6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВъвеждат приемни изпити за много от университетските специалности

Въвеждат приемни изпити за много от университетските специалности

-- Реклама --

imagesПриемни изпити от 2013/2014

Важно за всички канидат-студенти, както и за вече записани студенти, които искат да изучават нова специалност от следващия зимен семестър.

Австрийските университети въвеждат приемни изпити от зимния семестър 2013/2014 за повечето „масови“ специалности. До сега с кандидатстудентски изпит се влизаше само в специалностите психология, публицистика, хуманитарна и ветеринарна медицина и стоматология. От есента на 2013 вече ще има приемни изпити и за архитектура, биология, информатика, хранене и диететика (Ernährungswissenschaften), информационен мениджмънт, фармация, както и икомоника (Wirtschaftswissenschaften), специалността, по която в Австрия се обучават най-много българи.

Най-важни са сроковете за записване за тези изпити. За повечето от тези специалности е нужно кандидат-студентите да се запишат онлайн на страниците на институтите между 15 април и 31 май, като датите варират за различните специалности и университети. Форматът на изпитите също не е единен: от класически тест за познания по предмета, до асесмънт център или събеседване с преподавателите. За някои от специалностите все още няма данни какъв точно ще е формата, като най-добре е да се следят сайтовете за актуална информация.

Предстои още една голяма промяна в университетските програми. Тъй като споменатите приемни изпити ще се провеждат само веднъж в годината, започването на една от тези специалности през летния семестър ще стане невъзможно. Кандидатстващите от България ще трябва да подготвят бързо документите си, за да не изпуснат сроковете.

Важно уточнение обаче е, че ако до изтичане на крайния срок за предварително записване са се регистрирали по-малко желаещи от броя на местата, които е предвидил университетът, изпит изобщо няма да се провежда. Такъв бе случаят с публицистика в последните години, където така и не се стигна до провеждане на изпит и всички записали се получиха място. Предварителното записване между 15 април и 31 май обаче остава необходимо условие, за да се следва избраната специалност.

Aвстрийските yниверситетите по закон са сравнително автономни във въвеждането на такси, поставянето на срокове и провеждането на изпити. Техническият Университет във Виена например вече обяви, че няма да провежда кандидатстудентски изпити. Затова препоръчваме на всички кандидат-студенти непрестанно да следят информацията на страниците на съотвентите университети.

Прегледна и актуална е информацията в новата платформа на ÖH www.studienplatform.at. Там са събрани всички специалности, за които са предвидени приемни изпити, сроковете и полезни ленкове към университетските страници.

(Link:http://www.studienplattform.at/zugangsbeschraenkungen-universitaet#studiengaenge_ohne_aufnahmeverfahren)

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации