18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзбори 2013: Резултатите от гласуването на българите в чужбина не са изненада

Избори 2013: Резултатите от гласуването на българите в чужбина не са изненада

-- Реклама --

Малките партии имат нужда от време, за да спечелят доверието на народа

Коментар на Мирослава Козлеков, организатор на демонстрациите в подкрепа на протестите в Родината през февруари и март 2013 г. във Виена

Изначално опорочаване

Мирослава Козлеков (в ляво) по време на първата демонстрация в подкрепа на протестите в България
Мирослава Козлеков (в ляво) по време на първата демонстрация в подкрепа на протестите в България

Предсрочните парламентарни избори за 42-ро Народно събрание бих определила с една дума, която стана популярна през последните два-три дни –  опорочени. Изборите бяха опорочени. Откритите 350.000 бюлетини в печатницата в Костинброд, присъствието на фантоми в избирателните списъци, скандалите с купуването на гласове, всичко това, макар и не преценено като манипулиране и застрашаване на честността на изборите от външните наблюдатели, остави своя негативен отпечатък.

Съмненията за манипулиране като че ли засилиха присъстващата вече несигурност в голяма част от населението все още колебаещо се за кого да даде своя вот. Тази несигурност рефлектира в ниска избирателна активност, като едва половината от електората отиде до урните.

Без изненада, но с много тъга
Броят на гласоподавателите от чужбина бе около 350.000 човека. Това прави българите, живеещи зад граница, интересна група за потенциалните кандидат-депутати в парламента.

Резултатите от настоящето гласуване зад граница не са изненада. Партиите на статуквото успяха за пореден път да организират и мотивират своя твърд електорат и така над 40 % от гласовете подкрепиха ДПС, последвани от ГЕРБ и БСП. Протестиращите, както в България така и в чужбина, бяха представени от многобройни малки партии, което допринесе за размиване на техния вот. Така, нито една от тях не успя да премине 4 % та бариера за влизане в парламента.

Силен протестен вот

Изборите трябваше да донесат противоположното на това, което се случи. Тоталната промяна скандирана в протестите остана неосъществена.  Въпреки всичко 20% от гласоподавателите не подкрепиха партиите на статуквото, около 20.000 са гласувалите с протестен вот, подаване на невалидна бюлетина, много от хората, лъгани през последните 23 години, загубили доверие в съществуващата в България партиина система не отидоха да упражнят правото си на глас.

 Все пак промяната започна

Резулатите не са такива, каквито се надявах да бъдат, но в никакъв случай не са разочарование. Започването на процеса на преструктуриране на представителите на народа е вече факт, който не може да бъде прененрегнат. Началото на промяната бе поставена. Да, времето преди изборите беше малко за да се обединят протестиращите около една партия, така че размиването на вота беше неизбежно. Малките партии нямат ресурсите за провеждане на скъпи изборни кампании, но те трябва да спечелят доверието на народа. Обединени действия за печеленето на доверието на тези, които са загубили вяра в партиите на прехода би довело, според мен, до различни , променени, изборни резултати при избора за следващите народни представители, може би още през есента.

Клуб на българите в Австрия

Група от около 20 човека се събрахме през късния следобед на изборния ден за да дискутираме и гледаме заедно на живо развоя на гласуването в България. Поради дългата опашка образувала се пред избирателната секция, част от присъстващите успяха да гласуват едва при повторно посещение, но до приключване на изборния ден всички бяхме успяли да подкрепим  нашите избраници, които както се оказа в спонтанната дискусия между нас, принадлежаха към представители на разнородни политически партии. Изчакахме обявяването на първите резултатите от преброяването на гласовете заедно и изненада и недоумение от при обявяване на резултатите се изписа по лицата на всички. Преодолели първия шок, насочихме дискусиите си към предложение за създаване на Клуб на Българите в Австрия, както и към идеи за засилване на ролята и компетенциите на гражданското общество в България и в чужбина.

_______________________

Още по темата:

Рекорден брой българи гласуваха във Виена

Как са гласували българите в Австрия

Демонстрации във Виена в знак на солидарност към хората в България

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации