8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДиана Меданова: Не е трудно да започнеш бизнес в Австрия, трудно е...

Диана Меданова: Не е трудно да започнеш бизнес в Австрия, трудно е да го развиеш

-- Реклама --

Младата и талантлива българка е носител на наградата MiA 2013 в престижната категория „Икономика“. Отличието се връчва на жени с миграционен произход, постигнали професионални успехи в Австрия

VERSICHERN24.AT - GF DIANA RADULOVSKIВизитка: 27-годишната Диана Меданова е родена в град Левски. Живее в Австрия от 2007 г. Още същата година със съпруга си създава сайта versichern24, а по-късно и  stromgas24. Извън работата си в IT сферата, Меданова е ангажирана в редица социални и благотворителни проекти и инициативи, свързани с подпомагането на талантливи и изявени деца в Австрия и България.

Интервю Елица Караенева

Какво означава за вас наградата МiА? Ще промени ли тя досегашната ви работа?

Тази награда е голямо признание за мен като предприемач и мигрант в чужда държава. Емоцията по време на церемонията бе голяма, а чувството е сравнимо с това да станеш част от едно голямо ново семейство.

Но MiA е също така и отговорност. Това, че наградата беше връчена на мен, не означава, че само аз я заслужавам. Тази награда е за всички тези българи в чужбина и най-вече в Австрия, които виждат част от себе си в моята история, които са се сбъскали със същите предизвикателства на новото място и които въпреки всички препятствия са останали силни и не са се отказали да преследват целта си. Така че, ако сте изминали подобен път с всичките негови трудности и успехи, то тогава тази награда е и за вас.

Тази награда ми дава повод и възможност да се ангажирам повече с проблемите за  интеграцията на чужденици като нас в Австрия и най-вече за това труда и усилията, които полагаме,  да бъдат признати и оценени от австрийското общество.

От колко години сте в Австрия и защо решихте да се установите тук?

В Австрия съм от 6 години. Всичко стана много случайно. От университета в България получих стипендия „Еразъм“ за един семестър в университета в Клагенфурт, Южна Австрия. По време на този семестър беше организирана екскурзия до Виена. Градът много ми хареса, чух че Икономическият универитет е добър и година по-късно се върнах, за да следвам бизнес администрация. Малко след това тук срещнах и човека на живота ми – Иво. 

Какво ви окуражи да навлезете в света на интернет бизнеса?

Още когато се запознахме с Иво, започнахме да правим планове, какво можем да изградим заедно. Аз използвах знанията си от университета за основанането и управлението на фирмата. Иво вече имаше опит като застрахователен агент. Първоначално търсихме сами клиенти, но след това решихме, че най-добре е да направим така, че хората да ни намират и то в момент, когато се нуждаят от застрахователна консултация. Най-бързият и лесен начин беше да създадем онлайн портал, който хората да намират лесно в интернет, търсейки релевантна информация в google.
Отделно, подобно на повечето новодошли българи в Австрия, аз нямах право на работа. Т.е. единствният начин да преживявам легално в страната беше да стана selbständig и да основа собствена фирма. И така през 2007 заедно с Иво създадохме фирма за информационни технологии, паралелно и застрахователния портал versichern24.at. През първите 3 години сайтът не реализираше печалба. Финансирахме го с лични средства, като използвахме нашите знания в онлайн маркетинг и в изграждане на уеб решения за други фирми и реинвестирахме изкараното в нашия портал. Когато завърших унивеситета през 2010 поех изцяло анганжимента към сайта, а отскоро добавихме към сравнителните услуги и енергиен портал.

Разкажете ни повече за versichern24.at  и stromgas24.at – кои са основните ползватели на платформата, как работи тя, как ще се развива?

versichern24.at е потребителски портал за сравниение на застрахователни цени. С помощта на калкулатори, могат да се изчислят цените на различни застраховки, като например гражданска отговорност и автокаско за кола, имущество, злополука и т.н. Освен че сравняваме цени, кооперираме заедно с потребителски организации и медии за изработването на проучвания на пазара и съвети къде да се внимава при сключването на всяка застраховка.

От скоро стартирахме и сравниние на цените на всички токови и газови снабдители в Австрия (www.stromgas24.at). От 2001 година енергийният пазар в Австрия е свободен, което значи, че всеки има право да избере сам снабдителя си от около 160 енергийни компании. С помощта на калкулатор могат да сравняват цените на тези компании като е необходимо само да се заяви пощенски код и приблизително годишно потребление. За онлайн смяната на доставчика се попълва формуляр, който трябва да се подпише и изпрати обратно на нас през сайта, по имейл или по пощата.  Услугата е безплатна и се предлага с подкрепата на държавната институция за регулиране на енергийния пазар в Австрия E-Control.

Основните потребители на сайтовете са предимно домакинства и хора, които живеят и работят в Австрия. Услугите за безплатни и анонимни. Финансираме се от комисионна, която получаваме от застрахователните и енергийни комании при всеки сключен договор и от изработването на проучвания за потребителски организации като например Arbeiterkammer.

В чат функцията и на двата сайта може да попитате за консултация на български.

Относно бъдещи развития плануваме да разширим онлайн сравненията на цени и в други области.

Mia Awards 2013

Как се прави бизнес в Австрия? Законовата рамка и институциите подпомагат или ограничават предприемачите? 

Стартирането на собствен бизнес в Австрия се подкрепя от Търговката камара под формата на информационни събития и консултации, както и от различни държавни стимули и данъчни облекчения. Бизнес Агенция Виена предлага например услуга специално за млади предприемaчи с чуждестранен произход в Австрия, организацията Минго организира семинари, обучения и консултации (някои и на български език) за развиване на нови идеи и услуги в страната. В този смисъл законовите рамки и институции подкрепят активно предприемачески начинания.

Намира ли младият бизнесмен подкрепа на идеите си?

Предизвикателствата започват в следващия етап на развитие на фирмата, когато бизнесът набира скорост и за изграждането му са необходими нови инвестиции. Да се сдобиеш с рисков капитал в Австрия и то като чужденец, дори и за развитието на една успешна идея, е почти невъзможно. Когато представяхме проекта пред потенциални инвеститори в бранша, никой не вярваше в бъдещето на онлайн застраховането. От банката тогава получихме отказ за кредит. Така че, за да продължим, трябваше отново да разчитаме само на себе си. Не казвам, че намирането на инвеститор и рисков капитал в Австрия е невъзможно, но достъпът до такива, особено за чужденци, е много ограничен и свързан с много саможертви.

 

Nominierte und Preisträgerinen

 

По-трудно ли успява една жена в света на бизнеса в Австрия? 

Винаги съм споделяла мнението, че жените имат също толкова мениджърски способности и качества, колкото и мъжете. Освен това по семейна традиция вкъщи жените са работили също толкова, колкото и мъжете. Така че за нас, българите, като че ли е по-прието жените да развиват кариера и бизнес наравно с мъжете. Но в Австрия ситуацията е доста различна. Трябва да призная, че при изграждането на услугите ни тук съм се сблъсквала с доста примери за предразсъдъци относно жени кариеристки и предприемачи. Неравностойната ситуация между мъжете и жените в бизнеса тук е доста осезаема, особено в сферата на информационните технологии и застраховките, където жените с мениджърски позиции, които познавам, се броят на пръсти. С тези предразсъдъци се сблъсках и аз, но никога не съм ги приемала като трудност, а по-скоро като мотивация да дам повече от себе си, за да покажа, че мъжете и жените имат еднакъв префесионален потенциал, а предприемачеството е универсално качество независимо от пола.

Успявате ли да съчетаете професионалните ангажименти със семейството?

Вкъщи това разделение го няма. Работата е нашият личен живот и хоби, не правим разлика между свободно и лично време и в този смисъл мисля, че това е най-доброто съчетание между полезното и приятното: да работиш това, което ти доставя удоволствие.

Какво правите в свободното си време?

Обичам да уча чужди езици и танцувам. Участвам в българска фолклорна танцова група „Пендари“ с ръководител Галя Милева. На 7 юни ще имаме участие на концерт в БКИ „Дом Витгенщайн“. Всеки, който обича българската традиция и фолклор, е добре дошъл.

Konzert

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации