5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБогатствата на една империя

Богатствата на една империя

-- Реклама --

Невероятната колекция на австрийските императори привлича посетители в  Музея на история на изкуствата във Виена

Saliera20 зали разположени на 2 700 кв.м. побрали около 2 200 невероятни предмети на изкуството. Така най-общо с цифри може да се опише откритата в началото на месец март експозиция в Kunskammer на Музея на история на изкуствата (KHM) във Виена.

След почти 10 години ремонтни работи, струващи милиони евро, новото крило на музея отвори врати, за да покаже красотите на императорската колекция.

Пътуване през историята

P1080277В основата на забележителната сбирка от предмети, статуи, гоблени, килими и механични играчки са трима австрийски императори, които са се отличавали с колекционерски дух и изтънчено познаване на изкуството и новостите в техниката . Колекцията на Фридрих II Тиролски (1529-1595), изложена първоначално в замъка Амброс близо до Инсбрук, включва и предмети запазени от по-стари императори като Фридрих II, Максимилиан I и Фердинанд I.

Рудолф II (1552-1612) събира своята колекция в Прага, където за жалост значителна част от нея е открадната по време на 30-годишната война. Повечето от спасените предмети са пренесени в австрийската столица.

Onix KanneЕрцхерцог  Леополд Вилхелм (1614-1662) е събирал предимно картини на италианските майстори, бронзови предмети от Ренесанса и скулптури от камък и дърво. Разбира се, всеки член на двора на Хабсбургите е давал своя принос за обогатяване на императорската колекция. През 1875 г. по времето на управлението на император Франц Йозеф I е предприета голяма реформа, свързана с императорската колекция. С изключение на ценности, които представляват инсигнии на властта или са сувенири на членове на императорското семейство, всички останали предмети са изложени в открития през 1891 г. Mузей на история на изкуствата. По време на войните сбирката  преживява не малко премествания, но всички предмети са съхранени и през 1963 г. са събрани отново и изложени в КНМ. Името Kunstkammer (стая на изкуствата) на тази част от музея, приютила императорската колекция, е дадено през 1990 г.

През 2002 г. ръководството на музея започва фундаментален ремонт на помещенията с цел подобряване на светлината, сигурността, структурата на залите, прозорците.

Салиерата

На 11 май 2003 г. по време на голямата реконструкция изчезва един от символите на музея – златната солница на Бенвенуто Челини (на снимката в началото). Създадена през 1540-1543 г. по поръчка на френския император Франсоа I, тя е единствената запазена оригинална творба на италианския майстор. След тригодишното издирване уникалната 26-сантиметрова златна скулптура е намерена на 100 км. севереизточно от Виена. Днес красивата фигура на бог Нептун и богинята на Земята е застрахована за 50 млн. долара и е в центъра на новата експозиция.

P1080301Освен на Салиерата, посетителите могат да се насладят на невероятни златни и сребърни предмети, бронзови скулпури, камеи, инкрустирани със седеф съдове, невероятно красиви часовници, измервателни уреди и така наречените „чудеса” – механични играчки, които са били изключително популярни през 17-18-ти век. Танцуващи кукли, бутилка под формата на мечка-ловец, кула с отварящи се прозорци са удивлявали благородниците. Гостите на Рудолф II са били изумени от златния кораб, който се е движел по масата, фигурките на екипажа се движели, а когато плавателният съд достигнел до господаря, топовете, монтирани на борда, тържествено гръмвали.

P1080302

Модерни технологии

P1080297Реконструкцията на лявото крило на КНМ е финансирано с 15 млн. долара от държавата, а музеят от своя страна събира от частни дарители около 3,5 млн. евро. Част от тези средства са вложени за закупуване и монтиране на нова съвременна техника, която помага на зрителите да видят и научат повече за представените съкровища. В една от залите е отделено пространство, където посетителите имат възможност да гледат кратък филм, показващ развитието на различните механизми в играчките-чудеса. Така те могат да придобият реална представа за движението на изящните предмети и прецизните механизми, монтирани във вътрешността им. Във всяка зала на Kunstkammer са монтирани по няколко iPAD-а, които дават допълнителна информация за изложените съкровища, както и възможност да се видят в детайли. Така от администрацията на музея се опитват да отговорят на променените вкусове и предпочитания на посетителите и да привлекат по-млада публика.

Снимки КНМ, Melange Bulgaren

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации