7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската EVN заплаши България с арбитраж

Австрийската EVN заплаши България с арбитраж

-- Реклама --

Действията на компанията са заради политиката на енергийния регулатор, който ощетява дружеството

Назаем от Капитал

ЙоргАвстрийската EVN, собственик на елекроразпределителното дружество, захранващо с електроенергия Югоизточна България, и „Топлофикация Пловдив“, има намерение да започне арбитражно дело срещу България. Съобщението за това беше публикувано вчера на сайта на компанията майка. От него става ясно, че процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между България и Австрия за взаимно насърчаване и защита на инвестициите в сила от 1997 г., както и на основание на договора за енергийната харта.

Für den deutschen Text scrollen Sie nach unten

От дружеството изтъкват, че в следващите 3-6 месеца с българските институции ще бъдат водени преговори, в рамките на които ЕVN се надява да се стигне до взаимно разрешаване на спора.

Говорителят на EVN Щефан Цах коментира за „Капитал Daily“, че това е първият етап от процедурата и все още няма решение за каква сума ще са претенциите, ако все пак се стигне до арбитражно дело. Това ще стане ясно на втория етап, ако по време на дискусиите не бъде постигнат резултат, допълни той. Според Цах все още не е ясно и къде ще се води спорът, но посочи, че в друг подобен случай е използван арбитражът в САЩ.

От EVN посочват, че тяхното изявление идва в резултат на различни действия, предприети от страна на регулаторните органи в България, както и от други държавни институции, които компрометират дружествата им в България. „Тези действия намаляват приходите от продажба на електрическа енергия“, посочват още оттам. Като пример те изтъкват намаляването на признатите разходи на компанията за заплащане на преференциалните тарифи за зелена енергия, както и решението на Върховния административен съд, с което цената за достъп, която ВЕИ централите плащат на електроразпределителните дружества и ЕСО, беше обявена за незаконна на първа инстанция. „От гледна точка на EVN AG резултатът от това решение представлява следващо нарушение на задълженията на България за защита на инвестициите“, пише в съобщението на компанията. Цах допълни, че все някога трябва да бъде направена първата крачка за решаване на проблемите.

От „ЕВН България“ вчера не пожелаха да коментират намеренията на компанията майка за започване на арбитражно дело срещу България, но свикаха пресконференция, на която обясниха, че дружеството е в тежко финансово състояние. В тази връзка от ЕВН поискаха от енергийния регулатор ново преразглеждане на цената на тока, така че компанията да не трупа повече загуби. Според председателя на управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер (на снимката горе) това може да бъде направено, без цената за крайните потребители да бъде засегната. За целта трябва да бъдат потърсени резерви по цялата верига на електроенергията, коментира той. „Настояваме за краткосрочно решение, нещо като бърза помощ, за да можем да продължим да изпълняваме задълженията си“, допълни Золфелнер.

Oт ДКЕВР отказаха коментар по темата.

Милиони загуба

Основният проблем за компанията е финансовата загуба на „ЕВН Електроснабдяване“, която в рамките на периода юли 2012 – март 2013 г. достигна 100 млн. лв. Тези резултати не са изненада, като се има предвид, че само за юли – септември 2012 г. дружеството реализира загуба от 80.3 млн. лв. Както тогава, така и сега основната причина за тези лоши финансови резултати беше обяснена със задължението на ЕРП да изкупуват енергията от възобновяеми източници по преференциални цени. Проблемът се състои в това, че на територията на ЕВН има инсталирани около 600 мегавата възобновяеми мощности, за които от юли до септември от ЕВН са платили за преференциални тарифи 121.5 млн. лв. за зелена енергия. От тях обаче НЕК е възстановила само 18.6 млн. лв. (заради новата методика за компенсация на разходите, която беше приета от ДКЕВР в края на юни 2012 г.), а останалите 80.3 млн. лв. висят на дружеството, като до началото на март сумата набъбва до 100 млн. лв. Според Золфелнер по този начин компанията финансира енергийната система на страната както със собствени средства, така и с привлечен капитал, но няма повече ресурси да плаща тези разходи. „Дружеството не може да се задължи да плаща за екологичната политика на страната“, коментира и Калина Трифонова, член на УС на ЕВН

Още опасения

От компанията очакват до началото на юли 2013 г. допълнителна загуба от 40 млн. лв. От ЕВН се опасяват, че този резултат може да е още по-лош, ако ВАС потвърди решението си, че цената за достъп, която ВЕИ производителите плащат, е незаконна. Досега благодарение на нея ЕРП и ЕСО получаваха до 40% от прихода на зелените централи, което поне донякъде компенсираше загубите им.

В същото време обаче трябва да се отчете фактът, че за 2012 г. другото дружество на ЕВН – „ЕВН Електроразпределение“, което доставя електроенергията до потребителите, има печалба от 63.94 млн. лв. В нея не са отчетени приходите от такса достъп от ВЕИ, които за периода юли 2012 – март 2013 г. са в размер на 43 млн. лв. и които според компанията все още не са осчетоводени, тъй като се чака решение на ДКЕВР как да бъдат изразходвани. Ако ВАС не отмени такса достъп, от писмо на ЕВН до ДКЕВР става ясно, че до края на юли приходите от тази такса ще достигнат 83 млн. лв., с които на практика могат да се компенсират част от загубите на „ЕВН Електроснабдяване“. Въпросът, на който трябва да се намери решение обаче, е как тези пари да бъдат прехвърлени от едното дружество в другото.

„Случващото се с ЕВН е показателно, че в енергийната система на страната има проблеми, които заслужават вниманието на енергийния регулатор и служебното правителство“, коментираха от компанията. Золфелнер обаче подчерта, че в момента не се мисли за вариант за изтегляне от България.

снимка Анелия Николова

EVN AG kündigt der Republik Bulgarien Schiedsverfahren nach Investitionsschutzabkommen an

Quelle: EVN AG

19.03.2013

Die EVN AG hat der Republik Bulgarien heute angekündigt, zum Schutz ihrer in Bulgarien getätigten Investition in die EVN Bulgaria Elektrosnabdiavane EAD und in die EVN Bulgaria Elektrorazpredelenie EAD ein Verfahren gemäß dem ‘Abkommen zwischen der Republik Österreich und der Republik Bulgarien über die Förderung und den Schutz von Investitionen’ und gemäß dem ‘Vertrag über die Energiecharter’ einzuleiten. Mit dieser Ankündigung beginnt die zwischen 3 und 6 Monate andauernde Konsultations- und Verhandlungsperiode nach den Abkommen. Während dieses Zeitraums sind die Parteien verpflichtet, Verhandlungen zu führen und zu versuchen, den Streit gütlich beizulegen.
Hintergrund für diese Ankündigung sind verschiedene, die EVN Gesellschaften beeinträchtigenden Maßnahmen von Regulierungsbehörden und anderen staatlichen Stellen der Republik Bulgarien. Diese Maßnahmen verringern die Erlöse für den Verkauf von elektrischer Energie; durch Nichtanerkennung tatsächlicher Finanzierungskosten wird darüber hinaus die Abgeltung der an Erzeuger erneuerbarer Energie zu leistenden Einspeiseentgelte reduziert. Anlass für die heutige Ankündigung ist nicht zuletzt die Aufhebung einer besonderen Abgabe für den Netzzutritt von Anlagen zur Erzeugung von erneuerbarer Energie durch jüngst ergangene Urteile des bulgarischen Verwaltungsgerichts vom März 2013. Die Folgen dieser Entscheidungen stellen aus Sicht der EVN AG eine weitere Verletzung der bulgarischen Investitionsschutzpflichten dar.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации