10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесОт бизнеса за бизнеса: Дигитални предизвикателства

От бизнеса за бизнеса: Дигитални предизвикателства

-- Реклама --

В онлайн бизнеса оцеляват услугите, които имат точно определена целева група

Текст Диана Меданова

Diana Radulowski (600 x 397)Визитка:
Диана Меданова е създател на онлайн платформите versichern24 и stromgas24 и има повече от 7 години опит в онлайн бизнеса. Носител на наградата MiA в категория „Икономика” за 2013 г. Специално за Melange Bulgaren тя коментира последните тенденции в онлайн бизнеса.

Безспорен факт е, че в последните години все повече услуги и цели бизнес модели се случват и разпространяват онлайн. Това доведе до промяна в разбирането на много класически понятия като „офис”, „реклама”, „маркетинг”.

Бизнесът в дигиталното пространство има свои особености, които трябва да се познават от всеки, който иска да навлезе в тази нова и пълна с предизивикателства територия. Онлайн пазарът в момента е по-конкурентен от всякога и за да оцелеят успешните услуги, те трябва да са фокусирани върху точно определена целева група.

Един предприемач може да се наложи само ако бъде в крак с тенденциите и се информира всеки ден какво ново предвижда google, кои функции ще промени скоро facebook, как реагират потребителите на тези промени.

Най-голямото предизвикатество на онлайн бизнеса е, че той постоянно се променя и то все по-бързо и по-динамично.

Развивайки нашите онлайн платформи versichern24 и stromgas24, ние неперекъснато следим новостите на пазара и се съобразяваме с тях. Ето и някои от най-важните тенденции в онлайн бизнеса, които се открояват в последните години.

Използването на мобилни устройства нараства експоненциално

Tablet (600 x 597)Данните сочат, че в началото на тази година продажбите на персонални компютри и лаптопи са достигнали рекордно ниски нива за последните няколко години. За това пък расте брoят на продадените смартфони и таблети. Развитието на тази тенденция налага да се адаптира начинът, по който се представя информацията, така че достъпът до нея да бъде по-улеснен през мобилни устройства.

От собствен опит забелязахме, че от както стартирахме сайтовете versichern24 и stromgas24 с responsive (адаптивен) дизайн, броят на потребителите и клиенти през мобилни устройва се увеличи значително.

Активното използване на социалните мрежи продължава да нараства

Социалните мрежи се превърнаха във важен информационен канал и средство за комуникация в интернет. Освен че позволяват непрекъсната връзка между хората, те улесняват и една друга навлизаща тенденция, с която големите търсачки се занимават от години  –  персонализираното търсене, т.е. търсене, което дава все повече индивидуални и все по-релевантни резултати на потребителя. А това помага на фирмите да предложат на своите клиенти по-прецизно насочен маркетинг.

maskottchen-wettbewerb-a4 (1)В нашия бизнес използваме активно най-вече facebook и twitter. След като клиентите направят сравнение на цените на различни компании, могат директно да споделят сайта и нашата услуга с приятели в социалните мрежи. Феновете на групите ни във фейсбук получават актуални информации за застрахователни и енегийни теми, както и съвети как да спестияват домакински разходи. Често организираме игри, раздаваме екскурзии и награди и публикуваме забавни статии и видеоклипове. В момента например търсим креативни идеи за Maskottchen на новия ни сайт StromGas24 и до края на месец юни всеки може да изпраща нарисувани на ръка идеи на нашия емайл или да ги публикува директно във фейсбук. Най-харесваната във фейсбук идея ще бъде нашия Maskottchenа победителят ще получи идеята си като плюшена играчка. Освен файсбук и twitter използваме google+ и pinterest.

Достъп до информация и до интернет е все по-лесен

От една страна мобилните устройства свързват виртуалния и реалния свят и улесняват достъпа до информация. Така  наречената Augmented Reality (разширената реалност) технология добавя дигитално съдържание към истински обекти при заснемането им с камерата на телефона. От друга страна достъпът до интернет е все по-разпространен.

Ето един пример, с който можем да се гордеем: през 2012  Пазарджик стана първият град в Европа с безплатен безжичен интернет. Това значи цял град със свободен достъп до WIFI мрежа, и то в Бъглария.

Макар все още не толкова широко разпространена, Augmented Reality ще има голямо влияние върху начина, по който ще пазаруваме, общуваме с околните или просто намираме хубав ресторант наблизо.  Аз например използвам много често Google Places и Foursquare, за да реша къде да обядвам или вечерям. Google Places ми помага да намеря ресторанти в непосредствена близост до мен, а с Foursquare мога да видя кои от моите приятели са били вече там и каква е тяхната оценка. Това е само един пример колко лесно и успешно може да се свърже един традиционен бизнес с нови клиенти чрез Augmented Reality и то безплатно и за няколко минути. Но разбира се, всеки бизнес ще трябва да реагира по различен начин на тези промени. Много услуги осъществяват тази връзка между виртуалния и реалния свят чрез програмирането на Applications. (примери: das-ist-drin App показва призхода и съдържанието на хранителни продукти, MeinKauf App съдържа всички актуални оферти и проспекти на най-големите магизини в Австрия, от Billa до Baumax и подобни, с Google Goggles може да снимате обект и  Google  да разпознае какво е това http://www.google.com/mobile/goggles/#text)

Интернет доведе до по-голяма свързаност между хората и по-голяма прозрачност на услугите и пазара

shutterstock_70146865Хората са все по-свързани помежду си, а потокът от информация е все по-интензивен и лесен. Това  засилва потребителската позиция на населението и, разбира се, представлява голямо предизвикателство за големите индустриални компании. Взимам нашия сайт като пример: ние предоставяме безплатен достъп до информация за всеки, като сравняваме цени на застрахователни комапии и не веднъж сме били “трън” в очите на големи застрахователи. Тази тенденция от своя страна засилва конкуренцията между застрахователните компании, като форсира свободния пазар и като резултат допринася за една по-ниска цена на продукта.

По-бързо и лесно пазаруване

Освен че се увеличава броят на онлайн магазините, нарастват и възможностите за разплащане. Плащанията през телефон са вече част от ежедневието в много държави. По мое наблюдения услугата е дори по-разпространена в България, отколкото в Австрия.

Повече доверие в Cloud услугите

Cloud услуги улесняват създаването, споделянето и съхранението на информация, като я правят управляема и достъпна от всяко място и устройство. Потребителите ще са все по-свързани с нещата около себе си като автомобил, жилище или пък електронни уреди. В Австрия от много време се предлага услуга, с помощта на която може да се регулира и контролира използането на електрическа енергия вкъщи от разстояние през телефона.

В следващите години технологиите ще продължат да се развиват с бързи темпове и ще предлагат все повече възможности за бизнеса. Въпросът е да знаем как да ги използваме рационално и ефективно.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации