6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбвинените в корупция бивши шефове на Telecom Austria застават пред съда

Обвинените в корупция бивши шефове на Telecom Austria застават пред съда

-- Реклама --

Започна процесът срещу бивши шефове в Telekom Austria, замесени в корупционна схема от 2006 г.

Фишер и Хохегер (в дясно) снимка Roland Schlager/APA
Фишер и Хохегер (в дясно)
снимка Roland Schlager/APA

В основата на процеса е обвинението, че местният мобилен оператор Telekom Austria е плащал подкупи на хора от партия „Съюз Бъдеще за Австрия“ в замяна на изгодна законодателна поправка.

Според разследващите, бившият заместник-изпълнителен директор на компанията Рудолф Фишер е одобрил плащания на стойност почти един милион евро за дясноцентристката партия Съюз за бъдещето на Австрия (BZO). В счетоводните книги обаче подкупите били записвани като такси за доклади.

В знак на „благодарност“ министър от BZO – член на тогавашното коалиционно правителство, променил закон, изискващ от телекомуникационните оператори да предоставят универсален достъп до безплатните номера започващи с 0800. Според прокурора по делото Ханес Вандл по този начин монополистът си е спестил около 10 милиона евро.

Освен Фишер обвиняеми в процеса са и още шестима души: нашумелият и в България австрийски лобист Петер Хохегер, бившите политици от BZO Клаус Витауер и Арно Ехер, бившия говорител на министерството на правосъдието Кристоф Пьохингер и служителите в ПР агенция Курт Шмид и Тина Хаслингер. Срещу тях са повдигнати редица обвинения като нарушение на служебните задължения, пране на пари и лъжливи свидетелства, дадени пред парламентарна комисия по случая.

Всички досега , с изключение на Витауер и Хаслингер, твърдят, че са невинни, а позицията на Фишер е, че въпреки че е одобрил плащанията, не е знаел за кого са били предназначени парите. В процеса няма настоящи служители на компанията, а бившият й заместник-изпълнителен директор вече беше осъден на три години затвор за манипулиране на цените на акциите по друго дело срещу телекома, приключило през февруари.

След като основателят и лидер на BZO Йорг Хайдер загина в тежка катастрофа през октомври 2008 г., дясноцентристката партия се срина в политическото пространство, а ако бъде осъдена да върне 940-те хиляди евро, най-вероятно ще изчезне напълно.

Това е вторият процес, от започналите редица корупционни разследвания срещу Telekom Austria, който стига до съда. Компания често е наричана от австрийските медии „политически банкомат“.

Корупцията остава широко разпространена в австрийското общество, където много сделки се правят на базата на лични приятелства или извършени услуги. Ако през 2005 г. алпийската република е на десето място в света по степен на корумпираност, то през 2012 г. международната неправителствена организация за борба с корупцията Трансперънси Интернашенъл я постави на 25 място. Освен случаят „Телеком“ последните години страната е растърсвана от множество политически скандали, свързани с корупция и лобизъм, което неминуемо се отрази на имиджа й.  Ново поколение прокурори и политици се опитват да променят тази страната и да разкъсат създадените връзки и обвързаности.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации