7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияШоколадовата фабрика на г-н Цотер

Шоколадовата фабрика на г-н Цотер

-- Реклама --

Едно социално-отговорно пътешествие в света на шоколада

Текст Мария Колева

Zotter chocladeШоколад с 60% какао, шоколад с кестени, шоколад с тиквени семки, с  ябълки, моркови и джинджифил, с текила, сол и лимон, със сладко вино и сирене и дори с вкус на риба.

Ако пък случайно не сте намерили своя вид сред  това екстравагантно разнообразие, може да си забъркате и свой собствен шоколад.  99 съставки и 9.6 млрд. вариации са на разположение на любопитните и креативни посетители на чудната фабрика за шоколад в Рийгерсбург (Щайермарк). Да, това е заводът на г-н Йозеф Цотер и говорим за онези шарени блокчета с рисунка, които се намират само в специализираните магазини за сладости или на рафтовете за fair trade и органик продукти.

Прозрачната фабрика

Обиколката на фабриката позволява да наблюдавате всеки етап от производството на шоколад и да научите любопитни подробности за продуктите. Единствено дебело стъкло ви дели от работниците и машините. Вървейки по дългите коридори може да видите как се смесват различните съставки, как се разстила кувертюрът по металните маси и как сръчните ръце на майсторите оформят и украсяват всяко блокче. Тук не просто може да научите всичко за производството на лакомства, но и да се запознаете с някои от основните принципи в цялостната философия на собственика.

Пълна прозрачност - посетителите могат да наблюдават целия процес за производство на шоколад
Пълна прозрачност – посетителите могат да наблюдават целия процес за производство на шоколад

От 2004 г. г-н Цотер е член на Австрийската асоциация за феър трейд (честна търговия) и всички продукти, внасяни от третия свят са подчинени на изискванията за справедливо заплащане на работниците. През 2006 г. собственикът на фабриката решава, че съставките, използвани в производството на вкусния продукт, трябва да бъдат произведени спрямо правилата на биоземеделието. Така шоколадовата фабрика на г-н Цотер е единствената в Европа, в която целият процес – от избора на какаови зърна до последната ягодка, е подчинен на принципите на устойчивото био земеделие и честна търговия.

Zotter machine

Шоколад!

Но не си мислете, че просто ще гледате как шоколадът меко се стеле в машините и ще си мечтаете за вкуса на лешници, аромата на кардамон и плътността на марципана. Цялото шоколадово вълшебство е пред вас – може да гребете с лъжица, да чупите от блокчетата, да пиете, да смесвате. Пред вас са 16 различни станции, предлагащи 300 вида изкушения и затова е добре внимателно да прецените натоварването на стомаха, за да не се откажете по средата на обиколката. Първото шоколадово фондю предлага горчиво сурово какао. Следват всички вариации на млечен, нугат и бял шоколад, а порцелановата лъжичка, която получавате на входа на фабриката, ви дава възможност да пробвате всичко. И когато устните вече се залепват от сладост, се появява живителната глътка вода.

Симпатичната лъжичка ще ви помогне да опитате всички вкусотии, стичащи се от шоколадовите фонтани.
Симпатичната лъжичка ще ви помогне да опитате всички вкусотии, стичащи се от шоколадовите фонтани.

Ще минете през ароматите, пълнежа, кувертюра, окъпаните в шоколад ядки и стафиди. Внимавайте на бара, защото шоколадовите вариации тук са неизчерпаеми – топли, студени, солени, горчиви, стипчиви, блажено сладки и непоносимо люти. Ако се обърнете към бармана, той ще ви забърка специален коктейл според рождената ви дата. Остава още малко от шоколадовата разходка и дано имате сили да се насладите на специалните „модели” –еротични ягоди, аспарагус, ванилия и кокос, карамелени топчета.

Колелото на шоколадовия късмет.
Колелото на шоколадовия късмет.

Купи ме!

Залитайки от сладост накрая се озовавате в магазина. Пъстри рисунки грабват погледа ви и тръгвате из рафтовете като на изложба. Всяка опаковка е индивидуална и е по проект на художника Андреас Гратце, който интелигентно и с чувство за хумор поднася различни послания на клиентите. Ако някой шоколад особено ви е впечатлил, сега е моментът да го купите за свои близки. През лятото ще ви дадат и специална чантичка за съхранение.

И още куп вълшебства и изненади

След като сте се заредили с неимоверно количество енергия и добро настроение във фабриката, може да се разходите из зоологическата градина. Тук има понита, лами и кози, които да погалите, но и прасета, кокошки, които може да видите в чинията си. Мотото на ядливата зоологическа градина е страшничко, но вярно: „Гледай храната в очите”. Целта е хората да поддържат връзка с природата и да се отнасят с уважение към храната на масата.

Поглед към парка на г-н Цотер
Поглед към парка на г-н Цотер

Ще минете през амфитеатъра, билковата градина, мястото за снимки, градината на тъщата/свекървата с всички „лечебни” треви и може да поседнете в ресторанта. Сигурно вече и сами сте се досетили, че всичко предлагано  в него е приготвено от биологично чисти продукти, някои от които отглеждани в градината.

Градината на тъщата
Градината на тъщата/свекървата

Впечатление правят и седемте големи фотоволтаични пана, осигуряващи необходимото количество енергия за поддържане на парка, а остатъкът се използва от фабриката.

Zotter semetry

Малко преди да излезете от парка, ще се отбиете и в гробището за починали идеи. Тук са „погребани”  неуспешните видове шоколад или такива, които вече не се произвеждат.

Шоколадовате фабрика на г-н Йозеф Цотер се намира в Ригерсбург, близо до Грац в провинция Щаейрмарк. Повече информация как да стигнете до мястото ще намерите ТУК

Повече информация за обиколките на шоколадовата фабрика и зоологическата градина може да намерите тук 

Предварителната резервация е препоръчителна (може и онлайн).

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации