7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзбори за народни представители на 12 май 2013 г.

Избори за народни представители на 12 май 2013 г.

-- Реклама --

bg-flagНа 12 май 2013 г. в България ще се проведат предсрочни парламентарни ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.

Право да гласуват имат българските граждани, навършили 18-годишна възраст към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Препоръчително е желаещите да гласуват да заявят това предварително не по-късно от 11.04.2013 г. включително, чрез попълване на заявление по образец (Приложение № 21 от изборните книжа). Заявлението може да бъде изтеглено от Интернет-страницата на Министерството на външните работи или да бъде получено лично в Посолството на Република България във Виена.

Гласоподавателите могат да подават заявленията по три начина:

– подписаното саморъчно заявление може да бъде подадено лично в Посолството на Република България във Виена. Обръщаме внимание, че съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и решенията на ЦИК се допуска единствено лично подаване на заявлението;

– подаване на заявлението по образец чрез писмо до Посолството на Република България във Виена.

ВАЖНО: Съгласно последните указания на ЦИК, с един плик може да бъде подадено само едно заявление. Заявление може да бъде изпратено и чрез куриерска фирма по начин, който позволява да се установи датата на изпращането му – най-късно до 11.04.2013 г.

– подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, която с отделно решение ще определи формата, условията и реда за попълване на електронното заявление. Заявлението Приложение № 21 не може да бъде сканирано и използвано за електронно изпращане до страницата на ЦИК!

Заявленията се попълват на български език.

Заявлението е валидно, ако в него е попълнена цялата нужна информация.

Всеки желаещ да гласува подава отделно саморъчно подписано заявление, т.е. не може в едно заявление да се съдържат данни за повече от едно лице.

За да бъде образувана избирателна секция във Виена, е необходимо да бъдат подадени 20 заявления за участие в изборите. Съгласно указанията на ЦИК, Посолството на Република България във Виена е поискало от австрийските органи съгласие за образуване на избирателни секции освен във Виена, също и в Линц и в Грац. Условия за образуване на избирателни секции в Линц и в Грац са да бъде получено съгласие от приемащата държава, както и до 11.04.2013 г. да бъдат подадени най-малко 100 заявления за участие в изборите.

Населените места, в които ще бъдат открити избирателни секции, ще бъдат определени с решение на ЦИК не по-късно от 20.04.2013 г. Решението ще бъде публикувано на страницата на Министерството на външните работи.

Изборите за народни представители ще се проведат на 12 май 2013 г. от 7,00 ч. до 20,00 ч. местно време, като секцията за гласуване в гр. Виена ще бъде на адрес:

1040 Виена „Рехте Вийнцайле” 13.

Повече информация за организирането и провеждането на изборите може да намерите на електронната страница на Министерството на външните работи, секция „Избори 2013”, както и на електронната страница на Посолството на Република България във Виена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации