6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеАко сте се върнали от чужбина в България и искате да споделите...

Ако сте се върнали от чужбина в България и искате да споделите своята история

-- Реклама --

Проектът “Аз избрах! Кариера в България. Защо не?” представя българи, които са се завърнали от чужбина и са се реализирали успешно в родината ни. 

kariera v BGПлатформата цели да покаже, че в България, въпреки всички проблеми, има възможности за професионална и лична реализация. Проектът е част от шестото издание на форум “Кариера в България. Защо не?” на 12 септември в Интер експо център, но ще продължи да се развива и след неговото приключване.

В момента на сайта има интервюта с 15 успели българи в най-различни сфери на дейност – от арт мениджър през сътрудник медицинска информация до главен изпълнителен директор, но броят им непрекъснато се увеличава. Първите интервюирани са прекарали в чужбина между 8 месеца и 17 години в над 10 държави по цял свят. Сред тях има хора, които са се върнали през 1996 г. и такива, които са тук от 2012-2013 г. Из участниците има хора, които за първи път разказват своята история.

Участниците са призовани да разкажат защо са се върнали в България, но и защо все още са тук и дали съжаляват за решението си да останат. Те споделят какви са били трите най-големи предизвикателства пред тях при завръщането в родината, както и какви са най-големите предимства на живота и кариерата в България. От интервютата ще научите и какво е липсвало на хората зад граница (като изключим близките и киселото мляко).

Повече участници са единодушни, че проблемите в България всъщност представляват огромни възможности за хора, които искат да се развиват у дома. Макар не всички да са изцяло положително настроени, никой не съжалява за избора си да остане у нас. Участниците в проекта споделят също за своето любимо място в България, като засега големите предпочитания са към българските планини.

В проекта са включени и видео интервюта, които са правени за изданието на форума през 2011 г. “Кариера в България. Защо не?” се организира от сдружение Тук-Там и фондация Идентичност за България и цели да покаже възможностите за професионална реализация за българи с опит и образование в чужбина. Без да слага розови очила или да прави пропаганда, събитието цели да покаже реалната картина в страната.

Форумът тази година се организира с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, спонсори на събитието са Telerik,Demax, HP, Phillip Morris и Virtual Affairs. На миналогодишното издание, което се проведе под патронажа на Президента Росен Плевнелиев се включиха повече от 1140 кандидати за работа и общо 51 изложители. Над 77% от участниците са намериха работодател, който харесват, а 94% от фирмите изложителите са намерили подходящи кандидати.

Ето само част от споделеното в интервютата:

Атанас Маев: „Бих посъветвал младите хора да намерят своята собствена логика в развитието си, поставяйки се в различни ситуации, да черпят опит от различни култури и организации, но и да не губят връзка с България.”

Ваня Никова: „Връщането ми беше спонтанно решение, защото си намерих хубава работа в рамките на три дни – на форума „Кариера в България – защо не?“ Но макар и спонтанно, три години по-късно съвсем не съжалявам за решението си… Моето място е тук.“

Полина Атанасова: „Идвaйте си, тук е приключението! … Мисля, че ако работиш здраво, проклет си и имаш акъл, можеш да живееш прекрасен живот в родината си.

Ивелина Христова: „Пътувала съм много, видяла съм супер интересни неща, които не е трудно да се направят тук. В България имаш възможност да създаваш… Хората хабят невероятно много енергия в това да са недоволни и критични – ако тази енергия се вложи в нещо конструктивно, ще се случат чудеса.

Симона Дакова: „Животът ми в България с три думи: Магия. Динамика. Хаос.

Ако сте се върнали от чужбина и искате да споделите своята история, може да попълните въпросника на адресhttp://azizbrah.karieravbulgaria.com/submit.

За контакти с участниците в проекта или организаторите на форума:

info@karieravbulgaria.com

Връзки:

Аз избрах! Кариера в България. Защо не? http://azizbrah.karieravbulgaria.com/

Кариера в България. Защо не? 2013 http://karieravbulgaria.com/

Фондация Идентичност за България http://fibg.org/

Сдружение Тук-Там http://tuk-tam.bg/

Меланж Булгарен, блогът на българите в Австрия е официален партньор на форума „Кариера в България? Защо не!“

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации