7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКонско ли? Говеждо ли? Кой е отговорен за това какво точно ядем?

Конско ли? Говеждо ли? Кой е отговорен за това какво точно ядем?

-- Реклама --

Системата за контрол на храните в Австрия е една от най-ефективните в Европейския съюз

horse meatСкандалът с откритото конско месо в няколко вида готови храни във Великобритания отново повдигна въпросите за съдържанието на хранителните продукти, тяхното етикиране и информацията, получавана от потребителите.

В някои държави консумирането на конско месо не е грях. Във Франция или Белгия може да си поръчате конска пържола. Виенчани хапват леберкез от конско месо. Затова пък англичани или испанци смятат за недопустимо да се посяга на „приятел”. В момента скандалът се фокусира върху проблемите с  етикирането и предоставянето на невярна информация, тъй като не става дума за храни, опасни за човешкото здраве.

Австрийският министър на земеделието и храните Ники Берлакович увери, че Австрия не е засегната от вноса на конско месо. Освен това той обеща да затегне контрола върху качеството и съдържанието на готови храни.

Няколко контролни органа в Австрия работят в сътрудничество за осигуряване на качествени и безопасни стоки за потребителите

Хранителните продукти в алпийската държава днес са по-сигурни отвсякога. От взетите 31 052 проби на различни видове продукти, само 0.6% са на стоки, които са вредни за здравето. Това сочат данните в  доклад на Министерство на здравеопазването.  24 222 изследвани продукта не са регистрирали никакви отклонения от нормативните изисквания. Заложените в нормативните документи високи стандарти за качество, както и широка, добре организирана мрежа от проверяващи органи начело със здравното министерство са отговорни за поддържането на изключителното ниво на сигурност. Активен фактор в този процес са и потребителите, които не само знаят своите права, но и се стремят да ги прилагат и защитават.

Контролен орган

AGESЗа да се отговори на изискването на ЕС за хармонизиране на законодателството в областта на контрола на храните, през юни 2002 г. е създадена Австрийска агенция за здраве и безопасност (AGES). Тя е 100% държавна собственост и има свои представителства в почти всички провинции – Виена, Грац, Инсбрук, Линц, Мьодлинг и Залцбург. Структурата й е развита в  седем  направления – „Селско стопанство”, „Храни”, „Ветеринарномедицински дейности”, „Хуманна медицина”, „ФармМед”, „Аналитична компетенция” и „Данни, статистика и оценка на риска” и за нея работят 1 400 служители. За сравнение в започналата работа в началото на 2011 година Българска агенция за безопасност на храните (ДВ, бр.8/25.01.2011) се трудят 2 998 щатни служители.

Принцип на работа

Всяка година австрийското Министерство на здравеопазването, съвместно с  AGES и контролните органи в отделните провинции, разработват план за пробите и ревизиите, които трябва да бъдат направени. Той предвижда кои хранителни продукти в какво количество да бъдат контролирани. Допълнително към него се предвиждат така наречените целеви проверки, с които се следят точно определени групи продукти. Има и планове, които са свързани с инициативи и контроли провеждани на общоевропейско ниво. В последните години контролните органи изместиха фокуса на проверките от крайния продукт към самия производствен процес. Логиката на този принцип на работа е, че колкото по-рано в производството на една стока се открият пропуски и се вземат подходящи мерки за преодоляването им, толкова по-малка е вероятността да се появи дефект във вече готовия продукт.

Чистота, качество и санкции

laborИнспекторите към AGES  извършват цялостни проверки на производствените предприятия, транспортните фирми, магазини, складове, ресторанти. Те следят дали качеството на продуктите, процесите на обработката им и хигиенните условия на мястото съответстват на изискванията на европейското и австрийско законодателство в областта на контрола на храните и защитата на потребителите.

През 2010 г. в Австрия са направени 23 114 проверки на месо в производствените цехове и 3 501 проверки на ферми за мляко. Само във Виена обектите, които подлежат на контрол по отношение на качеството на храната и хигиената са 19 000. Всеки от тях може да бъде по всяко време внезапно просетен от контрольорите. „Влизат, представят се, обличат бели престилки, слагат ръкавици и почват огледа.”, разказва Ханес собственик на ресторант в 14 район на столицата. Оглежда се всичко – от съдовете и приборите до пода и вентилацията. „Веднъж един инспектор провери с фенерче какво има под шкафовете” –  добавя детайли към прецизността на проверяващите Ханес. Измерва се температурата в склада, в хладилника, в камерите и дори на готвените ястия. Взимат се проби от храните, водата и напитките. Ако хигиената на обекта  е на нужното ниво, всичко приключва бързо за собственика. Възможно е обаче да бъдат открити дребни нередности и тогава контрольорите дават задължителни предписания за отстраняването им. По-сериозните пропуски водят до глоба достигаща до 5 000 евро и дори до затваряне на обекта. „Никой не може да си позволи да му затворят ресторанта – категоричен е Ханес – защото един такъв акт се отразява не само на оборота, но и на репутацията на заведението. Кой ще иска да се храни на място, за което е чул, че е мръсно?”, обяснява логиката на клиентите той и внимателно следи работниците в кухнята.

За размера на глобите обаче разказва Улрих, който притежава магазин на един от големите виенски пазари. „Миналото лято имах проблем с хладилната витрина, в която съхранявам различните видове маслини. Инспекторите измериха температурата и установиха, че тя е с няколко градуса по-висока от нормата. Веднага взеха проби от продуктите и се оказа, че всички те отговарят на изискванията за качество”. Нарушение обаче има и Улрих получава глоба в размер на 4 000 евро – по 1 000 евро за всеки продукт.

Макар и потерпевши често да се оплакват от прекомерните изисквания на контрольорите, рядко някой си позволява да възпрепятства проверка. Санкцията за подобно действие би му струвала 20 000 евро.

От AGES  са категорични, че от една страна стриктният ветеринарно-санитарен контрол гарантира безопасността на храните, които си купуваме в магазините или консумираме в заведенията, а от друга – той дисциплинира производителите да спазват строго европейските норми за качество и безвредност на продуктите. Сред най-честите нарушения, които се констатират е недостатъчната информация на етикетите. Често тя е подвеждаща или в най-тежките случаи липсва. Така потребителят е лишен от възможността да се запознае с точния състав на продукта, съдържанието на оцветители, подсладители и консерванти.

Защитни мерки срещу болестите и заразите

AGES  е и службата, ангажирана с взимането на превантивни мерки срещу появата на инфекциозни заболявания, причинени от храни и разпространението на епидемии. Чрез прецизно молекулярногенетично типологизиране и проучване на наличните епидемологични данни, подобни рискове могат да бъдат разпознати сравнително рано. През 2010 г. са регистрирани 193 случая на болести, причинени от храна, при които са били засегнати 838 човека. Това е с 45% по-малко от 2009 г., когато цифрата е достигнала до 351. Според статистиката на здравното министерство 188 от всички отчетени хранителни заболявания са резултат на бактериална инфекция.

Обществен контрол

Съществен момент в работата на всички органи, осъществяващи контрол по хранителната верига, е връзката с консуматорите. Те са потерпевшите от достигането на опасен продукт до масата. Затова и хората трябва да бъдат непрекъснато информирани за техните права и възможности да участват активно в работата за повишаване качеството на консумираната храна. Освен че може веднага да направи рекламация в магазина и да поиска замяната с качествен продукт или връщане на парите, всеки гражданин може да се обади на специален телефон и да съобщи за забелязано от него нарушение или да занесе в съответната лаборатория проба за изследване. По сигнал на гражданите могат да бъдат иницирани проверки в различни предприятия, заведения и магазини. Министерство на здравеопазването и AGES  непрекъснато работят за повишаване информираността и хранителната култура на населението. Издават се безплатни брошури, които могат да бъдат свалени и от интернет, в които са описани подробно изискванията за качество на храната, съдържание на етикетите и опаковката и особеностите на отделните групи храни, за да знаят гражданите на какво да обърнат внимание при избора на стока. Безспорно е, че образованите и активни членове на обществото са двигатели на промени в системата и помагат за нейното развитие и усъвършенстване.

Допълнение: Сериозните проверки на AGES в последната седмица откриха наличието на конско месо в готови тортелини в магазините на Лидъл. Смята се, че месото е внесено от Лихтенщайн. Повече подробности тук

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации