17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФормула 1 отново в Австрия

Формула 1 отново в Австрия

-- Реклама --

След 11-годишно прекъсване Австрия отново ще бъде домакин на състезание от Формула 1

снимка Samo Vidic/RedBull
снимка Samo Vidic/RedBull

През юли 2014 г. на пистата Шпилберг, собственост на компанията за енергийни напитки „Ред Бул“, отново ще се проведе състезание.

„Това е най-доброто, което може да ни се случи. Глобалната реклама за Австрия е неоценима. Винаги съм се надявал, че Формула 1 ще се върне. Това, че се случва, е само заслуга на г-н Матешиц“, коментира трикратният шампион Ники Лауда пред австрийските медии.

Собственикът на „Ред Бул“ Дитрих Матешиц е постигнал споразумение с изпълнителния директор на Формула 1 Бърни Екълстоун състезанието да се проведе на 6 юли, се казва в съобщение на „Ред бул“. Очаква се потвърждение от ФИА, която обикновено обявява календара през септември. Милионерът ще финансира завръщането на Формула 1 в Австрия самостоятелно и без държавно участие. Той призна, че не очаква да излезе на печалба, но се надява, че постъпленията от билети ще покрият разходите за организиране на състезанието.  Таксата за домакинство ще бъде за негова сметка.

снимка Philip Platzer/RedBull
снимка Philip Platzer/RedBull

Първото състезание от Формула 1 в Австрия се провежда на 16-ти август 1970 г. Пистата е била домакин и между 1970 и 1987 г. и от 1997 до 2003 г., когато е известна като „А1 ринг“ заради спонсора „Телеком Аустрия“. Последното състезание през 2003 г. се помни с голямата победа на Михаел Шумахер с тима на Ферари.

Матешиц купува трасето през 2004 г. и след ремонт и промени в дизайна на стойност 200 млн.евро, го отворя наново през 2011 г. Въпреки че получи лиценз за Формула 1 от същата година, то приема състезания от DTM и Формула 2.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации