10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПреди да започнем да упражняваме стойка на глава, трябва да умеем да...

Преди да започнем да упражняваме стойка на глава, трябва да умеем да стоим стабилно на краката си.

-- Реклама --
Надежда Щюрцебехер (дипломиран SATYANANDA YOGA® инструктор) MMag. Nadeshda Stürzebecher (Sn. Antarshuddhi Saraswati)
Надежда Щюрцебехер (дипломиран SATYANANDA YOGA® инструктор)
MMag. Nadeshda Stürzebecher (Sn. Antarshuddhi Saraswati)

Надежда, с теб се познаваме от доста години. През лятото на 2009 година в брой 16 на списание „Българите в Австрия“ те представихме като човек на изкуството, занимаващ се с текстил и живопис. Днес се срещам с теб, за да говорим за една друга твоя страст – йогата. Ти си лицензирана йога учителка, основала си йога студиото Бхавани – SATYANANDA YOGА® във Виена, което скоро се премести в ново помещение в 9-ти район.

Интервю Елица Караенева Деврня

Für den deutschen Text scrollen Sie nach unten

Как стигна до йога? От колко години практикуваш?

Още от дете имах усещането, че човешкият живот има по-дълбок смисъл от решаването на ежедневни проблеми. Търсенето ми на този духовен смисъл продължи около десет години. През 2000 година в рамките на моето следване се записах на пътуване, организирно от Виенската академия по изящни изкуства, до текстилните занаятчийници в областите Раджастан и Гуджарат в Индия. В подготовката си за него се запознах с една йогини от България, която беше пътувала нееднократно в Индия. Имах много въпроси за това какво да взема в багажа и за особенностите на страната, но на второто изречение ние вече говорехме за йога и много часове на задълбочен разговор минаха неусетно. Тя ми обясни, че йога не означава това да се огъваме на възел, а е много дълбока наука за себеосъзнаване и трансформация. Моят интерес растеше бързо и когато пристигнах в ашрама на моя учител Свами Сатянанда Сарасвати в Рикхия, Индия, усетих дълбоко в себе си, че съм пристигнала на правилното място. И така пътят и стремежът ми към вътрешна трансформация и осъзнат начин на живот чрез йога започна.

 

Мантра Mantra
Мантра
Mantra

Практикуването на йога променило ли е по някакъв начин ежедневието ти и как се отразява то на семейния ти живот?

Да интегрира йога в ежедневието си, дори и да няма семейство, е една от основните трудности на всеки един практикуващ. Проблемът идва от забързания ни начин на живот. А за да имат пълен ефект техниките на йога, трябва да се практикуват систематично и ежедневно. С течение на времето за мен и семейството ми йога стана начин на живот и е основно помощно средство да хармонизираме ежедневието си. Практикувайки йога трансформираме спонтанно не само нас самите, но и нашето обкръжение. Аз съм благодарна на семейството си за неговата пълна подкрепа в това, което правя.

Днес има много школи по йога. Ти си лицензирана йога учителка по системата на SATYANANDA YOGА®. Може ли да разкажеш на нашите читатели какво е SATYANANDA YOGА® и с какво се отличава от други известни и установени системи?

В западните страни йога се свързва предимно с повърхностна интерпретация на нейният физически аспект с привкус на уелнес (Wellness), а в рекламите виждаме много често красиви млади модели, които позират във впечатляващи пози. Много хора са си измислили собствени йога системи и това се е превърнало в бизнес за милиони, спекулиращ с желанието на хората да се чустват добре. Йога обаче не е фаст фуд (fast food), а сериозна наука. За мен винаги е било важно да получавам знанието от извора и системата на Сатянанда Йога спечели доверието ми, най-вече с научния си подход.

Сатянанда Йога или също Бихарската Школа по Йога представлява система от практични техники за хармонизиране и балансиране на ума, емоциите и действията („главата, сърцето и ръцете“) в ежедневието. Тя обединява мъдростта на трите класически традиции Веданта, Тантра и Йога. Сатянанда Йога се характеризира като интегрална йога система и като такава тя влияе на цялата личност. Това се постига чрез синтеза от техники от традиционните клонове на йога – като например Хатха, Раджа, Гиана, Крия, Бхакти и Карма Йога, които се комбинират индивидуално, така че да подхождат на личността и характера на всеки един човек.

Такива техники са например асана (физически пози), пранаяма (дихателни практики), Йога Нидра (дълбока релаксация), мантра и различни медитативни практики. Едно от основните послания на Сатянанда Йога е, че йога и ежедневието са едно. Стремежът е йога да се приложи във всекидневието, като по този начин – чрез осъзнатост – изучаваме и се доближаваме до нашата същност.

 

Йога Нидра Yoga Nidra
Йога Нидра
Yoga Nidra

Сатянанда Йога може да се практикува от всеки и е напълно подходяща за всички възрасти и състояния на тялото, тъй като практиките могат да се адаптират към индивидуалните възможности и нужди на всеки човек. Според нашите разбирания йога не е със спортен акцент, макар Асаните (физически пози) да са важна част от Сатянанда Йога и да подържат физическото здраве. Също така е особенно важно и разбирането, което се култивира за вътрешните процеси, през които преминаваме.

Многобройните публикации на Бихарската Школа по Йога имат голям принос за запазването и разпространяването на знанието за йога по целият свят.

Как се става учител по йога? През какви курсове се минава?

Обучението за Сатянанда Йога учител е много интензивно и трае няколко години. Нашето разбиране е, че за да преподаваш йога е нужно не само задълбоченото изучаване на тази наука, но и ежедневна практика, за да се придобие лична опитност и ученикът сам да преживее и премине през процеса на трансформация. Това е един безкраен път, по който всички ние завинаги оставаме ученици, въпреки дипломите и обученията.

Сатянанда Йога се изучава в първия йога университет в света – Бихар Йога Бхарати в Мунир, Индия, основан от Свами Сатянанда Сарасвати преди 50 години и признат от ЮНЕСКО. Това обучение се предлага и в международните клонове на този университет в цял свят, а Европейската Сатянанда Йога Академия е в момента със седалище в България.

Едва тази година SATYANANDA YOGА® бе призната от Професионалната йога асоциацията в Австрия. Какви бяха трудностите в този процес?

Сатянанда Йога Satyananda Yoga
Сатянанда Йога
Satyananda Yoga

Въпреки че Университетът Бихар Йога Бхарати е с 50 годишна традиция и Сатянанда Йога се практикува и е високо ценена система по целия свят, в Австрия, за съжаление, тя е все още непозната. Много от техниките, създадени и адаптирани от древни източници от Свами Сатянанда Сарасвати, като например дълбоката релаксация Йога Нидра, се практикуват и са известни тук, но не и техният произход. Професионалната йога асоциацията в Австрия (Berufsverband der Yogalehrer in Österreich) коригира това и призна Сатянанда Йога като специализирана система. Едно от изискванията на Асоциацията в Австрия за признаването на определена система е нейната спецификация и това обучението на йога учители да има определено времетраене и хорариум, покриващи различните аспекти на йога, а обучението, през което аз съм минала, съдържаше дори повече от необходимите. Сатянанда Йога е също така запазена марка на Международното Йога Движение основано от Свами Сатянанда през 1965г.

Имаш вече и партньорка в студиото. Разкажи за нея?

Мира и Надя Mira und Nadeshda
Мира и Надя
Mira und Nadeshda

Да, аз много се радвам за това, защото е  по-приятно, когато човек може да сподели този път с други хора, които го разбират и подкрепят. Мира е студентка във Виенския университет. Тя се запознава със Сатянанда Йога в България още в детството си чрез майка си. От тогава задълбочава знанията и опита си с ежедневна практика и като мен се обучава в Европейската и Австралийската Сатянанда Йога Академии. Също така миналата година премина през 6 месечно гурукул обучение в ашрама на Бихарската Школа по Йога в Мунгир, Индия. Сега двете заедно водим заниманията в студиото ни Бхавани.

Вие преподавате йога на три езика – английски, български и немски. Как дойде тази идея?

Виена е интернационален град и хората се радват, ако могат да практикуват йога  на родния си език. Аз съм забелязала, че практикуващите могат да релаксират много по-лесно, когато се преподава на родния им език. Във Виена има и практикуващи Сатянанда Йога, които се преместват да живеят тук от други държави, но не винаги в началото знаят немски език и те имат също възможността да продължат с практиката си като посещават курсовете ни на английски език. И тъй като с Мира знаем няколко езика това да преподаваме на тях се получи спонтанно.

Програмата ви е богата. Предлагате и различни семинари, както и занимания по пеене на мантри.

Ние предлагаме курсове и отворени часове с различен фокус като например изучаване на основните техники на Хатха Йога, изучаването на Сурия Намаскар (поздрав към слънцето) с всичките му елементи, различни техники на медитация, Йога Нидра (дълбока релаксация), йога за очите, също така за гърба, за бременни и задълбочаващи курсове.

Пеенето на мантри е част от класическият клон на Бхакти Йога и важен компонент за емоционален мениджмънт в традицията на Сатянанда Йога. Мантрите са вибрации, които балансират нашата същност на финно ниво. Ние се събираме всяка седмица в събота за да рецитираме Маха Мритюнджая Мантра или мантрата за здраве, мир и благоденствие. Също така пеем мантри във формата на киртан с акомпанимент на музикални инструменти.

За разширяване на разбирането на йога и нейните принципи организираме тематични семинари с лектори от цял свят, йога лагери и посещаваме с групи от практикуващи семинари организирани в страните съседки и Индия.

Също така постоянно обновяваме нашият йога блог и фейсбук профил, където могат да се прочетат интересни статии на теми от йога.

Мандала от пясък Mandala aus Sand
Мандала от пясък
Mandala aus Sand

 

Как изглежда бъдещето пред Бхавани? Планове, проекти…

През юли ще отидем на двуседмичен йога лагер в Сатянанда Йога ашрамът в Унгария и през септември стартираме с нова и интересна програма.

Тази година Бихарската школа по йога и Сатянанда Йога празнуват своят 50-годишен юбилей с голямата Световна йога конвенция на 21-27 Октомври. Всички заинтересовани са сърдечно поканени да се присъединят. Очакват се около 10.000 участници и ние ще присъстваме също с една малка група от Виена. На конвенцията ще се обявят нови идеи и послания на различни йоги и учени от цял свят към съвременното общество. Ние се надяваме, разширявайки своето разбиране, да можем да предадем това послание и то да достигне и до хората тук.

 

Bevor wir den Kopfstand üben, sollten wir stabil auf den Füßen stehen können.

Надежда Щюрцебехер (дипломиран SATYANANDA YOGA® инструктор) MMag. Nadeshda Stürzebecher (Sn. Antarshuddhi Saraswati)
Надежда Щюрцебехер (дипломиран SATYANANDA YOGA® инструктор)
MMag. Nadeshda Stürzebecher (Sn. Antarshuddhi Saraswati)

Nadeshda, wir kennen uns seit einigen Jahren. Schon im Sommer 2009 haben wir dich in Heft 16 der Zeitschrift „Die Bulgaren in Österreich“ als Künstlerin vorgestellt, die mit Textilien und Malerei arbeitet. Heute treffen wir uns, um über deine langjährige Yoga-Leidenschaft zu sprechen. Du bist ausgebildete Yoga-Lehrerin und Gründerin des Yogastudios Bhavani – SATYANANDA YOGA® in Wien, das vor kurzem in den 9. Bezirk umgezogen ist.

Interview Elitsa Karaeneva Devrnja

 

Wie bist du zum Yoga gekommen? Wie viele Jahre praktizierst du?
Von Kindheit an hatte ich das Gefühl, dass das menschliche Leben einen tieferen Sinn hat, als nur alltägliche Probleme zu lösen. Die Suche nach meiner spirituellen Richtung dauerte zehn Jahre. Im Jahr 2000 hatte ich mich für eine Reise zu den textilen Werkstätten in Indien, im Gebiet von Rajastan und Gujarat, eingeschrieben. Die Reise war damals von der Wiener Akademie der bildenden Künste im Rahmen meines Kunststudiums organisiert. Während meiner Vorbereitung auf diese erste Reise nach Asien traf ich eine Yogini aus Bulgarien, die bereits mehrfach nach Indien gereist war. Ich hatte viele Fragen darüber, was genau ins Gepäck gehört und über die Besonderheiten des Landes. Doch schon im zweiten Satz haben wir über Yoga gesprochen und viele Stunden vergingen unbemerkt in einem intensiven Gespräch. Sie erklärte mir, dass Yoga nicht bedeute, sich in einen Knoten zu biegen, sondern dass er eine sehr tiefe Wissenschaft der Selbsterkenntnis und Transformation sei. Mein Interesse war geweckt. Als ich später im indischen Ashram meines Lehrers, Swami Satyananda Saraswati, in Rikhia ankam, fühlte ich tief in mir, dass ich am richtigen Ort angekommen war. So begann mein Weg und mein Streben nach innerer Transformation und bewusster Lebensweise durch Yoga.

Мантра Mantra
Мантра
Mantra

Hat Yoga in irgendeiner Weise deinen Alltag verändert und wie wirkt er sich auf dein Familienleben aus?
Yoga in den Alltag zu integrieren, ist für den Praktizierenden aufgrund unseres hektischen Lebensstils immer eine Herausforderung, sogar ohne Familie. Um die volle Wirkung der Yoga-Techiken zu entfalten, müssen sie systematisch und regelmäßig geübt werden. Im Laufe letzten Jahre ist Yoga für mich und meine Familie zu einem Lebensstil geworden, was eine natürliche Folge des regelmäßigen Praktizierens war. Yoga ist eine wichtige Hilfe bei der Harmonisierung des täglichen Lebens. Er verwandelt nicht nur uns auf natürliche Weise, sondern auch unsere Umgebung. Ich bin dankbar, dass mich meine Familie dabei voll unterstützt.

Heute gibt es viele Yoga-Richtungen. Du bist eine lizenzierte Yoga-Lehrerin des Satyananda YOGA®-Systems. Kannst du unseren Lesern erklären, was Satyananda YOGA® ist und wie er sich von anderen zeitgenössischen bekannten Systemen unterscheidet?
In den westlichen Ländern wird Yoga hauptsächlich auf oberflächliche Weise rezipiert, wobei der physische Aspekt im Vordergrund steht und Yoga mit Wellness assoziiert wird: die Werbung zeigt schöne junge Models, die in beeindruckenden Verrenkungen posieren. Viele Menschen haben eigene Yoga-Systeme erfunden und haben sie zu einem Millionen-Geschäft gemacht. Es ist eine Spekulation mit der Sehnsucht der Menschen danach, sich besser zu fühlen. Yoga ist aber kein Fast Food, sondern eine seriöse Wissenschaft. Für mich war immer wichtig, Wissen möglichst aus der Quelle zu schöpfen. Das System des Satyananda Yoga hat durch seinen wissenschaftlichen Ansatz mein Vertrauen gewonnen.

Satyananda Yoga, auch Bihar Yoga genannt, lehrt ein System praktischer Anweisungen zur Harmonisierung und zum Ausgleich von Geist, Emotionen und Handlungen („Kopf, Herz und Hand“) im Alltag. Es vereint die Weisheit der drei klassischen Traditionen des Vedanta, Tantra sowie des Yoga selbst. Satyananda Yoga bildet so ein integrales, umfassendes Yoga-System und wendet sich an den ganzen Menschen. Techniken des Hatha, Raja, Jnana, Kriya, Bhakti und Karma Yoga werden individuell an die Persönlichkeit und den Charakter der einzelnen Person angepasst.

Solche Techniken sind beispielsweise Asanas (Körperhaltungen), Pranayama (Atemübungen), Yoga Nidra (Tiefenentspannung), Mantras (Yoga der Klänge), Meditationen und weitere Praktiken. Eine der wichtigsten Botschaften des Satyananda Yoga ist, dass Yoga und Alltag eins sind und zusammen gehören. Ziel ist es, Yoga mit unserem Alltag zu verschmelzen und über die Achtsamkeit unser Wesen zu studieren und zu erkennen.

Сатянанда Йога Satyananda Yoga
Сатянанда Йога
Satyananda Yoga

Satyananda Yoga kann von jedem Menschen praktiziert werden und ist für alle Altersgruppen und Zustände des Körpers geeignet. Die Praktiken werden an die  individuellen Fähigkeiten und Bedürfnisse der einzelnen Person angepasst. Nach unserem Verständnis ist Yoga nicht sportlich akzentuiert, obwohl Asanas (Körperhaltungen) ein wichtiger Bestandteil des Yoga sind und die Erhaltung der körperlichen Gesundheit fördern. Es ist aber besonders wichtig, dass auch ein Verständnis für die inneren Prozesse aufgebaut wird.

Zahlreiche Veröffentlichungen der Bihar School of Yoga haben zur Erhaltung und Verbreitung des Wissens von Yoga weltweit beigetragen.

Йога Нидра Yoga Nidra
Йога Нидра
Yoga Nidra

Wie wird man ein Yoga-Lehrer? Welche Ausbildung ist dazu nötig?
Die Ausbildung zur Satyananda Yoga-Lehrerin ist sehr intensiv und dauert mehrere Jahre. Unser Verständnis ist, dass, um Yoga zu lehren, es nicht nur notwendig ist, diese Wissenschaft theoretisch zu studieren, sondern über eine tägliche Praxis und persönliche Erfahrungen durch einen Prozess der Transformation zu gehen. Dies ist ein lebenslanger Weg, auf dem wir alle für immer Schüler bleiben, ungeachtet der Abschlüsse und Ausbildungen.

Satyananda Yoga wird an der ersten Yoga-Universität der Welt unterrichtet, der Bihar Yoga Bharati, Munger in Indien. Sie wurde vor 50 Jahren von Swami Saraswati Satyananda gegründet und ist von der UNESCO anerkannt. Ihre internationalen Niederlassungen bieten weltweit Ausbildungen an; die Europäische Satyananda Yoga Academy hat derzeit ihren Sitz in Bulgarien.

Erst seit diesem Jahr wird Satyananda YOGA® vom Berufsverband der Yoga-Lehrer in Österreich, BYO, anerkannt. Kannst du etwas dazu sagen?
Obwohl die Universität Bihar Yoga Bharati seit 50 Jahren besteht und das Satyananda Yoga System weltweit hoch angesehen und etabliert ist, war es bis zum letzten Jahr in Österreich kaum bekannt. Viele der Techniken, die aus alten Quellen stammen und von Swami Saraswati Satyananda entwickelt und angepasst wurden, wie z.B. die Tiefenentspannungstechnik Yoga Nidra – wurden in Österreich ja praktiziert und sind auch bekannt, ihre Herkunft war jedoch vernachlässigt. Dies hat der Berufsverband diesjährig korrigiert und Satyananda Yoga als spezialisiertes Yoga-System in Österreich anerkannt. Zu den wichtigen Anforderungen des Berufsverbands gehört die Dauer und Qualität der Lehrer-Ausbildung, die fraglos mehr als gegeben ist. Satyananda Yoga ist ein Warenzeichen der International Yoga Fellowship Movement – gegründet von Swami Satyananda im Jahre 1965.

Du hast bereits eine Partnerin im Studio. Erzähle uns davon.

Мира и Надя Mira und Nadeshda
Мира и Надя
Mira und Nadeshda

Ja, ich bin sehr froh darüber, weil es viel mehr Spaß macht, wenn du deinen Weg mit anderen Menschen, die dich verstehen und unterstützen, gemeinsam gehen kannst. Mira ist derzeit Studentin an der Universität Wien. Sie lernte Satyananda Yoga noch in ihrer Kindheit durch ihre Mutter in Bulgarien kennen. Zunehmend vertiefte sie ihre Kenntnisse und Erfahrungen und tägliche Yoga-Praxis. So wie ich hat auch sie ihr Studium an der europäischen Akademie und australischen Satyananda Yoga Academy absolviert. Im letzten Jahr nahm Mira 6 Monate lang an einem Gurukul Training im Ashram der Bihar School of Yoga in Munger teil. Wir unterrichten und leiten nun gemeinsam Bhavani.

Ihr unterrichtet Yoga in drei Sprachen – Englisch, Deutsch und Bulgarisch. Wie kam es zu dieser Idee?
Wien ist eine internationale Stadt und nach meiner Beobachtung können die Menschen leichter entspannen, wenn sie in ihrer Muttersprache unterrichtet werden.
Nach Wien kommen auch manchmal Satyananda Yoga-Praktizierende, die hierher übersiedeln und ihre Praxis forführen wollen, obwohl sie sprachlich mit dem Deutschen noch am Anfang stehen.
Da sowohl Mira als auch ich multilingual sind, hat sich der Unterricht in mehreren Sprachen wie von allein ergeben.

Euer Programm ist reichhaltig. Ihr bietet mehrere Workshops und Kurse an sowie Mantra-Singen. Erzähl uns davon.

Мандала от пясък Mandala aus Sand
Мандала от пясък
Mandala aus Sand

Wir bieten Semesterkurse und offene Stunden mit unterschiedlichen Schwerpunkten an, wie das Erlernen der grundlegenden Techniken des Hatha Yoga, ein eingehendes Studium des Surya Namaskar (Sonnengrußes), verschiedene Techniken der Meditation, Yoga Nidra (Tiefenentspannung), Yoga für die Augen, für den Rücken und für Schwangere sowie Fortgeschrittenen-Kurse.
Mantra-Singen ist Teil des klassischen Zweiges des Bhakti Yoga und in der Tradition des Satyananda Yoga ein wichtiger Bestandteil des emotionalen Managements. Mantras sind Schwingungen, die unsere Natur auf feinerer Ebene ansprechen. Wir treffem uns jede Woche am Samstag, um das Maha Mrityundzhaya Mantra (ein zentrales Mantra für Gesundheit, Frieden und Wohlstand) zu rezitieren. Mantra-Gesänge in der klassischen Form des Kirtans finden mit Begleitung von Musikinstrumenten statt.
Um das Verständnis von Yoga und seiner Prinzipien zu vertiefen, laden wir Referenten aus der ganzen Welt zu thematischen Schwerpunkten ein. Wir besuchen mit unserern Schülern Yoga-Camps und führen Seminare in benachbarten Ländern und Indien durch.
Darüber hinaus arbeiten wir ständig an unserem Yoga-Blog und Facebook-Profil, wo wir uns mit allen Interessierten über das Thema Yoga austauschen.

Wie sehen eure Zukunftspläne für Bhavani aus? Pläne, Projekte …
Im Juli nehmen wir an einem zweiwöchigen Yoga Camp im Satyananda Yoga Ashram in Ungarn teil und im September starten wir mit einem neuen und spannenden Kursprogramm.
In diesem Jahr feiert die Bihar School of Yoga ihren 50. Geburtstag und lädt vom 21. bis 27. Oktober zu einer Welt-Yoga-Convention ein. Es werden rund 10.000 Teilnehmer erwartet und wir werden mit einer kleinen Gruppe aus Wien anwesend sein. Der Konvent wird neue Ideen und Botschaften verschiedener Yogis und Wissenschaftler aus der ganzen Welt für die moderne Gesellschaft verkünden. Wir freuen uns darauf, die Botschaft aufzunehmen und nach Österreich zu tragen.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации